Sololopp i Västerhaninge

Det var en av rubrikerna i Skärmen 1965. Skärmen var under en lång rad år orienteringens årsbok med reportage, statstik och mycket annat. Under just den här rubriken finns ett reportage om junior-SM 1964. Tävlingen avgjordes delvis i samma område som 25-manna 2009. Målet var beläget i det som i dag är Jordbro industriområde mellan en kemisk industri och en möbelaffär. Då var det mer en öppen hed med sand och grus i botten. Av bilderna att döma var det inget stort publikarrangemang men arrangören Järla IF får beröm för banor och övriga arrangemang.


Foto: Haningebladet

Själva tävlingen föregicks av en tesupé. Då visade tävlingsledaren upp två fina armbandsur som skulle tillfalla dam- respektive herrsegraren. Artikelförfattaren Tore Jägerström beskriver en händelse under tesupén på följande sätt. "Flickan mitt emot mig vid bordet suckade högt "Och jag som inte har något armbandsur" . Hon rodnade över sitt spontana utfall och darrade märkbart på handen av spänning då hon skulle dricka sitt te. Min första tanke var; stackars liten, vad kan du snygga och veka jänta ha att hämta i vresiga SM-marker?" Det visade sig att den snygga och veka jäntan var Lisbeth Masser från Orsa som dagen efter tog hem segern i damklassen. Herrklassen vanns av Lars Uno Rystedt, Arboga OK.

Angående terrängen skrev Jägerström följande: "En hastig blick på kartan gav kanske den uppfattningen att här var det bara att tuta och köra, men löparna togs snabbt ur den villfarelsen, vresiga Hanvedenmarker är i sina bästa avsnitt inte skapade för den taktiken. Banan hade dessutom en annan förtjänst, den eliminerade helt eventuell fördel av terrängkännedom, varför jag redan tidigt kunde lugna SOFT-gubbarna, att någon uteslutning av Stockholmsorienterare ej var nödvändigt." Här nedanför kan du se kartan med de båda banorna.



Slutdelen av banorna avgjordes i samma område som årets 25-manna. Nu har du fått en terrängbeskrivning, om än med några år på nacken. Ledordet i den beskrivningen var VRESIGT. Så här avslutar Jägerström sin artikel. "Det är skönt att se ungdomen storma fram som på detta SM, utan kompislöpning eller sniken bevakning, ty det togs egna initiativ och vägval av våra fina framtidslöften. Sällan har jag se så målmedvetet och självständigt orienterande som denna vackra solskensdag." Det återstår att se om årets 25-manna avgörs utan kompislöpning och sniken bevakning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0