Inte visste jag...

I onsdagens DN kunde man läsa om att från och med årsskiftet finns det 200 nya lagar att ta hänsyn till. Det är allt från stort till smått. En del av lagarna berör oss dagligen medan andra av de nya lagarna kommer vi kanske aldrig att komma i kontakt med. En av de nya lagarna som kan vara bra att känna till, i alla fall om du kör bil, är att du numera är skyldig att anmäla kollison med vilt. Som vilt räknas björn, varg, järv, lo, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn. Jag kan bara undra om man klarar av att göra någon anmälan när man har kört på en fullvuxen björn.

En annan av de nya lagaran innebär att det numera är billigare att köpa gödsel. Detta beror på att skatten på gödselmedel upphört från och med årsskiftet. Sverige har nämligen varit det enda EU-land som haft skatt på gödsel. En annan skatt som sänkts är skatten på gröna bilar. Tyvärr har jag en blå bil. Nästa gång jag ska köpa ny bil blir det nog en grön bil.

När det gäller bilar så kommer kontrollmärket att försvinna. Kontrollmärket är den där färgglada klisterdekalen som sitter på bilens registreringsskylt där bak. All information finns redan hos myndigheterna genom vägtrafikregistret, det vill säga att dekalen är röd och har siffran 3, eller...

Några andra nya lagar som kan vara viktiga att känna till är att segdragna fall i domstolen ska snabbas på, att landstingen är skyldiga att låta medborgarna välja mellan olika vårdgivare, att integritetsskyddet ska bli bättre vid signalspaning och att prisbasbeloppet sänks.

Däremot kände jag inte till att det tydligen har införts nya lagar när det gäller namngivningen av grönsaker, frukt och annat som finns på den avdelningen i livsmedelsbutikerna. I dag var första gången på det nya året som jag besökte en livsmedelsbutik. Det mesta var sig likt men på grönsaksavdelningen hade det hänt en del. De flesta verkade dock känna till förändringarna. De plockade gladeligen åt sig av det som låg i hyllorna. Undrar om de visste vad de bar med sig hem eller om de blev överraskade när de packade upp matkassarna?


Kommentarer
Postat av: syster yster

Har inte läst bloggen på ett tag. Kalla det julledig eller nått annat... Men detta med skispår, det handlar om kultur - skidkultur. Det kan skilja ganska mycket på inställningen till skidspår från här till där, inom en radie av 2 mil. Fina skidspår här - skit i spåren där. Bara att gilla läget.



Tycker mig dessutom skymta vår löpare i buskarna vid starten i 25-manna. Coolt, hade dottern sagt, att Du fått med honom...

2010-01-03 @ 21:23:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0