Träning 7 april

Det är nu dags för att flytta ut teknikträningen i skogen på riktigt. Vi har nu under de senaste fyra torsdagarna sprungit poängorientering. Banorna har gått fram längs vägar, gångbanor, upptrampade stigar och en del i obanad terräng. Det har blivit en del snöpulsning. På torsdag blir det den första riktiga teknikträningen.

Det är fortfarande en del snö kvar i skogen. Nu är det dock plusgrader även på natten så snön smälter dygnet runt. Dessutom ska det ju bli varmare om några dagar. Förhoppningsvis är det ännu mera barmark på torsdag. Jag tror ändå att du ska vara beredd på en del snö och framför allt en hel del vatten.



Träningen på torsdag består av vanliga banor. Vi kommer inte att träna något speciellt moment. Nu i början av säsongen handlar det om att komma igång och bli vän med kartan. Om man inte har hållit i en karta på hela vintern är det ganska vanligt att det blir en del misstag i början av vårsäsongen. I andra sammanhang kallas det för ringrost. Du ska försöka att orientera som vanligt, det vill säga vara noga med planeringen. Det är viktigt att du har en bra plan för hur du ska lösa orienteringsproblemet. Det är sen viktigt att du försöker hålla dig till planen så mycket som möjligt. Var extra noga med att hålla riktningarna. Om man är lite ovan så här i början av säsongen är det inte helt ovanligt att man tappar fokus och slarvar med exempelvis kompassriktningar.

På kartan här ovanför kan du se några exempel på sträckor som förekommer på träningen. Som du ser är det mycket stigar. Försök att låta bli att springa på stigarna. Träningen får större effekt om du försöker orientera i terrängen. Försök att hitta tillbaka till alla viktiga tekniker som du använder när du orienterar. Tänk på att välja en bra attackpunkt innan du tar kontrollen. Attackpunkten ska vara en säker och tydlig punkt så nära kontrollen som möjligt. Tänk på att förenkla orienteringen genom att försöka se de stora och tydliga terrängföremålen. Beroende på hur situationen ser ut kan du följa dem eller orientera mot dem.

Samlingen är vid Riddartorp klockan 18,00. Försök att vara i tid eftersom du då har mera tid i skogen. Solen går ner 19,46 så du har ganska gott om tid på dig. Är det mulet väder kan det bli lite mörkt i skogen en stund efter 19.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0