Träning 1 mars

På torsdag är det dags för den sista torsdagsdistansträningen. Den här avslutningsdagen blir det en liten specialare. Själva banan är inte så lång men på ett ställe finns tre fjärilar. Du tar så många av dem du vill och tar du alla fjärillar och dessutom tillbaka till klubbstugan har du sprungit 10,5 kilometer. På kartan här nedanför kan du se själva boet.Samling i klubbstugan 18,00 och du springer ut tillsammans med andra så snart som möjligt. Enligt väderleksrapporterna så kommer det ingen mer snö och det ska bli lite varmare så den snö som ligger kommer nog att försvinna, i alla fall till en del.

Nästa vecka är det premiär för vårens poängorinetering. Det kommer att bli lite annorlunda jämfört med föregående år, men mer om det nästa vecka.

Elden

Den vinner som är trägen, den förlorar som ger upp!


Vatten på lång tid


Världsrekord

Du har säkert läst i tidningar och sett på TV om världsrekordet i går i Globen. Det var mitt tredje världsrekord. Det var det första inomhus. Sen tidigare har jag två utomhusrekord. I går var det stavhopp men de två tidigare var på 10 000 meter och i spjut.Nu är det tyvärr så att jag själv inte varit inblandad annat än som åskådare. Men visst är det något speciellt med rekord. I går kväll var alla andra grenar slut. Det var bara en enda tävlande kvar på arenan. Den största delen av publiken var kvar i arenan. Och i andra försöket var det nya världsrekordet ett faktum. Nu fortsätter jakten på nästa rekord.

Lite mer värme ...

... så dyker snart en sån här upp nära dig. Den här är från 2011.


En annan ...

... bild som jag gillar.


Träning 23 februari

Just nu är vädret varken eller. Det finns snö. Det ska bli varmt. Det ska bli både snö och regn. Det är inte helt lätt att bestämma om det går att åka skidor eller springa i skogen på torsdag. Men eftersom reflexerna sitter där de sitter i skogen och eftersom kartorna är tryckta så kommer det att finnas möjlighet till till distansträning med karta på torsdag. Kartorna kommer att ligga i klubbstugan. Banan är ungefär 9,5 kilometer och den går att korta av på flera ställen. Om det är flera som tänker springa så försök att ha sällskap med varandra. Samtidigt har jag förståelse för att du som ska åka Vasaloppet vill passa på att åka några kilometer till. Du väljer och du gör rätt vad du än gör, bara du tränar. Här är ett litet klipp från banan.


Om ...

... två månader så...


Jag ...

... hittade en bild som jag tycker om. Det är drygt två år sen.


Vatten ...

... i olika form.


Träning 16 februari

Snön ligger kvar och det lär vara mer på väg. Därför är det skidåkning eller annan valfri träning som gäller på torsdag. Det blir ingen distansträning med karta.


Svårt ljus

Ännu en dag i Sätrahallen. Kameran var med som vanligt. Det är alltid svårt att fotografera i Sätrahallen. Ljuset är inte helt enkelt för kameran att hantera. Jag försöker varje gång att ställa in vitbalansen manuellt. Viss gånger går det ganska bra men andra gånger är det svårare. Belysningen i hallen består av två olika sorterslampor med helt olika färtemperatur. I dag sken dessutom en stark sol in genom förnstret. På viss ställen i hallen dominerar en typ av ljus, på andra ställen ett annat och på ett tredje ställe är det en blandning. Därför kan färgnyanserna på fotografierna variera ganska mycket. I dag försökte jag mig på att ställa in färgtemperaturen manuellt. Färtemperaturen mäts i kelvingrader och på kameran jag har kan det ställas in. Eftersom jag inte har en aning om vilka värden som var bäst blev det till att chansa. Här är några av bilderna från i dag.

Det börjar närma sig ett bra resultat men jag får testa mer nästa gång. Resultatet i tävlingen blev ett nytt pers i längd med 6,11.


Stavhopp

Hur svårt kan de va`?
Med och utan börda
Kricka (Anas crecce)

Kricka är vår minsta simand. Hanens översida och sidor är gråmelerade. Huvudet är rödbrunt med en bred grön ansiktsmask. Bröstet är gulaktigt med mörka fläckar och undergumpens sidor är gula och inramade av svarta partier. Honan är brunfläckig och liknar de flesta andra simandhonor, men känns igen på sin ringa storlek och en ljus längsfläck vid stjärtrotens sida. I den nästan vadarlika flykten syns den gröna vingspegeln som inramas av ett vitt bakkantsband och ett vitt vingband som är bredast utåt. Det svenska namnet är en uttydning av krickans läte `krrk, krrk`.

KRickan häckar över hela landet i alla slags sötvatten och den verkar vara något mer allmän i norr. Man uppskatar att det finns omkring 50 0000 par i Sverige.

Krickor flyttar till västra och sydvästra Europa från juli till november, och de första brukar återvända i slutet av mars. Några kan dock övervintra i södra Sverige.

Källa: Naturhistoriska riksmuseetGoogla på kricka och du får även recept på hur du kan tillaga den.

Vild, klantig eller bara otur?

Troligen är det en kombination av allt. Det är äldsta dottern det här handlar om. Senare i år lämnar hon tonåren. Genom åren har hon varit med om en del. Där vi bodde tidigare fanns en flaggstång. Hon lyckades springa in i den två gånger med ett jack i hakan som följd. Ja det blev bara ett jack eftersom hon andra gången lyckades pricka det gamla jacket.

Hakan fick en ny omgång när hon skulle hoppa fallskärm. I hennes rum fanns en loftsäng. Den kan man ju nyttja till lite olika saker. Hon frågade sin mamma om hon kunde få en plastpåse. Det fick hon med löfte om att inte dra den över huvudet. Nej, det skulle hon inte göra. Hon hade andra planer. Någon minut senar hördes ett brak från rummet. Försöket med fallskärmen lyckades inte. Däremot träffade hon ryggstödet på en stol med... Just det, hakan.Bilden här ovanför är tagen några dagar efter att hon skulle kliva ut ur duschkabinen. När hon skulle sträcka sig efter handduken halkade hon och lyckades skrapa armen och sidan på kanten till insteget i kabinen. Hon var lika blå på andra ställen på kroppen.

Genom åren har det blivit ett och annat besök på akuten. Det har varit en spricka i foten efter att ha blivit trampad av en häst. En bruten arm efter att har cyklat bredvid en kamrat som sprang. Plötsligt krockade de. Hon har skadat foten ytterligare en gång när hon var på väg hem från skolan. Hon har brutit ett finger på väg hem från en filmkväll hos en kompis. Hjärnskakning med ambulansfärd finns också på meritlistan. Det finns säker fler skador som jag inte kommer ihåg just nu. En gång när hon kom till akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus sa sköterskan i inskrivningen; Hej Anna! Dig känner jag igen! Och det innan dottern hade hunnit fram till luckan.

I förra veckan var det dags igen. På ridskolan skulle man tolka efter häst med skidor och pulka. Skidor och skidor förresten. Skidorna var såna där miniskidor av plast som man spänner på fötterna med hjälp av några remmar. Skidorna på fötterna och sen sätter hästen av i galopp. Hög fart och härlig känsla tills hästen kommer till en nerförsbacke. Då glider skidorna snabbare än hästen galopperar. Hon väljer att släppa repet och försöker göra en stoppsladd. Miniskidorna har inte riktigt samma grepp som ett par carvingskidor. En asfalterad väg är ganska hård även om det ligger lite snö på den.Ibland hämtar jag henne vid riskolan. I torsdags var en sån dag. Jag sitter i bilen och väntar på henne när jag ser henna komma haltande. Hon tar sig stönande in i bilen och börjar genast berätta om allt tolkande efter hästarna. Som avslutning kommer berättelsen om skidåkningen och vurpan och hur ont det gör. Men det var det värt, avslutar hon glatt. Här ovanför kan du se blåmärket som det såg ut fyra dagar efter vurpan.

Träning 9 februari

Nu har det blivit vinter på riktigt. Vid Rudan finns det både konstsnöspår och natursnöspår. I skogen är det helt OK att ta sig fram men det är lite jobbigt. Därför blir det ingen distansträning med karta på torsdag. Det flesta kommer nog att välja skidåkning. Om du inte vill åka skidor så finns det nog någon karta med en gammal bana på som du kan använda. Reflexerna sitter ju kvar i skogen. Skidåkning gäller som sagt. 

Trängsel


Enkelhet

En av de svåraste sakerna i livet
är att förstå dess enkelhet


RSS 2.0