Knatteknat och hjortron

Det var ganska många år sen jag var med på Knatteknat. I dag fick jag möjligheten igen genom tonåringarnas kusiner. På min lott föll tvååringen. Till att börja med var det ganska enkel terräng men en bit in på banan blev det mycket pinar på marken och en del vatten och gegga. Det gällde att hålla tungan rätt i munnen. Appropå tungan så var det så att vid en kontroll fick man ta en kaka. Efter två tuggor på kakan skulle den sparas. Nu bar det sig inte bättre att några pinnar var i vägen och plötsligt så låg både kakan och tvåringen på marken. Både kakan och handen som höll i kakan blev smutsiga. Katastrofen var nära. Jag fick i uppdrag att se till att kakan blev ren. Skräp på kakan kan man ju inte ha. Man kan ju få det i magen. Precis innan jag skulle lämna tillbaka den rengjorda kakan slickade tvååringen i sig det sista av smutsen på handen. Så var det med det.


Observara kakan i vänster hand

Efter tävlingen gjorde vi en liten utflykt till Bockstens mosse. Det var här som man 1936 hittade Bockstensmannen som blivit mördad 600 år tidigare. PH-värdet i mossen hade hjälp till att bevara både kroppen och kläderna så pass väl att de numera kan beskådas på museum i Varberg. Själva fyndplatsen är i dag inte så speciell. En skylt i en torvmosse är det enda så påminner om var mordet begicks.



Själva mordet var desto grymmare. Av okänd anledning har någon eller några spetsat Bockstensmannen med ett antal träpålar genom kroppen. Pålarna har också sett till att mannens kropp blivit kvar i mossen tills en vårdag 1936 då en bonde från trakten skulle bryta torv i mossen. Polisen lär ha kopplats in men det visade sig att brottet sen länge varit preskriberat.

Vi gjorde andra fynd i mossen. Det fanns en hel del stora och fina blåbär. Lite mer oväntat var kanske fyndet av hjortron. Det var inte så många och inte så stora men de som var mogna smakade bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0