Träning 19 maj

Kurvbildsträning står på programmet den här veckan. Ofta upplevs kurvbildsträning som svårt. Det beror till största delen på att alla karttecken utom just höjdkurvorna, det bruna på kartan, är borttaget. I terräng med ganska mycket kurvbild, så som vi oftast har här på hemmaplan, orienterar en van orienterare till stor del på kurvbilden. Man springer mot en höjd, längsmed en höjdsträckning, upp på en höjd, nerför en höjd och så vidare. Ofta använder vi de andra detaljerna, sankmarker, stenar, branter med mera för att kolla av att vi är rätt. På en kurvbildskartan finns inte den möjligheten och då måste vi istället använda andra detaljer i kurvbilden som en koll på att vi är rätt. Som om inte det vore nog så kommer vi också att hela tiden överraskas. Vi kommer att stöta på hyggen, stigar, täta områden och annat som stör oss.

Egentligen har vi tillräckligt med information på en kurvbildskarta för att klara av at lösa orienteirngsproblemet. Det gäller "bara" att vaa fokuserad på kruvbilden och inte låta sig störas av allt annat som inte är med. Att kunna orientera efter höjdkurvorna är en viktig kunskap i orienteringen eftersom kurvbilden utgör en viktig del i orienteringen. Därför är det viktigt att träna på att försöka bli ännu lite bättre på att kunna tolka höjdkurvorna. På torsdag har du chansen att öka på dina erferenheter ytterligare lite. Så här ser en del av den långa banan, 6,1 kilometer, ut.



Samlingen är vid Högstabanan som ligger utefter Åvavägen cirka två kilometer från Dalaörvägen. Här finns en vägbeskrivning http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=2&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221637694%22%20y%3D%226560828%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3ESamling%20tr%E4ning%2019%20maj%202011%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E. Samlingen är klockan 18,00.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0