Träning 23 april, naturliga ledstänger

På torsdag är det teknikträning vid Svartbäcksskolan som ligger utmed vägen mot Tyresta by. Temat för den här veckans teknikträning är naturliga ledstänger. Det betyder att banorna är lagda så att du tvingas använda framför allt höjdsträckningar och sankmarker som ledstång eller hållpunkt. Med hjälp av kartan här nedanför ska jag försöka förklara hur du kan tänka och planera din väg.



Terrängen och kartan kan vid en första anblick se svår och komplicerad ut och jag ska inte påstå att det är lätt att orientera här. Du kan dock göra en del för att förenkla och göra orienteringen säkrare. Jag har markerat några naturliga ledstänger med violett färg. Det höjder som du kan följa, det är sankmarker, det är ofta en kombination av dem och det kan också vara en stor och tydlig sänka eller ås. Som du ser så har de ofta en ganska lång sträckning som gör att du kommer en bra bit framåt om du kan följa någon av de naturliga ledstängerna. Det kallas att orientera längs ett stråk. Ibland kan du inte följa den naturliga ledstången utan tvingas orientera mot den. Då blir stråket en hållpunkt som du ska passera på din väg mot kontrollen.

Att orientera längs stråk är säkrare och snabbare än att orientera via hållpunkter. Att orientera via hållpunkter kräver att du är noggrann med att springa efter rätt riktning. Ju tydligare hållpunkten du springer mot är desto högra fart kan du hålla. Är hållpunkten liten så måste du vara noggrannare och kanske hålla lite lägre fart. Att kunna orientera längs med och mot naturliga ledstänger är nykeln till all svårare orientering. Klarar du av att orientera längs naturliga ledstänger så kan du också lösa problemen på riktigt svåra banor. Det är samma teknik du använder, men stråken och hållpunkterna är mindre tydliga och ligger längre i från varandra.

Klarar du av den här orienteringen kommer du också att få uppleva fin orienteringsterräng när den är som bäst. Upp på höjderna är det öppen och fin terräng med berghällar och vitmossa. För det mesta är det gles tallskog och det är god sikt i skogen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0