Vargar och älgar

Mitt i tävlingsområdet för höstens 25-mannatävling hittar man Vargstenarna. De ligger vid den södra kanten av Vargberget. Vargberget är en avlång höjd som är cirka en kilometar lång och kanske 300 meter bred. Den högsta toppen på berget ligger på en höjd av ungefär 80 meter över havet. Höjden sträcker sig från sydväst till nordost, eller tvärtom om man vill. Vargstenarna ligger som sagt vid bergets södra kant. Vargstenarna består av fyra stora flyttblock som ligger tätt ihop. Den har en höjd på ungefär tre och en halv till fyra meter. Som namnet antyder har det funnits varg i området, men det var över 100 år sen. Ska du springa 25-manna så kan du vara lugn. Risken att springa på varg är minimal. Man ska dock inte vara helt säker. Då och då kommer rapporter om varg även i de här trakterna.


Vargstenarna

Inte så lång därifrån finns Älgkällorna. De ligger cirka 500 meter öster om Vargstenarna. Älgkällorna är en större och 4-5 mindra så kallade jättegrytor. Jättegrytor bildades under senare delen av istiden då isen smälte och drog sig tillbaka. En sten fastnade på berget och på grund av smältvattnet började den rotera och slipade en jämn grop i berget. Det är ganska vanligt på Södertörn. Fler jättegrytor finns bland annat vid Rudan, på Gålö och vid Djupån vid den östra delen av Magelungen. De senare är mycket större än älgällorna. Hur de har fått sitt namn vet jag inte men antagligen har det varit en lämplig plats för törstiga älgar. Riksen att springa på älgar i 25-mannaskogen är nog lite större. Det var dock länge sen jag så älg just här.


Älgkällorna

Den största av jättegrytorna ligger närmast i bild. När jag tog bilden för ett par veckor sen hade någon ställt en björkgren som frusit fast i källen. De andra jättegrytorna är lite mindre och ligger på rad efter den stora. Vem vet, kanske kommer du att passera Älgkällorna eller Vargstenarna om du springer 25-manna.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0