Mountainbikeorientering

 
 
 

Träning 30 oktober

Dags för den tredje omgången av höstens poängorientering. Moa har ryckt åt sig en liten ledning, men allt kan hända. tveka inte om du ska vara med eller inte. Nu när vi har gått över till vintertid så är det mörkt, precis som det ska vara. Poängorienteringen innebär att det finns 15 kontroller ute i skogen. Du har en timma på dig att ta så många kontroller som möjligt. Varje kontroll är värd 10 poäng, så maxpoängen är 150. Om du är ute mer än en timma så får du en poängs avdrag för varje minut du är ute mer än en timma. Här kan du se starten och några av kontrollerna närmast.
 
 
Samlingen är vid Slätmossen klockan 18:00. På kartan kan du se exakt plats för starten. Terrängen innehåller en hel del stigar och det är en blandning a ganska flack terräng och ganska kraftig kupering. För det mesta är det god framkomlighet men det finns några mindre områden där det är lite sämre framkomlighet.

Höstlöv

 
 
 

Träning 23 oktober

Den här veckan är det omgång två av hösten poängorientering. Du som inte var med förra veckan har nu en ny chans till nattorientering när det är som bäst. Poängorienteringen går ut på att försöka ta 15 kontroller på så kort tid som möjligt. Maxtiden är en timma. Varje kontroll är värd 10 poäng så du kan maximalt få 150 poäng. Om du är ute över en timma så får du en poängs avdrag per minut över en timma. Om två löpare har lika många poäng gäller snabbast tid.
  
  
Samlingen är vid Åbyskolan i Västerhaninge klockan 18:00 och starten går så snart som möjligt efter samlingen. Ladda lampan och häng med.

Höst i skogen

 
 
 
 
 

Nästa utmaning

25-manna är inte riktigt avslutat ännu men nu är det dags för nästa utmaning. I september 2015 avgöras SM lång på Muskö i Stockholms södra skärgård I dag har det varit en liten kartpromenad på den del av kartan där kartritningen pågår just nu. Här är lite bilder från dagens promenad.
 
 
 
 
 
På några ställen blev det en del diskussion. Här handlade det om hur många punkthöjder som ska redovisas och hur de ska få plats. Trots vidvinkel finns det ytterligare två stycken som inte kom med i bilden.

Sträcka 4

Antalet felstämplingar är alltid aktuellt i samband med 25-manna. Oftast tycker man att det är många felstämplingar och många lag som drabbas. Själv väljer jag att se de cirka 80 lag som drabbats i förhållande till antalet deltagare. I år deltog omkring 9 700 deltagare och endast omkring 80 stycken lyckades av någon anledning inte fullfölja sin bana. Genom att titta i resultatlistan går det inte att veta orsaken till varför man inte kunnat fullfölja. Några löpare skadade sig så illa att de var tvungna att avbryta sitt lopp men den större delen av de som inte fullföljt har begått någon form av misstag.
 
I år verkar det som om flest misstag begicks på sträcka 4. Jag hade förväntat mig att flera av de mindre erfarna löparna skulle få problem vid startpunkten i och med att hälften av löparna skulle byta ledstång redan där. Av sträcktiderna att döma så har en del löpare fått problem i början. De har dock kunnat fullfölja sin bana. Sträcka 4A är den bana som har flest ej fullföljande löpare, 12 stycken. Fem av dem gjorde fel vid kontroll 3, fyra vid kontroll 6 och tre vid kontroll 7. Så här ser banan ut.
 
 
Vid kontroll 3 och 7 finns inga andra kontroller i närheten så min teori blir att de här löparna helt enkelt har hoppat över de här kontrollerna. Vid kontroll 3 finns i och för sig en kontroll vid branten i sydöstra delen av ringen, men den var knappt synlig från stigen. Möjligtvis kan några ha påverkats av löpare som kom från den kontrollen och följt strömmen till den. Om de har gjort det så har det ju sen sprungit förbi sin egen kontroll på väg till nästa. Vid kontroll 7 är min teori att löparna där har sett löpare på väg mot sista och glömt bort sin egen kontroll och bara följt med strömmen. Två löpare på den här sträckan har bara tagit kontrollerna 1, 2 och 8. De har varit ute ganska länge så möjligen de inte hittat kontroll 3 och sen gett upp.
 
På sträcka 4B är det två löpare som inte har fullföljt. En löpare saknar stämpel från kontroll 5 och en löpare från kontroll 7. Så här ser sträcka 4B ut.
 
 
Här är min teori att det vid kontroll 5 rör sig om en ren felstämpling. Löparen har varit vid motsvarande kontroll på sträcka 4A. Löparen som saknar stämpel från kontroll 7 har kanske gjort samma fel som motsvarande löpare på sträcka 4A.
 
På sträcka 4C har en löpare inte varit vid någon kontroll alls. Kanske har en skada gjort att hen har tvingats avbryta. En löpare saknar stämpel från kontroll 2, en från kontroll 3 och en från kontroll 4. Dessa tre löpare har sen korrekta stämplingar på resten av banan.
 
 
Vid de här kontrollerna finns det som sagt inga andra kontroller i närheten varför min teori är att de helt enkelt har sprungit förbi. Kanske är det enklare att göra det misstaget på den här sträckan eftersom alla löpare, oavsett vilken bana man har, springer på samma ställe.
 
På sträcka 4 D har totalt 5 löpare inte fullföljt. En löpare saknar stämpel från kontroll 1, en från kontroll 2, en från kontroll 3 och två löpare från kontroll 6. Alla dessa löpare har för övrigt besökt sina kontroller på ett korrekt sätt. Så här ser sträcka 4D ut.
 
 
Min teori är att de två löpare som gjort ett misstag vid kontroll 6 har stämplat vid fel kontroll. De passerade ju kontrollen vid stigkröken, se bana 4B och 4C, på väg till sin nästa.
 
Som sagt så är det här bara teorier från min sida. Vi har ännu inte hunnit göra någon djupare analys genom att gå in i tävlingsadministration för att se exakt orsak. Jag gräver dock vidare både för den här sträckan och för andra sträckor. Fler analyser kommer.
 

Avgörandet

När jag i jultider satt och försökte få till en bra sista sträcka på 25-manna funderade jag naturligtvis på hur avgörandet skulle komma att ske. Det går ju inte att förutse eftersom det beror på hur tävlingen utvecklar sig fram tills dess. Min tanke var dock att om någon löpare gick ut ensam och med ett försprång så skulle det vara möjligt att hålla undan, men då måste den löparen gå bra. Om ledaren ut på sträckan inte gick bra skulle det vara möjligt för jagande lag att gå ikapp och kanske även förbi. Skulle flera löpare gå ut tillsammans skulle det var möjligt att ta olika vägval och på så sätt avgöra. En sak var jag dock ganska säker på. Om flera lag var tillsammans vid varvningen så skulle tävlingen avgöras i en spurt eller att någon blir avhängd på grund av hög fart.
 
På både sträcka 24 och 25 la jag in några kontroller som ingen annan sträcka haft tidigare. Dessa var också lite svårare. Anledningen var att Löparna i täten skulle få orientera på egen hand och inte hjälpas in till kontrollen av löpare från tidigare sträckor som stod och stämplade. Helst skulle jag velat ha ett helt nytt område till delar av sista sträckan men eftersom tävlingsområdet var ganska begränsat fanns det inte utrymme för det.
 
Nu kom tävlingen att avgöras vid en av banans lättaste kontroller, den näst sista, förvarningen. Det fanns tre olika förvarningskontroller under tävlingen och de olika sträckorna växlade mellan dem. Till sträcka 25 återstod bara den enklaste. Jag funderade en hel del på om jag skulle ändra och flytta om men jag valde att ha den kvar. Kanske var det tur för Lidingö och otur för Södertälje Nykvarn.
 
Vid varvningen var tre lag tillsammans. Södertälje Nykvarn var steget före Lidingö och en bit efter dem Hiidenkiertäjät. Det finska lagets löpare börjar sladda lite och det upptäcker de två svenska lagen och ökar farten på stigen efter varvningen. De får en liten lucka och nu står avgörandet mellan två lag.
 
 
Så här har jag fått det berättat för mig att avgörandet gick till. Från tredje sista kontrollen har Jonas L i Södertälje Nykvarn ryckt åt sig en liten ledning. Det är full fart, nästan rakt söderut, mot stigen. Löparna följer stigen en liten bit och sneddar sen mot den lilla ängen som man ser genom skogen. Fredrik J ligger lite efter och förväntar sig att Jonas ska vika vänster mot kontrollen när han kommer ut på ängen. Men Jonas fortsätter rakt upp på höjden och ut på stigen bakom. Har får Fredrik sin chans och tar kontrollen några sekunder före Jonas. De möts troligen precis efter kontrollen. Fredrik sätter fart och väljer rakt på längs stigen uppför backen för att sen snedda ner mot sista kontrollen. Jonas känner troligen att han måste göra något och chansar på att en liten vänstersväng ska vara snabbare. Det är den inte och Jonas tappar ytterligare ett antal sekunder. Så här ser det ut på kartan där Jonas väg är streckat och Fredriks väg är prickad.
 

Träning 16 oktober

Nu är det dags för höstens omgång av poängorienteringen. Höstens tema är normal, det vill säga det blir helt vanliga poängorienteringar utan några manipulerade kartor, korridorer eller andra konstigheter. Det kommer att finnas 15 kontroller i skogen. Du kommer att ha en timma på dig att ta så många kontroller du kan. Du får tio poäng för varje kontroll du tar. För de som får lika många poäng avgör kortast tid. Om du är ute mer än en timma så får du en poängs avdrag för varje minut över en timma du är ute.
 
 
Samlingen är vid Torvalla spårcentral klockan 18:00. Det kommer att vara mörkt redan från start så ladda din lampa. Välkommen till en kväll med nattorientering när det är som bäst.
 

Häng kvar

När den här bilden togs var Lidingö efter, men en stund senare var de slutsegrare i årets 25-manna. På tisdag kommer en liten redogörelse för var årets 25-manna avgjordes. Jag ska också försöka göra en del analyser av olika händelser i tävlingen. Det finns alltså all anledning att hänga kvar här ett tag till.
 
Helena Karlsson vid förvarningen på sträcka 24.

25-manna 2014 i bilder

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagen före

Det ser fint ut så här dagen före. Annat far det i går och i förrgår. Det regnade det och var blött överallt. I dag har sken solen och det har torkat upp ganska snabbt. Om det inte kommer mer regna kommer arenan att vara helt OK i morgon. Även i skogen har det torkat upp. Det är fortfarande blött och det kommer att vara en hel del vatten i de större mossarna. Nu är det mesta klart inför morgondagen. Alla kontroller är på plats. I morgon klockan 06:00 börjar vi sätta ut alla enheter. Sen är det dags för tävling. Här är några bilder från arenan och skogen så här dagen innan tävling.
 

Alla kartor sätts upp på kartplanket.
 
Här ska 390 tjejer stå uppradade några minuter i nio i morgon.
 
Några föreningar har redan hittat sin tältplats.
 
Målfållan och måltribunen. I det stora vita tältet kan du handla sportartiklar. Bakom tältet är det varvning för några sträckor.
 
En av 86 kontroller i skogen.
 
Sista kontrollen. Nu är det bara upploppet kvar.

Sträcka 25

Nu ska det avgöras vilket lag som vinner 25-manna 2014. 24 löpare har så här långt gjort sitt allra bästa för att ge ett så bra utgångsläge som möjligt för den 25 löparen. Nu väntar 8,2 kilometers löpning. Liksom på den tjugofjärde sträckan kommer löparna nu att besöka några kontroller och områden som hittills inte har använts. Banan innehåller tävlingens längsta sträcka och självklart finns det flera olika sätt att lösa orienteringsproblemet på den. Banan går också fram i alla olika terrängpartier på kartan. Efter 24 minuter når de första löparna radiokontrollen. Sen tar ytterligare nio minuter att nå varvningen. Självklart är du där och följer löparna. Varvningen ligger mindre än 100 meter från målet så du hinner se ytterligare några löpare innan det är dags att ta sig till upploppet för att se vilket lag som är först in, eller är det flera lag som är ihop? När täten når förvarningen efter totalt 45 minuter vet vi hur det ligger till. Från förvarningen är det inte så mycket kvar. Är flera löpare tillsammans kanske någon kan vara lite smartare och hitta en lite snabbare väg till sista kontrollen. Annars väntar en spurtstrid på upploppet. Om alla löparna har gått som jag har räknat med är klockan 14:19. Segrarna jublar och glädjen är stor i målfållan, i alla fall i ett av lagen.
 
 
De allra flesta lagen är dock kvar i skogen och får kämpa vidare ett tag till. Alla kan dock känna sig som vinnare i 25-manna som är en av världens största lagtävlingar i orientering. För några väntar omstart på en eller flera sträckor. För de lag som startar om på sträcka 25 väntar en något kortare sträcka på 6,9 kilometer. De passerar inte varvningen men det finnas all anledning för publiken att stå kvar och vänta in omstartslöparna.

Sträcka 24

I år är det tjejernas tur att kämpa för att ge laget ett bra utgångsläge inför sista sträckan. Drygt 5 kilometer utmanande orientering väntar på den tjugofjärde sträckan. På den här sträckan väntar några kontroller och områden som ännu inte har använts tidigare under tävlingen. Bitvis är det ganska tuff kupering och det gäller att vara noga med kontrolltagningen. Det tar 13 minuter för de första löparna att nå radiokontrollen. På den här sträckan är också dags att återanvända varvningskontrollerna på arenan. Efter 20 minuters löpning är de första löparna vid varvningen. Då kan du själv se hur löparna ser ut. Verkar de ha full kontroller? Är de stressade? Vi får också veta om det är en ensam löpare i täten eller om flera lag är tillsammans. Efter 32 minuter når täten förvarningen och sen tar det tre minuter tills löparna når upploppet.
 
 
Nu är det bara en sträcka kvar.

Sträcka 23

Nu går tävlingen in i ett nytt läge. Det börjar dra ihop sig till slutstriden. Det återstår tre sträckor. Men innan löparna på sträcka 23 får gå ut måste de vänta på alla fyra lagkamrater på sjunde sträckan. De tre första kommer att lämna över varsin blindkarta, ett blankt papper med lagnumret på. Den fjärde löparen lämnar över kartan. Nu vänte 3,8 kilometer löpning. De flesta sträckorna bjuder in till ett ganska högt tempo, men var på din vakt. Kanske lurar en fälla vid nästa kontroll. Var också noga med att välja rätt väg. Den här banan innehåller inte de allra tuffaste stigningarna men det finns ändå en del korta och branta backar som kommer att kännas i benen. Till radiokontrollen tar det 12 minuter. Sen är det bara sju minuter till förvarningen och ytterligare tre minuter till växling.
 
 

Sträcka 7

Klockan har passerat 12:00 med några minuter när löparna på den sjunde sträckan ger sig ut. Den här sträckan är ungefär lika lång som sträcka 6 men den går i et helt annat område. Vid de första kontrollerna är det lite tätare och lite sämre sikt. Det gäller att vara noga med kartläsningen in mot kontrollerna. Banan innehåller både lite längre sträckor och korta sträckor. Som på de andra föregående sträckorna är det bitvis många stigar att hålla reda på. Det är lätt att ta fel stig med tidsförlust som resultat. Det gäller att vara noga med riktningen även på stigarna, eller kanske ska du strunta i alla stigar och läsa på andra terrängföremål. Efter 16 minuter når de första löparna radiokontrollen och efter ytterligare 10 minuter är de vid förvarningen. Tre minuter senare är de första löparna på upploppet.
 
 
Efter den sjunde sträckan byter tävlingen karaktär. Det börjar dra ihop sig.

Träning 9 oktober

Nu är det mörkt i stort sätt hela träningen. Ladda lampan för den kommer att behövas. Den här torsdagen har du chansen att prova någon av banorna som ska användas på 25-manna tävlingen på lördag. Det kommer att finnas lite olika banor att välja mellan. I skogen finns det ställningar vid alla kontroller, en snitsel med kodsiffran på och i några fall även en orienteringsskärm. Utsättningen av kontroller har börjat som en del i förberedelserna. Det finns dock inga reflexer vid kontrollerna.
 
För att inte avslöja för mycket innan tävlingen finns det inget kartexempel. Du som kommer till träningen får se hur banorna ser ut. Efter träningen samlas alla kartor in igen så att inga kartor med banor kommer på villovägar. Samling klockan 18:00 vid klubbstugan.

Från sommar till höst

En liten illustration av hur sommaren håller på att slå om till höst.
 
 

Sträcka 6

Gubbsträckan brukar sträcka 6 kallas. Visst är det många gubbar, 40 +, som springer den här sträckan. Men det brukar också vara en stor blandning av olika kategorier av löpare. Det är både killar och tjejer och yngre och äldre. Oavsett vilken kategori man tillhör så väntar en sträcka som till vissa delar skiljer sig från de andra. Här finns möjlighet att höja tempot och springa fort när det kanske är lite enklare orientering. Men det gäller att vara på sin vakt. Ett högre tempo ökar risken för misstag och det finns också tempoväxlingar som gör att man behöver vara på sin vakt. Kuperingen är måttlig men det finns några ganska branta backar som ska passeras. Det kommer säkert att kännas för en del på slutet av banan. Efter 14 minuter är de första löparna vid radiokontrollen och efter 25 minuter får vi en rapport från förvarningen. Växling till sträcka 7 blir det efter 28 minuter.
 
 

Sträcka 5

Dags för en lite längre sträcka. Sträcka 5 är öppen för alla så nu kan vi få se allt från ungdomar till äldre och både killar och tjejer. Sträcka 5 innebär svårare orientering. Det kan löna sig att fundera över vägvalsalternativen och det lönar sig definitivt med en noggrann kartläsning. Banan innehåller både kortare och lite längre sträckor. Terrängen varierar en del både när det gäller framkomligheten, sikten och kuperingen. En del av banan går fram i ett mycket stigrikt område medan en annan del går fram i ett område med färre stigar.
 
Efter 13 minuter når de första löparna radiokontrollen men det dröjer kanske ytterligare någon minut innan det första laget har fyra löpare på plats. Efter det tar det lite tid innan de första löparna når förvarningen. Löptiden dit är beräknad till 31 minuter. Efter totalt 35 minuter är det dags för växling ut på sträcka 6.
 
 

Sträcka 4

Klockan ska nu vara ungefär 10,43 och det är dags för den kortaste sträckan. Här kommer de yngsta och de äldsta deltagarna att springa ut i skogen. Den fjärde sträckan är ganska lätt. Till största delen går banorna fram längs stora och tydliga ledstänger, men det gäller att se upp. Redan vid startpunkten finns ett antal val att göra. Det gäller att passa kartan och vara noga med valet. Det finns också några passager där ledstängerna är lite mindre tydliga. Det kommer dock att gå fort för många och pulsen kommer att ligga nära max. Det finns några backar att forcera.
 
 
Sträcka fyra passerar ingen radiokontroll men redan efter 13 minuter är de första löparna vid förvarningen. Sen tar det ungefär tre minuter till för löparna att ta sig fram till växlingen.
 
Dags för sträck 5.
 

Sträcka 3

Plötsligt blir det fyra gånger så många löpare i skogen. Nu är det dags för den första av de parallella sträckorna och den är bara för tjejer. Knappt 1 600 tjejer kommer att ge sig ut i skogen. De fördelas på fyra olika banor som är ungefär lika långa. Till största delen går det i samma stråk, men banorna skiljer sig lite åt ibland. De tredje sträckan går delvis i ett område som ingen har sprungit i. Det innebär att täten kommer att vara ensamma och inte få någon hjälp av andra löpare. Banan kommer att bjuda på olika utmaningar. Det kan löna sig att titta lite extra efter alternativa vägar. Rakt på kanske inte alltid är det bästa. På några ställen kan det vara branta sluttningar och om det regnar kan det vara halt och det gäller att vara lite försiktig.
 
Efter 15 minuter kommer de första löparna till radiokontrollen. Täten dröjer kanske ytterligare någon minut. Det gäller ju för lagen att få in fyra löpare till radiokontrollen. Efter 22 minuter kommer de första löparna till förvarningen och efter 27 minuter är det dags för växling.
 
Nu är det dags för sträcka 4, den kortaste sträckan.

Sträcka 2

Nu är det dags för killarna, ja i alla fall kommer killarna att vara i majoritet men sträckan är öppenför alla. Det kommer säkert att finnas några tjejer även på sträcka 2. Eftersom sträcka 1 och 2 är gafflade i varandra så går de fram i samma stråk. Den andra sträckan är dock lite längre och någonstans går den i ett område där första sträckan inte gick. Det har gått 36 minuter av tävlingen när de första löparna ger sig ut på sträckan. Efter 14 minuter når täten radiokontrollen. Då vet vi om det har skett förändringar eller om något lag håller undan. Efter ytterligare 5 minuter närmar sig täten varvningen på arenan. Kanske har jag varit lite optimistisk och det dröjer någon eller några minuter till.
 
Den här tiden tar de dock igen och håller tidtabellen är täten vid förvarningen efter 36 minuter och några minuter senare är första laget på upploppet. Klockan är nu 10,16.
 

Nu är det dags för sträcka 3 och fler tjejer.
 

RSS 2.0