Precissionsorientering...

... eller Pre-O som det också kallas, vad är det? Det är en gren av orietering som från början skapades för rörelsehindrade. Numera är den öppen för alla. För att skapa rättvisa oavsett handikapp eller inte så har man tagit bort tidtagningen på förflyttningen i skogen. I stället tar man tid på hur mycket tid de tävlande behöver för att lösa orienteringsproblemen vid några av kontrollerna.

Pre-O är i grunden en vanlig bana, men vid kontrollerna så har man ett antal kontrollskärmar att välja mellan i stället för att stämpla och sticka vidare. Utifrån kontrollbeskrivningen ska man alltså avgöra vilken skärm som är den rätta. Man får en poäng för varje rätt. Så här kan det se ut i skogen vid en kontroll.



I det här fallet var det den vänstra kontrollen, A-skärmen som var den rätta. I kväll har det varit en möjlighet för alla "vanliga" orienterare att prova på dagen Pre-O banor. Jag och yngsta tonåringen gick elitbanan med ganska bra resultat. Vi hade inte vunnit men en plats bland de tio bästa hade det blivit. Pre-O är kul så har du chansen så prova det någon gång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0