Sträcka 1 och 2

I dag är det 18 dagar kvar till 25-manna och det är 346 lag anmälda. Nu när det börjar dra ihop sig till tävlingsdags tänkte jag presentera de olika sträckorna, lite om hur jag har funderat och ett litet kartklipp från något ställe där just den sträckan drar fram. Det behöver inte vara typiskt för just den sträckan och det kan naturligtvis vara så att andra sträckor också passerar där. Vi börjar från början.

Sträcka 1 och 2, 7 260-7 420 meter blå svårighet
Om alla lag som är anmälda i dag kommer till start är det 346 löpare som ger sig i väg från startgärdet klockan 09,00 lördagen den 10 oktober. Sträcka 1 och 2 är gafflade med varandra och skiljer sig på så sätt från de andra sträckorna som ju är gafflade inom respektive sträcka. Det som väntar är en ganska traditionell första sträcka. Det kommer, som vanligt på 25-manna, att gå undan. Eftersom det är många löpare som ger sig iväg på en gång så har jag lagt ner en del arbete på att försöka underlätta stämplingen vid de första kontrollerna. Dels kommer det att finnas många enheter och dels kommer kontrollställningen att vara placerad så att det ska vara lätt att närma sig kontrollen, stämpla och springa vidare mot nästa kontroll. Förutsättning är dock att löparna kommer från rätt håll. Banorna innehåller en blandning av korta och långa sträckor. Det är också en blandning av vägvalssträckor och sträckor som kräver mer kartläsning i detalj.

Efter 13 minuter kommer lagkamrater och alla andra som är kvar på tävlingsarenan att få en första rapport från skogen. Då passeras radiokontrollen. Det kommer säkert att vara flera lag som är där samtidigt och speakern kommer att ha ett tufft jobba att hinna med att rapportera alla löpare. Efter ytterligare 13 minuter är det dags för de första löparna att varva ine på tävlingsarenan. Då har publiken möjlighet att se löparna på nära håll, höra den ansträngda andningen, känna fartvinden och kanske lukten av svett. Löparna kommer att springa 250 meter på tävlingsarenan så det finns plats för många att se dem. Nu är det 9 minuter tills den första löparen passerar förvarningen. Då är det mindre än en minut tills publiken ska kunna se den första löparen på mot den sista kontrollen. Sen är det 330 meter från sista kontrollen till målet. Kanske är det flera löpare samtidigt och det blir en spurtstrid. Det brukar ju vara lite prestige att vinna den första sträckan. Allt som allt ska det ta 38 minuter för den första löparen att ta sig runt banan. För löparna på den andra sträckan väntar nu samma utmaning.

 


Kommentarer
Postat av: stefan persson Svanström OKÖ

Om du är lika bra banläggare som ol-bloggare så kommer du säkert få något oupptäckt nobelpris. :-) Suveränt! Härlig läsning

2009-10-09 @ 20:15:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0