Träning 20 augusti 2009

Nu är det dags för höstens första teknikträning. Som vanligt är det torsdagar som är teknikträningsdag. Än så länge är det ljust länge på kvällarna vilket gör att vi kan träna ett tag. Om du  har möjlighet så försök att utnyttja den möjligheten. En av hemligheterna med att bli en duktig orienterare är att träna orientering ofta och gärna i olika terrängtyper och på olika kartor. Du vet väl förresten att VM i orientering avgörs den här veckan i Ungern. Där är det en helt annan terräng än vad vi är vana vid. Kartor från de två första kvaltävlingarna kan du hitta här http://tajfutovb2009.hu/index.php?lang=en.

Torsdagens träning kommer att genomföras vid Paradiset. Tänk att få komma till Paradiset en torsdagkväll. Träningen innhåller tre stycken slingor med ganska svår orientering. På programmet står det att det ska vara långsträckor och visst finns det några längre sträckor. På grund av slingorna är det dock inte jättelånga. Så här ser terrängen ut.



Som vanligt är det viktigt att försöka använda sig av de stora dragen i terrängen för att orientera efter. Jag tänker då främst på höjdsträckningar och lite större sankmarker, det som också kallas för stråk. Som du ser på kartan är det på vissa ställen ganska mycket detaljer. Här gäller det att försöka sålla bort de minsta detaljerna och försöka se de stora dragen i terrängen. Om det inte finns några tydliga stråk så kan ett antal lite mindre sankmarker på rad tillsammans bilda ett ganska tydligt stråk. Ibland är inte det möjligt och då är du tvingad till att orientera med hjälp av hållpunkter. Ta hjälp av kompassen för att säkerställa att du håller rätt riktning. Ett litet misstag kan få stora konsekvenser.

Terrängen vid Paradiset är för det mest öppen och fin även om det finns några områden med lite sämre framkomlighet. I kartans nedre högra hörn ser du en del av en ganska flack höjd. Här är det mycket öppet och fint med sikt på flera hundra meter. Lycka till på träningen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0