Träning 18 augusti

Hållpunkter är precis vad det låter som. Punkter i terrängen som du kan hålla dig i eller mer rätt punkter i terrängen där du kan bestämma din exakta position. En av nycklarna till att klara av svårare orientering är att kunna orientera via hållpunkter.

Vi har ju tidigare tränat en hel del att orientera efter naturliga ledstänger. Det kan vara höjdsträckningar, sankmarker och så vidare. Ibland finns det inga naturliga ledstänger att följa. Då måste du förlita dig till att orientera från punkt till punkt, det vill säga via hållpunkter. Hållpunkter kan vara av olika karaktär. Det kan vara en tydlig höjd, en större sankmark, en stigförgrening, en brant, en sänka, mellan två höjder, ja kort sagt nästan vad som helst. Det viktiga är att hållpunkten är tydlig och risken för förväxling med ett liknanade föremål i närheten är så liten som möjligt. På kartan här nedanför ser du en del av en av banorna på träning på torsdag. Jag har markerat ett antal hållpunkter med små fyrkanter.



Det finns naturligtvis även andra hållpunkter som fungerar lika bra. När du kommer nära kontrollen är hållpunkten också attackpunkt, det vill säga den sista säkra punkten varifrån du attackerar kontrollen. Exempel på det är sankmarken alldeles öster om kontroll fyra och sankmakren öster om kontroll sex. På träningen på torsdag kommer det också att finnas möjlighet att orientera efter naturliga ledstänger. Den möjligheten finns nästan alltid i den terräng som vi har här i närheten. På torsdag ska du försöka att inte följa dem utan använda dig av hållpunkter i stället. Det tar lite längre tid, men det gör inget. Det är ju träning.

Samlingen är vid Sadelmakartorp och behöver du en vägbeskrivning så hittar du den här http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=3&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221625276%22%20y%3D%226559220%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3ESamling%20f%F6r%20tr%E4ningen%20den%2018%20augusti%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E. Tänk också på att vi går mot mörkare tider. Solen går ner allt tidigare. I kväll när vädret var mulet var det ganska mörkt redan vid 20,00. Försöka att vara i tid och ge dig ut i skogen så snart du kan. Snacka med de andra kan du göra efteråt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0