Historiska avtryck i taket

Under ett antal höstar har vi åkt till Gotland i oktober. Det har varit orientering tillsammans med några dagars semester som har lockat. När orienteringen har varit avklarad har vi åkt till någon strand för fika, titta på sten och bara njuta. På hösten är det alldeles tomt på stränderna och man kan vara helt ensam.



Ett av favoritställena är Furillen som är en ö utanför Gotlands nordöstra kust. Det går at köra bil till ön via en anlagd vägbank över ett smalt sund. På ön finns bland annat en gammal kalkstensfabrik som numera används som hotell. På öns östra strand finns en lång stenstrand. Du kan se en del av stranden på bilden.



Öns stränder är än så länge orörda även om det pågår diskussioner kring eventuella byggnader. Ön har upptäckts av några som har gott om pengar och vill satsa en del av pengarna till att bygga lyxhus på ön.

På ett ställe finns det en klippa som sträcker sig en bit över stranden och bildar ett tak. Här kan man ta skydd om det skulle vara dåligt väder. Stränderna är som sagt ganska orörda och det finns mycket att upptäcka. Bland annat är det gott om fosiler. Stranden är full av dessa mångtusenåriga avtryck av historien. Det är växter och djur som har funnits men sen länge är borta. Det är inte bara stranden som är full av fosiler.



Om man kryper in under klippan och lägger sig på rygg hittar man ännu fler fosiler. Hela taket tycks sammansatt av dem. Det här är säkert en guldgruva för den som är intresse av att leta geologiska fynd. Jag vet inget om dem utan kan bara njuta av mångfalden och de olika formerna. Det är lätt att fantasin far iväg och man börjar fundera över vad det kan ha varit och hur livet var då.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0