Nordiska mästerskap i VM-terräng

Året var 1957 och det andra Nordiska mästerskapet avgjordes tre mil öster om Tronheim, inte långt från VM 2010. Sverige och Finland dominerade de första tävlingarna två år tidigare men nu var det mycket Norge. Bland männen var Magne Lystad överlägsen allt annat motstånd och vann tävlingen med nästan sex minuter före ytterligare tre norrmän. Bästa finländare blev slagen med 12 minuter och bästa svenska med 15 minuter. Norrmänne vann självklart lagtävlingen med 10 man bland de 21 första i resultatlistan.

Bland kvinnorna var det Sverige som dominerade tävlingen. Tre svenskor före första finska. Evy Garsell var nästan lika överlägsen segrare som Magne Lystad. Lagtävlingen vanns av Sverige före Norge.

Tävlingen hade också en deltagare från ett land utanför Norden. På 14:e plats i herrtävlingen placerade sig Edgar Bächtold från Schweiz. Han deltog utom tävlan eftersom det skulle dröja många år innan de Nordiska mästerskapen öppnades upp för deltagare från länder utanför Norden.

I årsboken Skärmen finns inte lika mycket skrivet som från den första tävlingen. Det beror kanske på att den avgjordes i Norge. Kartan finns dock med och den kan kanske ge en bild av vad som väntar vid VM i Trondheim senare i år.

Danmark var också med i tävlingen men inte med tillräckligt många deltagare för att kunna vara med i lagtävlingen. De danska deltagarna var också en bit efter de bästa löparna. Danska löpare kommer att nå bättre resultat vid Nordiska mästerskap längre fram i tiden.