Träning för 13-14 åringar

På måndag är det träff för distriktets 13-14 åriga orienteringsungdomar. De ska få träna, leka, umgås och äta. Om vädret tillåter kan kanske de modigaste ta ett dopp i sjön. Orienteringsövningen kommer att gå ut på att träna sig att använda naturliga ledstänger, det vill säga framför allt höjdsträckningar och sankmarker. All lite svårare orientering byger på att behärska den tekniken och att orientera med framförhållning via hållpunkter och förenkla så mycket som möjligt. Det låter som mycket på en gång men det gäller att träna ofta så sitter tekniken så småningom. I den här åldern kan man ibland upptäcka att någon har knäckt koden för hur man gör. Att knäcka koden är detsamma som att kunna utnyttja höjdkurvorna för att ta sig fram och lösa orienteringsproblemen. De som inte har gjort det ännu är ofta beroende av stigar och andra tydliga ledstänger för att ta sig fram. Ofta innebär det säker orientering men stora omvägar. På måndag får ungdomarna hjälp med att inte vara så beroende av stigarna.



På kartan som de ska använda är nämligen stigarna bortplockade. Därmed kommer ungdomarna att tvingas att använda de andra karttecknen för att lösa orienteringsproblemen. Som en jämförelse finns även samma kartutsnitt med alla stigarna.



Eftersom det är ganska mycket stigar i området så kommer det att krävs en hel del fokusering för att inte låta sig påverkas av stigarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0