Poängorientering 19 mars 2009

Det är dags för den tredje omgågnen av poängorientering. Du som varit med någon av de två tidigare gångerna vet vad som gäller. För dig som ännu inte har luftat kompassen och pannlampan är det dags att ge dig ut i skogen för lite träning med karta. Det är inte så många veckor till de första tävlingarna här i närheten. Om en månad är det dags för Tiomila, så har du tänkt dig att vara med där verkligen dags att börja slipa på orienteirngsformen. Tanken med de här första teknikträningarna för året är att du ska kunna hitta ett bra orienteirngsflyt. Börja i ett tempo som gör att du kan orientera utan misstag. Försök sen att höja tempot. Börjar du missa så gör en omstart och försök hitta tillbaka till ett lagom tempo. Öka sen tempot igen och förhoppningsvis kan du nu springa lite fortare. Kommer det ändp en miss så gör en ny omstart.

Den här omgången går på i stort sätt samma karta som förra veckan. Terrängen skiljer sig dock en del. I den södra delen finns ett antal stora höjder med ganska branta sluttningar. Det är ganska många detaljer att hålla reda på. Mitt i området finns ett elljusspår som du säkert kommer att komma i kontakt med. Den nordvästra delen av området är lite mindre kuperat. Har finns en stor kraftledning och några lite större mossar samt ett område med gallrad skog som är lite jobbigt att ta sig fram i. Mitt på kartan går Nynäsvägen i nord-sydlig riktning. Det finns två tunnlar där du kan passera. Det är inte tillåtet att klättra över staketet och springa över motorvägen.


Del av banan den 19 mars

Regleran för poängorienteringen är ganska enkla. Det finns två klasser att välja mellan. Du väljer själv vilken. I den en klassen är maxtiden 45 minuter och i den andra är den 70 minuter. För varje kontroll du tar får du fem poäng. Om du är ute längre tid än den maxtid du har valt får du en poängs avdrag per påbörjad minut över maxtiden. Om du väljer 70-minutersklassen och klarar av att ta alla kontroller innan maxtiden går ut får du en poängs tillägg per minut du underskrider maxtiden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0