Träning 3 november

Tredje och sista poängorienteringen närmar sig. På torsdag är det dags och nu har vi vintertid och det är mörkt i skogen. Poängorientering går ut på att besöka så många kontroller som möjligt inom en viss tid. Totalt finns det 18 kontroller av varierande svårighetsgrad och på lite olika avstånd från målet och från varandra. Varje kontroll är värd 10 poäng. Totalt kan du alltså skrapa ihop 180 poäng om du tar alla kontroller på mindre än 70 minuter. För varje minut över 70 minuter får du en poängs avdrag från den summan du kommer upp till. Om du tar alla kontrollerna och är ute i 73 minuter får du 180-3=177 poäng. Vinner gör den som har skrapat ihop mest poäng efter tre gånger. Det lönar sig alltså att vara med alla gångerna. Om två personer hamnar på lika många poäng vinner den som har kortast totaltid. Det lönar sig alltså att springa fort också. Här nedanför ser du ett exempel på hur det ser ut, i alla fall två av de 18 kontrollerna.



Eftersom det är sista gången kommer vi att ha en prisutdelning för några av prestationerna. Det kommer att finnas lite fika som du blir bjuden på. Samlingen är vid klubbstugan klockan 18,00 och starten går så snart som möjligt när alla är på plats.

Det här dock inte sista träningen med karta. Vi kommer att fortsätta träna med karta på torsdagarna. Samlingen kommer att vara klubbstugan och det blir distansträning. Det kommer att finnas reflexer i skogen. Banorna kommer att vara lite längre och det kommer att vara ganska få kontroller och långa sträckor. Drygt 9 kilometer och sex kontroller blir det första gången. Till att börja med kör vi fyra gånger. Blir tränigen populär kommer vi att fortsätta. Kommer det tillräckligt mycket snö så att det går att åka skidor blir det skidåkning i stället. Mer information kommer här på bloggen på måndagarna. Dessutom kommer det att finnas information via Facebook. Du vet väl att det finns en "hemlig" grupp på Facebook. Drygt 30 HSOK:are finns med och där finns det lite mer om träning.

Grått och blått





Och lite grönt.

Genomslag

Det verkar som om förväntningarna på "Så mycket bättre" var höga och det verkar som om de höga förväntningarna uppfylldes. På Facebook finns en hel del kommentarer. Flera av dem hyllar Laleh. För egen del tycker jag det var fyra personer som stack ut på ett positivt sätt, Laleh, Eva Dahlgren, Timbuktu och Wiehe.



Laleh från en konsert förra sommaren.

Sent en fredagskväll












Misstag

Att man aldrig lär sig! Jag har gjort det förut, jag gjorde det i kväll och jag kommer med största sannolikhet att göra det igen. Träningen i kväll var poängorientering. Den genomfördes i ett område som jag varit i många gånger förut. Jag hade själv lagt banan och hängt ut hälften av kontrollerna. På väg till kontroll 12 slutar jag läsa kartan, jag ska ju bara fram till sankmarken som jag vet var den ligger. Men i sankmarken sitter ingen reflex. Självklart inte eftersom jag var i helt fel sankmark. Samma misstag gjordes jag en stund senare vid kontroll 10, den här gången en sten. Ända trösten är att jag inte hade hängt ut just de här kontrollerna. Tänk om jag hade missat en kontroll jag själv satt ut!


Botvaldevik






Bara ödekyrka

Har ungefär samma historia som Ganns ödekyrka. Byggd på 1200-talet och användes bara i cirka 300 år. Har inte varit i bruk sen 1500-talet. Ligger i Hörsne socken på Gotland.











Tänk om murarna kunde berätta historien.

Träning 27 oktober

På torsdag är det dags för den andra delen av höstens poängorientering. Poängorientering går ut på att besöka så många kontroller som möjligt inom en viss tid. Totalt finns det 18 kontroller av varierande svårighetsgrad och på lite olika avstånd från målet och från varandra. Varje kontroll är värd 10 poäng. Totalt kan du alltså skrapa ihop 180 poäng om du tar alla kontroller på mindre än 70 minuter. För varje minut över 70 minuter får du en poängs avdrag från den summan du kommer upp till. Om du tar alla kontrollerna och är ute i 73 minuter får du 180-3=177 poäng. Vinner gör den som har skrapat ihop mest poäng efter tre gånger. Det lönar sig alltså att vara med alla gångerna. Om två personer hamnar på lika många poäng vinner den som har kortast totaltid. Det lönar sig alltså att springa fort också. Här nedanför ser du ett exempel på hur det ser ut, i alla fall tre av de 18 kontrollerna.



Samlingen är vid Åbyskolan, före detta Nytorpsskolan, i Västerhaninge och tiden är 18,00. Starten går så snart vi är klara. Det kommer att vara mörkt i skogen och har vi tur kommer det några droppar regn som lite krydda. Så var det i alla fall i torsdags och ändå kom det drygt 20 personer. Det finns plats för fler, så tveka inte utan ladda lampan och kom till Åbyskolan på torsdag.

Ganns ödekyrka

Byggd på 1200-talet och blev ruin redan på 1500-talet. Ligger utanför Lärbro på Gotland.









På torra land


Höstfärger


Glassgubben

Säsongen är snart slut, men än så länge håller han ut!


Till sjöss





Vaxholm 15 oktober 2011

Träning 20 oktober

Vi går nu in i de tre sista veckorna av teknikträning för i år och som vanligt är det poängorientering som avslutar. Poängorientering går ut på att besöka så många kontroller som möjligt inom en viss tid. Totalt finns det 18 kontroller av varierande svårighetsgrad och på lite olika avstånd från målet och från varandra. Varje kontroll är värd 10 poäng. Totalt kan du alltså skrapa ihop 180 poäng om du tar alla kontroller på mindre än 70 minuter. För varje minut över 70 minuter får du en poängs avdrag från den summan du kommer upp till. Om du tar alla kontrollerna och är ute i 73 minuter får du 180-3=177 poäng. Vinner gör den som har skrapat ihop mest poäng efter tre gånger. Det lönar sig alltså att vara med alla gångerna. Om två personer hamnar på lika många poäng vinner den som har kortast totaltid. Det lönar sig alltså att springa fort också. Här nedanför ser du ett exempel på hur det ser ut, i alla fall fem av de 18 kontrollerna.



Samlingen är vid Torvalla spårcentral och tiden är 18,00. Solen går ner en bra stund före starten så det är pannlampa som gäller. Det är gemensam start och det gäller att vara lite taktisk så att man tar kontrollerna i en ordning som gör löpvägen så kort som möjligt. Som du ser av kartan här ovanför finns det kontroller på båda sidor om Nynäsvägen. Det är inte tillåtet att korsa Nynäsvägen annat än i tunneln vid Torvalla. Ladda lampan och kom till spårcentralen på torsdag. Ju fler vi är desto roligare blir det.

Trattkantarell XXL



Åkte ut till Tyresta By för att springa en sväng i det fina höstvädret. Vi skulle INTE plocka mer svamp. Vi är snart tvugna att köpa en frys till för all svamp. Men inte kunde vi låta bli när trattkantarellerna bara stod och väntade. Jättestora och jättemånga. 1,6 kilo fick vi ihop trots att vi sprang nästan hela tiden. Nu har vi gett bort hälften.

Vi tog en sväng ut på brandområdet. Här är det svårt att ta sig fram. Träden ligger huller om buller. Landskapet är helt fantastisk. Vi stod på ett berg och tittade ut över nästan hela brandområdet.






Bortom nästa krök ...


Genom vindrutan



20 sekunder av väg 73 utanför Västerhaninge en torsdagkväll i oktober.



I en rondell.

Natt-KM






Färgfyrverkeri






Höstdilemma

Varje höst är det samma visa. Jag försöker göra något vettigt i skogen. Antingen träna eller förbereda någon tävling. Det går sådär kan jag meddela. De senaste tre helgerna har jag varit ute i skogen för att kolla kontrollpunkter och justera kartan där det behövs. Överallt finns det svamp, hur mycket som helst faktiskt. Vi har försökt koncentrera oss på Svart trumpetsvamp, och visst har vi hittat mycket. Sen springer man på ett helt område med gula kantareller. Då bara måste man plocka dem. För att inte tala om alla Trattkantareller. I år växer de som ogräs och dessutom är de stora. I söndags var det dags igen. Två sprängfylda påsar och ett fyllt kartfordral. På vägen hem gav vi bort en tredjedel men det var fortfarande mycket kvar.




Natt-KM 13 oktober

Den här veckan utgår den vanliga teknikträningen. I stället är det Natt-KM som gäller. Anmälningstiden har gått ut men det finns fortfarande möjlighet att efteranmäla sig. Här är PM för årets Natt-KM.

Samling
Klubbstugan klockan 18,00.

Start
Gemensam start för samtliga klasser 18,30. Klockan 18,15 går vi gemensamt till start. Avstånd till start är 1 400 meter. Solen går ned 17,48. SportIdent används så ta med din SI-pinne.

Mål
Målet är beläget cirka 1 000 meter från klubbstugan. När du har gått i mål tar du dig själv tillbaka till klubbstugan.

Karta
Skala 1:10 000 ekvidistans 4 meter. Kartan är delvis reviderad i augusti 2011.

Kartbyte
Klasserna H 16, H 20, H 35, H 50, D 16 och D 35 har kartbyte. Löparna de här klasserna har båda kartorna med sig från start. När den första delen av banan tar slut vänder man på kartan och där finns den andra delen.

Spridningsmetod
Alla klasser utom H 12 är gafflade. Gafflingsmetoden består av en eller flera så kallade fjärilar. Vid ett eller flera tillfällen längs banan kommer du till en kontroll som är utgångspunkt för två eller tre slingor. Med hjälp av kontrollernas numrering och kontrollbeskrivningen vet du i vilken ordning du ska ta kontrollerna. Det är viktigt att du tar kontrollerna i rätt ordning annars riskerar du att bli diskvalificerad. Så här ser det ut på kartan.





Banlängder
H 12     2 760 meter
H 14     3 980 meter
H 16     5 470 meter
H 20     7 460 meter
H 35     7 460 meter
H 50     5 470 meter
D 16     5 470 meter
D 35     5 470 meter
D 50     3 980 meter
D 60     3 190 meter
D 70     3 190 meter

Lycka till!

Dressyr

Friidrott och orientering är ganska ofta förekommande i det här forumet. I familjen finns ytterligare en idrott som utövas. Äldsta tonåringen har sysslat med ridsport sen många år tillbaka. I dag var det dags för Stockholmscupen i dressyr. Hemmamatchen mot Täby slutade med vinst. Förväntningarna är ganska stora eftersom Sorunda Ridklubb blev trea i samma tävling förra säsongen. Den här säsongen har startat med två vinster.






Först!

25-manna handlar mycket om att ligga i rätt spår, om man inte är först vill säga. Då finns det inga upptrampade spår. På väg mot nionde kontrollen i dag låg jag i ett spår. Jag kom fram till en sten, läste in mig och skulle bara runda en ås, upp en kurva och vid höjden skulle kontrollen sitta. Jag gjorde precis som jag tänkte och plötsligt försvann alla spår. Jag var först! Eller hur skulle det ha gått till? Det var nog snarare fel än först jag var. Jag läste in mig och tog kontrollen. Tillbaka i spåren igen och två tappade minuter.



Här är några bilder från dagen tävling.






Det ...

... finns gott om dom just nu.


Kompromiss

I går satt jag och försökte lägga banor till långdistanstävlingen i april. De flesta banorna var redan klara, i alla fall i ett första läge. Några banor återstod att försöka få till. Bland annat en gul bana på 5 kilometer och en vit bana på 4 kilometer. Ofta är det här banorna de svåraste att lägga. I går tog det nästan en timma och fem olika försök innan den gula banan kändes OK. Då var den 500 meter för kort. Det fanns liksom inga andra alternativ. Efter det gav jag mig på utmaningen att försöka få till den vita banan på 4 kilometer. Ytterligare en halv timma senare var den klar. Då var den 500 meter för lång.



Banläggning blir ofta en kompromiss någonstans. De allra flesta banorna går att få till på ett bra sätt men plötsligt så blir det tvärstopp. Nu får kompromissbanorna ligga ett tag. Sen tittar jag på dem igen. Kanske kan jag hitta en annan lösning. Om inte, så får den en banan var lite för kort och den andra lite för lång.

Flyga långt








Träning 6 oktober

Gemensam start, gafflade banor och orientering i skymning och mörker. Ja, det är vad som väntar på torsdagen teknikträning. Höst- och vintermörkret är här för att stanna ett tag och nu gäller det att ladda lampan och själv stå för ljuset. Solen går ner 18,08 och blir det mulet som www.yr.no spår behövs lampan från början.

Själva träningen innehåller inget speciellt teknikmoment men det gäller naturligtvis att du använder all den teknik du kan. Ledstänger, hållpunkter, förenkla och så vidare. Det gäller att hålla fokus på tekniken samtidigt som det är gemensam start och du kommer att se en massa andra löpare. Vissa delar av banan ska alla ha samma kontroll och på andra delar av banan är det gafflat och du kanske blir ensam en stund. Det här är en bra träning inför helgen 25-manna. DÄr gäller det också att hålla fokus på sin egen orientering i första hand.



Så här ser gafflingen ut. Det gäller att läsa kartan och se i vilken ordning du ska ta kontrollerna. Någon annan löpare ska ta kontrollerna i en annan ordning. På flera av banorna finns det fler fjärilar där banan är gafflad.

Samlingen är i södra Jordbro vid vändplanen på Klapperstensvägen. Karta hittar du här http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=3&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221633924%22%20y%3D%226559524%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3ESamling%20tr%E4ning%206%20oktober%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E. Kan du ta cykeln så gör det eftersom det finns begränsat med parkeringsutrymme.

Hällar

I går var jag ute i skogarna mellan Tungelsta och Hemfosa igen. Det är där tävlingen ska gå vars banor jag lägger. Just nu är jag ute i skogen för att kolla att kartan stämmer. Än så länge är det mest nya stigar som jag lagt till. Lite lustigt är det att stigarna i de flesta fall inte är upptrampade av människor. De flesta nya stigarna är gjorda av hästar och bilar.

Det finns gott om fin terräng i området. Det är allt från gammal storskog till öppna och fina höjdplatåer med små mossar och små höjder. En hel del hällmark finns det också. Just den här platsen passerade jag i går.


Friidrott ...

... inte bara allvar och tävling. Ibland kan man ha skoj med kompisarna också.






RSS 2.0