Träning 27 maj

Backorientering står det på programmet den här veckan. Du som är träningsflitig kommer säkert ihåg förra gången vid tränade backorientering. Det var i april när de första blåsipporna precis hade slagit ut. Nu är det alltså dags igen. Backorientering går ut på att du kommer att tvingas ta kontroller som finns i sluttningar. Ibland tar du kontrollen nerifrån och får springa uppför en sluttning. En annan gång tar du kontrollen uppifrån och får då springa nerför en sluttning. En tredje gång ska du springa på skrå, det vill säga springa längs med en sluttning. Det kommer också att finnas tillfällen då du kan välja mellan någon av de här tre. Jag ska försöka förklara olika för- och nackdelar med de olika tillvägagångssätten.



På kartan här ovanför kan du se en del av en bana som kommer att användas på torsdag. Du ser inte hela banan och det kan vara andra saker som du inte ser som kanske påverkar vägvalet till kontroll 3. Spontant känns det kanske som om det bästa är att ta kontrollen nerifrån, det vill säga använda stigen. När du väl är på stigen så kommer du ha ha svårt att bestämma exakt var du är vilket gör att det är svårt att veta när du ska gå upp mot kontrollen. Om du väljer att ta kontrollen uppifrån är det lättare att bestämma sin position. Vägen dit är dock lite svårare och det kanske går lite långsamare att ta sig fram. Kanske upplever du också att du får mer uppförsbacke om du ska ta kontrollen uppifrån, men om du tittar noga på kartan så kommer du att upptäcka att du bara behöver klättra upp en eller max två höjdkurvor extra. Beslutet om hur du ska göra är ditt. Det viktiga innan du fattar ditt beslut är att försöka se alla möjligheter.

En annan sträcka som bjuder på lite tankeproblem är sträckan mellan kontroll fyra och fem. Här finns tre alternativ. Ner på stigen, rakt på eller gå upp och ta kontrollen uppifrån. Det du bör väga in innan du bestämmer dig är hur lättframkomligt det är längs de olika vägvalen, varifrån kontrollen är lättast att ta, hur mycket klättring det behövs om du tar kontrollen nerifrån. Eftersom stigen finns i närheten så lockar det säkert många men är det bästa vägen. Återigen är det du som avgör. Utgå från dig själv och vilka dina styrkor och svagheter är. Vad är du bäst på? När det gäller de här två kontrollerna så är det viktigt att ta hjälp av kontrollbeskrivningen för att veta var kontrollen sitter. Det är ju dumt att leta efter branten vid kontroll 5 och kontrollen sitter vid stenen, eller tvärt om. Det kan ju också påverka vägvalet efter som stenen ligger höggre upp i sluttningen än vad branten gör.

Som du ser så bjuder även de andra sträckorna på lite olkka sluttningsproblem. Du kommer att tvingas använda lite olika metoder. Eftersom det är träning så tycker jag att du ska passa på att testa lite olika sätt. Det gör ju inget om du skulle missa. Det är av misstagen man lär sig. Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0