I går ...

... var jag på picknick med hustrun. Vi firade 19-årig bröllopsdag. Vi har inte firat bröllopsdag så ofta. I går hämtade jag henne på jobbet och så åkte vi iväg. Jag hade fixat lite mat. Så här såg det ut där vi hade vår picknick.




Räven

Det har varit lite dåligt med bloggandet de senaste dagarna. Det har ju varit helg och jag har gjort annat än att blogga. Jag har inte ens startat datorn på flera dagar. I går efter ett träningspass tog jag årets första dopp i havet. I lördags satte vi in en ny diskbänk i köket. Det blev bra. Det enda problemet är att vattnet rinner ut alldeles för långsamt. Det är luft i avloppet som ligger i vägen för vattnet. På något sätt får vi försöka att fixa det. Jag vet bara inte riktigt hur.

I dag var det arbetsdag igen. Jag gick upp tidigt och var på jobbet redan vid sju. När jag gick längs perrongen i väntan på tåget upptäckte jag en liten räv som stod alldeles vid sidan av spåret. Den verkade inte vara vilsen. Först satt den och tittade nyfiket på alla som passerade. Sen lade han sig ner och vilade en stund, slickade lite på sina tassar och spannade lite slött. Sen ställde ha sig upp och vädrade lite och petade på några av stenarna. Jag tog en bild med mobilkamerna. Mitt tåg kom och jag vet inte hur det gick för räven. Några minuter efter det att jag åkt iväg kom det mötande tåget på den sidan av perrongen som räven hade valt. Förhoppningsvis klarade den sig.




Det börjar bli en vana...

... att äta middag på sjön. För andra dagen den här veckan har jag ätit middag på sjön. I kväll var det dock inte någon stor båt utan en liten flotte. Tillsammans med yngsta tonåringens friidrottskompisar kastade vi loss och gav oss ut på Drevviken. Vädret var pefekt med sol och nästan ingen vind. Vi låg och flöt ända tills solen gick ner. Då drogs motorn igång och vi åkte i sakta mak tillbaka till utgångspunkten. Här kan du få en liten känsla av hur det var.






Mälartur

I går åkte jag båt på Mälaren. Vi startade vid Stadshuset och gick till Vällinge. Där låg vi en stund vid bryggan innan vi åkte tillbaka till Stadshuset. På vägen fick vi god mat och dryck. Sotade laxtärningar var favoriten tillsammans med den färska potatisen. Självklart finns det bilder från turen på Mälaren. Så här såg det ut i går kväll.








Spjut

Friidrottstävlingarna har fortsatt hela helgen. I går, lördag, sprang den yngsta tonåringen 800 meter och den mellersta tonåringen hoppade höjd. Den yngsta lyckades erövra en DM-silvermedalj i sitt lopp och den mellersta tog hem DM-guldet. I dag har den yngsta tonåringen kastat spjut. Det är inte hans starkaste gren men han lyckades klara de första tre kasten bland de åtta som fick kasta tre kast till. Till slut räckte hans längsta kast till en sjunde plats. Här är en stilstudie från hans kast i den sista omgången.

 

 

 

 

Hinder

Yngsta tonåringen har begått sin premiär som hinderlöpare nu ikväll. Hinder är inte en helt enkel gren. Med jämna mellanrum står det en stor bock i vägen och man måste ta sig över den. Vi en av bockarna ska man också ta sig över en stor grop fylld med vatten. Dessutom ska man springa så fort man kan melan bockarna. I det här fallet skulle deltagarna springa 1 500 meter. Tonåringen är inte nöjd med sitt resultat men det blev några fina bilder i alla fall. Dessutom blev det en DM-medalj.





I morgon är det nya tag igen. Då ska även den mellersta tonåringen ut på arenan. Fler DM-medlajer står på spel.

Lite bilder...

från träningen idag. Det var 25 personer som åkte ända ut till Gålö för att träna. Efter träningen fanns det nygrillad korv med bröd. Var du inte där? Synd för dig!



Om du undrar så är det kartorna som alla tittar på, inte senapen och ketchupen. Flaskorna stod på kartrna så att de inte skulle blåsa bort.






En dag i skärgården

Jag har varit ute i skärgården i dag. Vi har haft en planeringsdag med jobbet. Jag hade kameran med och i en paus tog jag några bilder. Här är några av dem.








Träning 17 juni

Nu är det dags för den sista organiserade teknikträningen för våren. Från och med nu på torsdag och fram till någon gång i augusti får du klara av teknikträningen på egen hand. Själv brukar jag ge mig ut i skogen med kartan i hand. I bland har jag ritat in en bana men oftast springer jag bara till platser som ser spännande ut. Om jag har möjlighet så försöker jag också ge mig ut på något Naturpass någonstans. Efter som jag brukar tillbringa sommrarna på västkusten så har det blivit några Naturpass kring Stenungsund. Sen finns ju alltid Sommarserien för den som vill ha lagda banor med skärmar. Kanske ska du också springa O-Ringen eller någon annan sommartävling.

Den här sista gången kommer träningen att genomföras på Gålö. Samlingen är på badplatsen vid Skälåker. Det är på ungefär samma ställa som Skärgårdsdubbeln gick tidigare i våras. Du parkerar på den vanliga parkeringen vid Skälåker. Glöm inte att betala P-avgiften. Samlingen är på badstranden. Temat för träningen är SM-träning. Delar av terrängen påminner om terrängen kring Umeå där junior- och senior-SM avgörs i höst och terrängen kring Örnsköldsvik där USM-går. Det är framför allt de detaljrika sluttningarna som är mest lika. Banorna kommer delvis att gå i den typen av terräng. Den här typen av kontroller som du ser här nedanför kan mycket väl förekomma både på SM och USM senare i år.





Efter träningen kommer vi att ha tänt en grill och du kommer att kunna äta en eller annan korv och något att dricka till. Vill du så går det alldeles utmärkt att ta ett bad i havet.

Kall som graven

I förra veckan läste jag ut ännu en bok, Kall som graven av Peter Robinson. Som vanligt heter huvudpersonen Alan Banks och den här gången börjar boken med att han tar på sig ett uppdrag att vid sidan om tjänsten leta reda på polismästare Jimmy Riddles dotter som försvunnit. Relationerna mellan Alan Banks och polismästeren är minst sagt ansträngda men trots det letar han upp dottern som flytt från familjen till London. I London har dottern levt lyxliv i en värld fylld av kriminalitet. Hon har i och för sig inte begått några brott själv men de hon umgåtts med begår desto mer brott. Alan Banks hittar polismästarens dotter och tar med sig henne nem till henns familj. Efter en tid hemma inträffar flera händelser som gör att fler och fler spår leder tillbaka till familjen Riddle. Som ofta är det dolda historier från det förflutna som ligger bakom händelserna.



Kall som graven är den sjätte boken av Peter Robinson som jag läser. Redan när jag läste den första av hans böcker, En ovanligt torr sommar, fastnade jag för dem. Nu ser jag fram emot nästa bok. Det var inte så länge sen som Kall som graven kom ut på Svenska i pocket. Trots det så ligger den i tid precis efter En ovanligt torr sommar. Det gör inte så mycket men det finns detaljer i böckerna som bygger på varandra, bland annat Alan Banks något komplicerade relation till kollegan Annie Cabbot.

En av mina favoritbilder


Grodan

Alla har vi våra fobier för olika djur. Den yngsta tonåringen är "rädd" för spindlar och den mellersta tonåringen är "rädd" för grodor. Det finns egentligen inga rimliga förklaringar för den här rädslan. Den mellersta tonåringen förklarar sin fobi med att grodorna egentligen inte är farliga, men man vet ju inte var man har dem. Plötsligt kan de ju hoppa åt vilket håll som helst.





Den mellersta tonåringen har ytterligare en liten fobi, små barn. Jag vet inte hur allvarligt det är men hon gillar inte små barn. För ett par år sen hade hon ett sommarjobb som barnflicka hos en bekant med eget företag. Medan vår bekant jobbade skulle mellersta tonåringen passa och sysselsätta den lilla flickan i familjen. Tonåringen tyckte inte att det var något höjdarjobb, men vad gör man inte för pengar.

Nu i sommar har hon fått ett nytt sommarjobb, på en förskola med barn mellan tre och fem år. Avdelningen som hon ska jobba på heter... Grodan såklart!

Svarta pengar eller bara vittvätt?

På nyheterna hör vi då och då om kriminella grupper som på olika sätt försöker tvätta svarta pengar. Senast häromdagen var det en artikel i DN om just det. I söndags kunde jag avslöja var de tvättar sina pengar. I en av Stockholms södra förorter finns nämligen den här inrättningen.



Nja, nu skenade nog min fantasi iväg lite. Jag tror att det här är en helt vanlig tvättinrättning för tvätt av kläder och mattor och andra liknande ting. Den ligger på Valutavägen uppe på Hägerstensåsen. Det är säkert någon med ett visst sinne för humor som har klurat ut namnet. Det hade ju inte varit lika roligt om den hade legat på Storgatan. Jag bodde själv bara några hus bort under åren 1987-1990. Det var ett trivsamt område och det är sig likt. Vid torget har man byggt en del nya bostäder men pizzerian är densamma. Min adress var Valutavägen 22 och om jag minns rätt fanns det en tvättinrättning här även då. Den har dock fått ett nytt namn.

Träning 10 juni

Den här veckans teknikträning kommer att bli lite speciell. Det kommer inte att vara något speciellt teknikmoment som tränas, men naturligtvis kommer du att ha användning av alla dina orienteringskunskaper. Du kommer att utsättas för lite stress och du kommer kanske att påverkas av andra löpare. Eller rättare sagt, du ska försöka att inte bli stressad och inte låta dig påverkas av andra löpare. På torsdag är det nämligen en enmansstafett. Med hjälp av olika gaffingvarianter har jag lagt fyra banor som går fram i samma område och alla kommer att se andra löpare mer eller mindre under hela banan. Jag ska försöka förklara hur det hela kommer att gå till.

Det finns fyra olika banor. Banlängderna är 2,9 kilometer, 4,0 kilometer, 4,8 kilometer och 5,5 kilometer. Alla banor utom den kortaste är gafflade. Att en bana är gafflad innebär att alla löparna springer exakt samma bana, men man tar kontrollerna i lite olika ordning. Det går alltså inte att bara hänga efter en annan löpare. Han eller hon ska kanske inte till samma kontroll som du. När alla kommit i mål så har alla som sprungit samma bana sprungit exakt lika långt och besökt exakt samma kontroller. 

Den kortaste banan, 2,9 kilometer, är rak. Det betyder att det inte finns någon gaffling på den banan. På de andra banorna förekommer en spridningsmetod som kallas Ulltunametoden. Så här ser det ut på kartan.

   


Fram till den kontroll som här har nummer 8/12 eller 8/14 är det en vanlig bana. Därefter delar banan upp sig i två delar. Du måste vara noga med att kontrollera vilken kontroll du ska ta efter att du har varit vid kontroll 8. Som du ser finns det två olika kontroller som är nummer 9. Några kommer att ha det ena alternativet och några det andra. Två kontroller ska besökas två gånger. Dels den kontroll som är den första i gafflingen och dels den kontroll som är den sista i gafflingen. När du har varit vid den sista kontrollen i gafflingen, i det fallet kontroll nummer 15, fortsätter du vidare mot kontroll 16. Nu är det en vanlig banan igen. 

Den andra gafflingsmetoden som kommer att användas kallas för fjäril. Den kommer att användas på de två längsta banorna, 4,8 kilometer och 5,5 kilometer. En fjäril är egentligen två slingor som utgår från en av banans kontroller. Innan man får springa vidare måste man springa de två slingorna. Så här ser det ut på kartan. 

   


Som du ser finns det två olika varianter. Några löpare kommer att börja med den norra slingan och några med den södra slingan. Den kontroll som är start för slingan ska alltså besöka tre gånger innan man får springa vidare mot nästa kontroll. Även här gäller det att hålla reda på kontrollnumret så att du springer till rätt kontroll. 

På de två längsta banorna kommer alltså båda gafflingsmetoderna att användas. För att göra allt ännu lite mer spännande så kommer alla att starta samtidigt. Den kortaste banan är själva basbanan. Det är från den som de olika gafflingarna utgår. Förhoppningsvis kommer det att bli ganska mycket folk i skogen och man kommer att se varandra på olika ställen. Man kommer också att se löpare som har andra banor. Låter det krångligt? Det är inte så krångligt som det låter. Det gäller att vara noga med vilken kontroll man ska till och inte lita på att de andra ska till samma kontroll. Eftersom det är gemensam start är det här en lämplig stafetträning inför Jukola. Normalt använder man inte de här gafflingsmetoderna vid en stafett. Däremot används de vi mästerskapstävlingar individuellt. Därför kan de vara bra att träna på det i bland.

Samlingsplatsen är Torvalla spårcentral. Den ligger öster om motorvägen, väg 73, och du kommer dit genom en tunnel som ligger ungefär 500 meter söder om Torvalla idrottsplats. Bilen kan du parkera vid Idrottsplatsen, men du kan med fördel använda cykel. Den kan du parkera vid spårcentralen. Kom i tid så att de som är först slipper vänta så länge på att få starta.


Gubbränna eller bondbränna

Jag har stått i solen i två dagar. Jag har varit funktionär vid en friidrottstävling. Det är svårt att komma undan solen och det var faktiskt skönt att solen gick i moln en liten stund på eftermiddagen i dag. Eftersom man måste se lite respektabel ut, det vill säga kläder på överkroppen, får man fina ränder efter solen på överarmarna och i nacken. Mellersta tonåringen och en av hennes träningskompisar mobbade sina respektive fäder. Vi hade lyckats skaffa oss en riktig bonnbränna. Det blev inte bättre av att yngsta tonåringen dessutom konstaterade att det dessutom var en gubbränna. Skillnaden mellan de två är lite oklar. Tydligen var det en eller annan rynka som avgjorde. Som tur är spelar det mig ingen roll vilket. Det känns att jag har varit ute i solen i två dagar. Vad det sen kallas det som solen har fixat spelar mindre roll.

Eftersom jag har varit funktionär har jag inte haft så mycket tid att fotografera som jag brukar. Några bilder blev det dock.



Yngsta tonåringen sprang 800 meter igen. Den här gången lyckades han sätta nytt pers med en dryg sekund. Lite irriterande var det att han inte lyckades gå under 2,20. Nästa gång kanske..? För tredje veckan i rad får du ser en bild på honom med en plåsterlapp på höger knä. En ganska stort, djupt och svårläkt skrubbsår är orsaken.



En av hans klubbkamrater hoppade längd men någon slags kampsportsstil. Eller är hon kanske sponsrad av en skotillverkare och är bunden av ett kontrakt som säger att skosulan ska visas upp för alla fotografer?





Avslutningsvis några bilder från hinderloppen. Hinder förekommer inte så ofta på tävlingar men det är en kul gren att titta på. Tyvärr kunde jag inte vara vid vattengraven den här gången. Därför blir torrbilder istället.

Det dröjer inte så länge...

... förrän man hitta de här i skogen.


Grönt é skönt

De senaste veckorna har naturen exploderat. Allt har börjat växa och slå ut. Så här i övergången mellan vår och sommar så är den gröna färgen extra grön. Senare på sommaren blir den lite mörkare och kanske även lite torr. Men just nu är det verkligen grönt. Uppmuntrad av några kommentarer har jag tagit några bilder i kväll. Här är några av dem.














RSS 2.0