I djungeln av begrepp

I går gjorde jag ett besök i djungeln av begrepp. Bakrunden finns att hitta i att vår TV sa upp sig i helgen. Den varslade om det redan före jul, men valde att ändå hålla färgen över alla helgerna. Men nu i helgen hade den gjort sitt. Det är inte roligt att titta på Vinterstudion när André Pops liknar kycklinggrytan med sötsur sås och krispiga grönsaker som stod på middagsbordet. Alla röda och oranga färger fick en röd skugga som liknade eldsflammor. Under helgen blev det bara värre och värre. På söndagkvällen gick det nästan inte att se något alls. En liten tröst var det att ljudet fortfarande var perfekt och text-TV var OK.



Vi har varit så där omoderna och hållit fast vid vår gamla tjock-TV. Den har fått duga så länge den har velat vara med. Med viss bävan har vi studerat reklambladen som landar i brevlådan varje vecka. Där kan man läsa om alla modeller av platt-TV med plasma, HDMI, analogt, LED, scart, LCD, tum hit och tum dit, digitalt, component och alla andra begrepp i begbreppsdjungeln. I går var det bara att dyka in i djungeln. Vi hade tur och lyckades få tag på en försäljare som naturligtvis vill sälja en TV men som också kunde förklara en del av alla begrepp. Förutom all teknik så lämnar några märken en viss typ av garanti mendan andra märkan lockar med annat. Valet blev inte lätt. Förutom allt detta finns ju en plånbok att ta hänsyn till.



Till slut lyckades vi ändå göra ett val. Vi lyckade också frakta hem TVn, sätta upp den och instalera allt utan misslyckande. Just nu har vi massor av kanaler som vi aldrig drömt om eller som ens viste fanns. Vi får in program från  bland annat Spanien, Tjeckien, Turkiet, Frankrike, Norge, Danmark och en massa andra länder. Vi får väl se hur länge vi har dem. Troligen är det bara ett smart trick från företaget som levererar signalen. De låter oss bli beroende av Tjeckisk TV i någon vecka, men sen får vi betala för att stilla vårt beroende. Vi kommer dock inte att gå på det. Våra kunskaper i Tjeckiska och de flesta andra språk som talas i de olika programmen är ganska bristfälliga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0