Träning 1 oktober 2009

Det börjar nu bli höst på allvar. Ute i skogen börjar löven täcka marken. Luften är lite kyligare och naturen förbereder sig sakta men säkert för vintern. Hösten innebär också att det blir mörkt allt tidigare. Just nu är vi inne i en period där början av träningen sker i dagsljus och skymning och avslutningen kan ske i mörker. Därför är det bra om du ser till att din pannlampa är laddad. När det är mörkt beror delvis på hur vädret är. Vid klart väder är det ljust lite längre.

Den här veckans teknikträning följer samma tema som flera andra under hösten. Vi har fokuserat mycket på orientering längs med och mot naturliga ledstänger. I vår del av landet handlar det oftast och tydliga höjder och lite större sankmarker. Vid några tillfällen har vi använt oss av kartor där det mesta utom höjdkurvorna varit bortplockade. Även den här gången kommer det att fattas en del saker på kartan. Nästan alla stigar är bortplockade. Det gör att du tvingas att orientera efter andra detaljer. Nyckeln till framgång är att kunna se de stora dragen i terrängen och utnyttja dem så långt som möjligt fram mot kontrollen. När du närmar dig kontrollen gäller det att använda fler detaljer för att kunna ta en säker väg in mot kontrollen.



Träningen utgår från klubbstugan vid Rudan. Terrängen är därför välkänd vilket inte alltid behöver vara en fördel. Du kommer att passera både större och mindre stigar som inte är med på kartan. Du kommer säkert att känna igen dig på flera ställen och kanske lockas att följa stigen en bit. Om du fokuserar för mycket på att följa stigen och samtidigt tappar fokus på de detaljer som faktiskt är med på kartan är det stor risk att du kommer fel. Den kortaste banan kommer att finnas i två varianter, en utan stigar och en med stigar. Därför kan även de allra yngsta vara med på träningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0