Träning 2 februari

Det är fortrfarande lite snö i skogen, så lite att det går alldeles utmärkt att springa i skogen. Just nu sprutas det snö på ängen utanför så den som vill kanske kan åka skidor. För dig som vill orientera kommer det att finnas banor. Den här gången blir det lite annorlunda. Det kommer nämligen att bli klusterorientering. I terränge finns det fyra kluster med 4-6 kontroller i varje kluster. Dessa kontroller, i klustret, ska tas i rätt ordning. Mellan varje kluster är det en ganska löpvänlig sträcka där tempot kan vara lite högre. När du tar kontrollerna i klustret kommer det att gå lite långsammare. Det blir alltså en form av intervallträning. Här kan du se ett exempel på ett kluster.Samling i klubbstugan klockan 18,00 och start så snart som möjligt. Den här torsdagen är det viktigt att du sticker i väg så snart som möjligt. Efter träningne blir det en kort utbildning kring träning. Visst låter det intressant.

Fler bilder ...

från Sätrahallen. Det var tävlingar där i dag också.


Några bilder ...

från dagens tävlingar i Sätrahallen.
Stor och liten

Jag bodde på hotell i Visby den senaste helgen. Vi checkade in och fick nyckeln till vårt rum, nummer 7. Skylten med sjuan på satt bradvid en stor dörr och ovanför en liten dörr. Vilken var den rätta? Som tur var var nyckeln i form av ett kort som bara passade i den ena dörren. Som tur var, igen var det den stora dörren. Annars hade jag fått böja mycket på ryggen.


Vinter på stranden


En grå vinterdag ...

... eller en vinterdag med många olika färger och nyanser.


Träning 26 januari

Nu har det fallit lite snö men det är inte tillräckligt för att låta bli att springa distansträning med karta. Den här veckan blir det långa sträckor. Den längsta är tre kilometer lång och det finns en till nästan lika lång sträcka. Eftersom banan är 9,2 kilometer lång betyder det att det är ytterligare drygt kilometer på något ställe. Här är det lite tätare mellan kontrollerna.Samlinge är som vanligt i klubbstugan klockan 18,00 och så snart som möjligt efter det är det bara att ge sig iväg. Att springa i skogen med lampa när snön ligger vit på marken och på trden är lite speciellt. Det blir ljust och alla ljud blir lite dämpade. Jag ser fram mot det inför varje vinter. Den här vintern har det dröjt men nu ligger snön vit och den rätta känslan har infunnit sig. Dags att ge sig ut. 

En baggis


Rosor

Vänta inte,
lev nu,
och plocka
de rosor
livet bjuder
fritt efter Ronsard


Lycka

Lycka är inte att nå sitt mål,
lycka är att alltid vara på väg.
Efter hörsägen


Skrattet

Skrattet är själens solsken,
utan solsken
kan ingeting växa eller leva.
Wayne W. Dyer


Träning 19 januari

Även om det är lite vitt på marken så är det inte tillräckligt för att kunna åka skidor. Därför fortsätter distansträningen på karta även den här veckan. Om kylan håller i sig kommer det att gå att springa över de flesta mossarna utan att bli blöt. Helt säker kan man dock inte vara.  I övrigt kommer det att vara precis som vanligt. Banan är 9,8 kilometer lång och innehåller förhållandevis få kontroller. Det innebär långa sträckor. Kontrollerna är markerade med reflexer.

Samlingen är i klubbstugan klockan 18,00 och så snart att alla är klara är de bara att ge sig iväg i grupper. Här nedanför kan du se en av kontrollerna på banan.


Vägren


Målfoto


Test i fel riktning

I kväll har jag varit ute och testat min nya pannlampa. Men inte gick det så bra. Jag sprang i fel riktining. Jag siktade på att komma ut på en stig. Det tog en stund innan jag nådde stigen, men till slut så... Jag så att stigen korsade en bäck och tänkte att det var ju perfekt. Jag korsade bäcken och skulle precis vika av in i skogen igen. Då stod jag plötsligt och tittade på en kraftledning. Det blev till att tänka om och försöka hitta tillbaka till rätt spår igen.Men lampan fungerade pefekt. Äntligen bra ljus i skogen och dessutom till ett bra pris, 855 kronor inklusive frakt.

Träning 12 januari

Nytt år och en massa nya träningar som väntar. Det ser inte ut som de kommer att bli vinter, i alla fall inte än på ett tag. Därför fortsätter vi med distansträningarna med karta på torsdagarna. Det finns nu banor lagda ända fram till den 1 mars. Därefter tar poängorienteringarna vid. Men det får vänta ett tag.

På torsdag är det alltså dags för årets första distansträning med karta. Som vanligt är samlingen vid klubbstugan klockan 18,00 och så snart alla är klara är det bara att ge sig iväg i grupper. Tanken med träningen är att springa i ett lungt tempo där du kan springa och små prata med kompisarna. Det finns en bana på 9,5 kilometer och vid kontrollerna hänger en reflex. Banan innehåller ganska få kontroller och det är löpningen som är det viktiga. Här är ett exempel från torsdagens bana.


Förra gången

I dag har jag varit ute i skogen för en ny provlöpning. Jag lyckades bomma sju(!) minuter på en kontroll. Jag var på helt fel ställe. Till mitt försvar för jag väl ändå säga att det är svårare när det bara finns en snitsel i skogen. En skärm är lättare att se, speciellt när det är lite snö i skogen. Nu letade jag efter snitseln som inte fanns. Hade jag letat efter en skärm så hade jag förhoppningsvis konstaterat att jag var fel lite tidigare.

Terrängen är tuff och krävande. Lägsta punkt utefter banan var 16 meter över havet och högsta punkt 77 meter över havet. På en hel del ställen är det mycket datlajer och det gäller att hålla koll på kartan hela tiden. På många ställen är det mycket fint i skogen och det är lätt att ta sig fram. På andra ställen är det tätare skog med granplaneteringar och annat som hindrar framkomligheten. Det kommer att bli utslagsgivande tävlingar.

Senast vi arrangerade på samma plats var 2008. Här är några bilder från den gången.


Hjälp och stöd

Vad många människor mest behöver är någon som hjälper dem att göra vad de kan. (Fritt efter Ralph Waldo Emerson)


Provlöpning

Ja det kanske är att ta i. Jag sprang i alla fall en hel bana. Det gick väl så där. Inget speciellt flyt i löpningen och faktiskt samma känsla i orienteringen. Dessutom var några av snitslarna svåra att se eftersom de låg snö på dem. Tänk att man kan bli osäker på att man är rätt trots att man har varit och satt upp snitseln på exakt den platsen bara någon månad tidigare. Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Det är först när man springer an bana som man får känsölan för hur det kommer att bli. På det sättet har porvlöpningen också ett värde. Efter dagens provlöpning kan jag konstatera att det kommer att krävas en del envishet för att orka ligga på i den krävande terrängen. Det kommer också att krävas en bra fokusering för att inte göra misstag. I dag ver det i alla fall en skön tur i skogen och vädret var perfekt. Här är en bit av banan jag sprang.På tävlingsarenan låg snön vit och fin. Eftersom det är en grusyta så är den perfekt för en tävling i april. Inget väder, förutom mycket snö, kan förstöra underlaget. I värsta fall kan det bli några vattenpölar.Utsikt från målet mot sista kontrollen.

Livets regler

§ 1
Livet är fantastiskt och fyllt med möjligheter.

§ 2
Om du skulle tro, känna eller tänka något annat så gäller § 1.Jag hittade en gammal bok fylld med olika visdomsord. Boken heter Levnadskonst - en ordbilderbok för vuxna av Holger Björklund och Jonas Himmelstrand. Jag tänkte tolka några av visdomsorden med egna bilder. Här är den första.

Ibland ...

... måste man våga ta språnget.


Tolvslaget


RSS 2.0