Träning 15 april

Efter fyra  poängorienteringar är det nu dags för den första teknikträningen. Poängorienteringarna har naturligtvis också bjudit på bra möjligheter att träna orienteringsteknik men nu ska vi specialträna olika moment. Nu på torsdag är det backorientering som står på programmet. Backorientering innebär att de flesta av banans kontroller ligger i en backe eller i en sluttning. I bland kommer kontrolltagningen att ske nerifrån, ibland uppifrån och ibland på skrå, det vill säga längs med sluttningen. Kontroller som ligger i en sluttning är ofta lite svårare än kontroller som ligger på plan mark. Det beror på att det kan vara svårt att avgöra hur långt upp eller ner i sluttningen du befinner dig. Ibland kan man välja att ta kontrollen nerifrån eller uppifrån. Det finns fördeler och nackdelar med båda sätten att ta kontrollen.



Här är en av sträckorna som kommer att användas på torsdag. Som du ser kan man välja att ta kontrollen på två sätt. Väljer du att ta kontrollen nerifrån har du en säker utgångspunkt i och med kröken på körvägen. Du kan gå rakt upp för sluttningen mot kontrollen. Nackdelarna med den här lösningen kan vara att det är svårt att få överblick över terrängen när man kommer nerifrån. Det är dessutom jobbigt och det finns risk att du drar på dig mjölksyra vilket kan göra att det blir jobbigt att hålla i tankarna och fokusera på orienteringen.

Väljer du att ta kontrollen uppifrån har du bättre överblick och kommer att kunna läsa av alla detaljer runt omkring kontrollen. Du tar också den jobbiga uppförsbacken tidigare på sträckan och kan bli av med en del av mjölksyran och på så sätt kunna hålla fokus på ett bättre sätt. Nckadelen här är att du springer upp för fler höjdkurvor än du gör i det första alternativet. Valet är inte alltid enkelt, men valet är ditt.

Samlingen är i det sydöstra hörnet av Jordbro. Jag hoppas att kartan med starten inritad kan hjälpa dig att hitta fram. Det är inte helt enkelt att parkera en massa bilar här. Har du möjlighet att ta cykeln är det kanske det bästa. Dessutom blir det lite extra träning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0