Träning 31 maj

Jag har ingen aning om hur träningen på torsdag kommer att fungera. En hel del är dock upp till dig. Jag ska försöka förklara hur jag har tänkt. Träningen på torsdag en den andra av tre som har hållpunkter som tema. Förra torsdagen fick du själv försöka planera vilka hållpunkter du skulle använda dig av. Den här torsdagen har jag markerat ett stort antal hållpunkter som du kan välja mellan. De är markerade med en lite mindre ring än kontrollerna. Tanken är att du ska passera de hållpunkter, små ringar, som du tycker är nödvändiga för att orientera dig fram till kontrollen. Jag har försökt att välja ganska tydliga hållpunkter som ska göra orienteringen säker och lite enklare. Så här ser en del av banan ut.Nästa torsdag, den 7 juni, ska du springa exakt samma bana men då utan de små ringarna. Då kan du välje egna, bättre (?), hållpunkter eller använda samma en gång till. Om allt går som det ska kommer vi att använda SportIdent. Du kommer alltså att kunna jämföra om, och i så fall hur mycket, snabbare du springer andra gången. Det här är som sagt en test och jag vet inte hur det kommer att fungera. Du har naturligtvis en viktig del i träningen. Genom att välja ut de hållpunkter som är viktiga för dig och sen passera dem hoppas jag att du dels ska få hjälp av dem och dels få en uppfattning om vilken typ av terrängenföremål som man kan använda som hållpunkt. Ju bättre orienterare man är desto otydligare hållpunkter kan man välja. Den som är riktigt duktig kanske tycker att de här är för enkla medan den som är ovan kanske tycker att de är lite för svåra.

Samlingen är vid Högstabanan klockan 18,00.

Full fart ...

... på Ungdomsserien i kväll.


Träning 24 maj

På torsdag är det dags för teknikträning igen efter en veckas uppehåll på grund av helgdagar. Den här veckan är temat för träningen hållpunkter. Det är den första torsdagen av tre med samma tema men med lite olika innehåll. Den här veckan kommer du att springa en vanlig bana där du själv ska bestämma vilka hållpunkter du ska använda. En håll punkt är ett tydligt terrängföremål som du använder för att ta dig fram till kontrollen på ett säkert och snabbt sätt. Hållpunkter använder man när man inte kan springa utmed en ledstång. Ofta är orienteringen en kombination av hållpunkter och stråk. Här nedanför ser du sträckan till första kontrollen. Försök att bestämma vilka hållpunkter du ska använda dig av. På torsdag gäller det att du kan genomföra din plan.Samlingen är klockan 18,00 vid Sadelmakartorp. Vill du ha en vägbeskrivning så hittar du en karta här http://www.hitta.se/karta#center=1625148:6559248&zl=6&bounds=5896424:-609076,8090924:3979424&rlm=1&type=map&mp=%5B%7B%20%22x%22%3A%221625194%22%2C%20%22y%22%3A%226559354%22%2C%20%22i%22%3A%22%2Fpublic%2Fimages%2Fweb%2Fmap%2Fmap-pin%2Fpoint.png%3F120515-150741%22%2C%20%22t%22%3A%22Tr%C3%A4ning%2024%20maj%22%7D%5D. Ta gärna med dig vatten eller något annat att dricka. Nu börjar det bli varmt och du förlorar en hel del vätska. Det är bra att kunna fylla på depåerna så snabbt som möjligt.

Kungastenarna

Jag har åkt på vägen alldeles intill många gånger utan att se dem. Häromdagen hittade jag av en slump information om Kungastenarna på internet. Jag hade aldrig hört talas om dem tidigare. Självklart ville jag besöka dem.Teorierna om varför stenarna finns där är lite olika. En teori är att någon kung, oklart vilken, skulle ha rastat på platsen. En annan teori är att stenarna var och en skulle representera oäkta barn som någon kung satt till världen i närheten. Vilken kung det skulle vara är dock även det oklart. Man tror dock att det skulle kunna vara Karl XV som var känd just för sina oäkta barn. Vid sin död 1872 hade han officiellt ingen som i livet. Fredrik I på 1700-talet hade samma rykte men det är ovisst om det är han eller Karl XV. Totalt finns det sex stenar på platsen. Det finns också ett fäste som antyder att det funnits en sjunde sten.

Kungastenarna finns på en liten holme intill Sanda gård som ligger mellan Österhaninge kyrka och Dalarövägen. Kanske finns det alltså kungligt blod i några gamla Österhaningesläkter.


Orientering ...

... idrotten för alla.
Foten??Bilderna tagna vid ungdomsserien grupp 3 syd den 15 maj 2012.

Ingen träning...

... den här veckan eftersom det är helgdag på torsdag. En hel del är i Dalarna och tävlar och de som inte är det får träna på egen hand. Nästa vecka är det träning som vanligt igen.

Istället för den vanliga torsdagsträningen lägger jag ut en del av en bana. Fundera gärna på vilka vägval du skulle ta. Varför gör du de val du gör? Hur tar du kontrollerna på ett så säkert sätt som möjligt? Vilka vägval är snabbast? DU får gärna bjuda på några kommentarer här på sidan.


Och ...

... i Spanien blommade kaktusarna.
Vitsippor
Träning 10 maj

På torsdag blir det träning i fin terräng. Det är för det mesta lättframkomligt och bra sikt. Tanken med träningen på torsdag är att du ska kunna ha hög fart. Det gäller att våga springa på och inte vara rädd för att bomma. Det är ju träning så det är inte hela världen om du skulle bomma. Genom att springa på gränsen och kanske till och lite över gränsen får du en känsla för dels ur snabbt du kan spring utan att bomma och dels hur snabbt du kan springa innan du tappar kontrollen. Om du lyckas hålla dig på rätt sida om gränsen kommer du att upptäcka att du sannolikt kan springa lite snabbare än du tror. Genom att springa i öppen och lätt löpt terräng blir det lite enklare. Nästa steg blir att göra samma sak i terräng med lite sämre sikt och lite svårare orientering. Det är bara att prova sig fram. Här är ett exempel från en av banorna.Samlingen är vid Gladö, klicka här för att komma till karta. Själva startplatsen ligger en liten bit från parkering, nämligen här.

Hemma ...

... efter en veckas semester. Här är en sammanfattning.
RSS 2.0