Träning 17 september 2009

Förra veckan var torsdagsträningens fokus på orientering med hjälp av kurvbilden. Beroende på vilken bana du valde var kartan mer eller mindre ren på alla detaljer utom kurvbilden. Den kortaste banan hade några av de större stigarna kvar. På den näst kortaste banan och början och slutet av de två längre banorna var några av de större mossarna kvar. I övrigt var det bara kurvbilden. Svårt, nyttigt och kul var några av de vanligaste kommentarerna efteråt.

Den här veckan fortsätter vi på samma tema, men vi höjer svårighetsgraden. Den här gången kommer det bara att finnas höjdkurvor på alla banor. Undantaget är den korta banan för de allra yngsta som springer på en "vanlig" karta.



Så här ser den kortaste banan ut med alla karttecken på plats. Alla kontrollerna ligger högts upp på några höjder. På den här banan gäller det alltså att ta sig fram till rätt höjd och därefter upp på toppen. Där ska kontrollen finnas. Så här ser samma banan ut på kartan med bara hödjkurvor.



För att klara av att ta sig fram till kontrollerna gäller det att fokusera på vad det är du ska springa mot. Till den här banans första kontroll ska du hålla rätt riktning och ta di fram till den högsta punkt. Kanske kan du också läsa av lite av kurvbilden på vägen dit. Det svåra är att försöka att inte bry sig om eventuella stigar, stenar, hyggen och annat som kan finnas men som inte syns på kartan. Till den andra kontrollen ska du hålla rätt riktning fram till höjden. Här är det svårt att veta exakt var man är när man kommer fram till höjden eftersom det inte finns några tydliga detaljer. Därför gäller det att vara extra noga med riktningen och också försöka läsa av de detaljer som du passera på vägen. Kontrollen ligger på en av tre toppar på höjden så det gäller att läsa kartan på vägen upp och när du kommer upp på höjden.

Utöver den här banan så finns det tre andra banor, slingor, som också går fram längs kurvbilden. Alla slingor har en banlängd på mellan två och tre kilometer. Kontrollerna på de tre andra slingorna är svårare men tekniken är i princip densamma. Du kommer att få välja mellan att antingen springa mot olika höjder eller utefter andra höjder. Det är viktigt att vara noga med riktningen och att försöka hålla reda på var du är. När du närmar dig kontrollen så måste du vara noga med kartläsningen. Tänk också på att vara noga med att ha en sista säker utgångspunkt innan du attackerar kontrollen. Du kommer att bli störd av terrängdetaljer som inte finns med på kartan. Den svåraste situationen du kan hamna i är tät skog i kombination med flack och detaljfattig terräng. Här gäller det verkligen att vara noga med riktningen. Lycka till!

Jag höll på att glömma att samling för träningen är vid Riddartorp. Från parkeringen får du gå en liten bit till starten som ligger på elljusspåret. Lite hjälp har du av kortorna här ovanför. Parkeringen är den avlånga bruna ytan längst upp på kartan. Tänk också på att mörkret kommer tidigare för varje vecka. Se därför till att du kommer ut i skogen i god tid så att du hinner springa lite innan det blir alldeles mörk. Återigen, lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0