Sträcka 4

Antalet felstämplingar är alltid aktuellt i samband med 25-manna. Oftast tycker man att det är många felstämplingar och många lag som drabbas. Själv väljer jag att se de cirka 80 lag som drabbats i förhållande till antalet deltagare. I år deltog omkring 9 700 deltagare och endast omkring 80 stycken lyckades av någon anledning inte fullfölja sin bana. Genom att titta i resultatlistan går det inte att veta orsaken till varför man inte kunnat fullfölja. Några löpare skadade sig så illa att de var tvungna att avbryta sitt lopp men den större delen av de som inte fullföljt har begått någon form av misstag.
 
I år verkar det som om flest misstag begicks på sträcka 4. Jag hade förväntat mig att flera av de mindre erfarna löparna skulle få problem vid startpunkten i och med att hälften av löparna skulle byta ledstång redan där. Av sträcktiderna att döma så har en del löpare fått problem i början. De har dock kunnat fullfölja sin bana. Sträcka 4A är den bana som har flest ej fullföljande löpare, 12 stycken. Fem av dem gjorde fel vid kontroll 3, fyra vid kontroll 6 och tre vid kontroll 7. Så här ser banan ut.
 
 
Vid kontroll 3 och 7 finns inga andra kontroller i närheten så min teori blir att de här löparna helt enkelt har hoppat över de här kontrollerna. Vid kontroll 3 finns i och för sig en kontroll vid branten i sydöstra delen av ringen, men den var knappt synlig från stigen. Möjligtvis kan några ha påverkats av löpare som kom från den kontrollen och följt strömmen till den. Om de har gjort det så har det ju sen sprungit förbi sin egen kontroll på väg till nästa. Vid kontroll 7 är min teori att löparna där har sett löpare på väg mot sista och glömt bort sin egen kontroll och bara följt med strömmen. Två löpare på den här sträckan har bara tagit kontrollerna 1, 2 och 8. De har varit ute ganska länge så möjligen de inte hittat kontroll 3 och sen gett upp.
 
På sträcka 4B är det två löpare som inte har fullföljt. En löpare saknar stämpel från kontroll 5 och en löpare från kontroll 7. Så här ser sträcka 4B ut.
 
 
Här är min teori att det vid kontroll 5 rör sig om en ren felstämpling. Löparen har varit vid motsvarande kontroll på sträcka 4A. Löparen som saknar stämpel från kontroll 7 har kanske gjort samma fel som motsvarande löpare på sträcka 4A.
 
På sträcka 4C har en löpare inte varit vid någon kontroll alls. Kanske har en skada gjort att hen har tvingats avbryta. En löpare saknar stämpel från kontroll 2, en från kontroll 3 och en från kontroll 4. Dessa tre löpare har sen korrekta stämplingar på resten av banan.
 
 
Vid de här kontrollerna finns det som sagt inga andra kontroller i närheten varför min teori är att de helt enkelt har sprungit förbi. Kanske är det enklare att göra det misstaget på den här sträckan eftersom alla löpare, oavsett vilken bana man har, springer på samma ställe.
 
På sträcka 4 D har totalt 5 löpare inte fullföljt. En löpare saknar stämpel från kontroll 1, en från kontroll 2, en från kontroll 3 och två löpare från kontroll 6. Alla dessa löpare har för övrigt besökt sina kontroller på ett korrekt sätt. Så här ser sträcka 4D ut.
 
 
Min teori är att de två löpare som gjort ett misstag vid kontroll 6 har stämplat vid fel kontroll. De passerade ju kontrollen vid stigkröken, se bana 4B och 4C, på väg till sin nästa.
 
Som sagt så är det här bara teorier från min sida. Vi har ännu inte hunnit göra någon djupare analys genom att gå in i tävlingsadministration för att se exakt orsak. Jag gräver dock vidare både för den här sträckan och för andra sträckor. Fler analyser kommer.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0