Träning 9 september

Den här veckans träning innehåller tre olika delar. Du ska nämligen genomföra en momentbana. Det betyder att det på banan finns tre olika delar, var och en med lite olika inriktning. Allt är lagt som tre slingor som du kan ta i vilken ordning du vill. Så här ser start, varvning och delar av de olika slingorna ut.De tre olika delarna är linjeorientering, kontrollplockning och en högfartsbana. Här följer en lite kort beskrivning av de olika delarna.

Linjeorientering
Du kan se en del av linjeorienteringen i kartans övre vänstra del. Linjeorientering gå ut på att du ska följa linjen med hjälp av att läsa på de terrängdetaljer som linjen passerar. Utefter linjen sitter ett antal kontroller. Du vet inte på förhand hur många kontroller det är eller var de sitter. Linjeorientering kräver noggrann kartläsning. Just den här linjen följer till stora delar naturliga ledstänger. Detta för att du ska få en möjlighet att träna på att följa naturliga ledstänger. Kontrollerna sitter vid punkter som linjen passerar till exempel sten, sankmark, sänka, brant och så vidare.

Kontrollplockning
På den här delen av banan tränar du på att orientera noggrant på korta sträckor. Banan innehåller flera riktningsändringar så det är viktigt att du är noga med att hålla rätt riktning ut från kontrollerna Ett litet fel kan får stora konsekvenser. Kontrollpunkterna kan vara ganska svåra. Kontrollplockning påminner en hel del om medeldistansorientering.

Högfartsbana
Högfartsbanan innehåller inte så många kontroller. Kontrollerna är lite enklare violket gör att du kan hålla ett lite högre tempo. Det är viktigt att kunna springa fort där orienteringen är lite lättare. Det är dock viktigt att du hela tiden håller fullt fokus på orienteringen även om det är lite lättare.

På träningen kommer du att få en karta med alla banor och kontroller inritade. Springer du hela banan har du sprungit 7,1 kilometer. Alla tre bandelar går att korta av. Jag tycker att det är viktigt att du provar alla banor även om det bara är en liten bit på varje. För de yngsta deltagarna så räcker det kanske med att springa högfartsbanan som är lite enklare. Samlingen är en liten bit in på Brinkvägen. Från Haningen åker du mot Huddinge och svänger vänster precis innan MC-klubben vid Granby.

En sak till! Solen går ner 19,27 på torsdag. Det innebär att det är ganska mörkt i skogen från 19,45 och framåt. Är det dessutom mulet väder blir det mörkt tidigare. Det är därför viktigt att du ser till att vara tillbaka
 vid samlingsplatsen senast 19,45. Ett tips är att vara ute i god tid till träningen och starta så snart som möjligt. På så sätt får du mer tid i ljus. Om du skulle vara kvar i skogen när det börjar bli så mörkt att du inte kan läsa kartan så ska du gå österut om du är på linjeorienteringen eller högfartsbanan och västerut om du är på kontrollplockningen. Gör du det så kommer du ut någonstans på vägen där samlingsplatsen är.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0