Strå i vatten


Träning 1 december

Vi går nu in i advent och  julmånaden men ännu ingen snö, jo det var lite snö i luften i går kväll men det var nog inte så många som tänkte på det. Det betyder att distansträningen med karta fortsätter på torsdag med en ny bana. Har du varit med tidigare så har du kanske besökt någon av kontrollerna. Det gör inget eftersom syftet med träningen är att springa lite längre i ett långsamt och lugnt tempo. Kontrollerna i skogen är mest för att ha ett mål att springa mot. Den här gången är bansträckningen lite annorlunda men vägen mot Huddinge ska passeras som vanligt. Samlingen är 18,00 i klubbstugan och när alla är på plats och har hittat någon att springa med så är det bara att ge sig iväg.Om allt går som det ska kommer det att finnas några nya kontrollpunkter att besöka nästa torsdag.

Favoritfärg

Det här är min favoritfärg just nu!


Orienterare

Tänk att man väljer att pryda den nya skolan med orienterare! Haninge kommun bygger en ny skola i Jordbro.


Under ytanDagens rubrik är också en låt av Uno Svenningsson.

Bortglömda

I lördags trodde jag att jag hade besökt alla kontroller inför tävlingarna i april 2012. Jag trodde att jag hade hängt en snitsel med rätt kodsiffra vid alla kontroller. Ja, inte vid de som ligger närmast målet och som ligger utefter stigarna. De får inte sitta kvar. När jag la in alla uppgifter i kontrollbeskrivningarna så upptäckte jag att jag hade glömt ett besöka två kontroller. Nu blir det till att återvända och besöka även dessa. Det är en brant och en sten. Höjden på dem ska fastställas och jag ska bestämma på vilken sida om stenen kontrollen ska sitta. Så kan det gå när man inte är tillräckligt noga. Utsikten från delar av tävlingsområdet är i alla fall fin. Den här kan du njuta av från en av kontrollerna.


Nu börjar det

Inomhussäsongen i friidrott startar snart. Träningen är i full gång och om några veckor är det tävlingsdebut. I alla fall för yngsta tonåringen.


Träning 24 november

Distansträningarna på torsdagarna fortsätter. Samlingen är vid klubbstugan klockan 18,00. Träningen bedrivs i grupp och det gäller att springa länge och inte så fort. Det ryktas om pass på upp till 2 timmar. Det kommer att vara en bra grund att stå på när det framåt vårkanten börjar bli dags att lägga in mera fart och kvalitet i träningen. Som vanligt finns det reflexer i skogen vid kontrollerna. Här kan du se ett exempel från torsdagens bana.


Banan är "bara" 9 030 meter så vill du springa lite längre får du själv lägga på en extra sväng någonstans.

Spegelbild


V, eller vadå?

En liten lek med en och samma bild, men vilken är den rätta?

Soluppgång och frost

Klockan 07,58 stack jag ut i skogen. två timmar och 28 minuter senare var jag tillbaka. Under tiden hann jag märka upp en massa kontroller och njuta av att solen gick upp. Frosten låg kvar på de ställen dit solen inte nådde. I de mossar där det fanns öppet vatten låg en tun isskorpa.


Från analog till digital

Jag har grävt i mitt gamla kartarkiv, det analoga om man nu kan kalla en pärm för det. Anledningen var att jag i helgen lovade att leta fram en karta från Siljanskavlen 1983. Varför då? Jo, där kommer en av distanserna vid EM i orientering att avgöras nästa vår. Kanske finns det någon som satsar mot EM och som då kan ha lite glädje av att se kartan. För dig som inte satsar på EM finns det ju publiktävlingar. Du hittar kartan här http://www.tsarom.se/doma/index.php?user=Lasse+Greilert.


Träning 17 november

Distansträningarna fortsätter även denna torsdag. Samlingen är vid klubbstugan klockan 18,00. Tanken med träningen är att springa gemensamt i ett föhållandevis lungt tempo, så lungt att ni kan prata med varandra. Det är viktigare att vara ute lite längre tid än vanligt än att vara först tillbaka. De som var med förra veckan skötte sig bra så de kan fungera som förebilder.

Banan är drygt nio kilometer men går att korta av. Du bestämmer själv hur du kortar av den. Det är förhållandevis få kontroller och därmed ganska långa sträckor. Var försiktig när du passerar vägen mellan Huddinge och Haninge eftersom bilarna ofta kör ganska fort här. Det platser där du kan passera vägen är markerade på kartan.


Årets sista

I dag har jag sprungit årets sista tävling. Det kan egentligen inte göras på ett bättre ställe. Granby i skogarna i Huddinge, en kall och lite disig novembermorgon med en av de finaste orienteringsterränger som finns. Golden Rings är en parstafett där huvudklassen är till för gifta par, sambos, särbos eller liknanade. Utöver det finns det en klass för män och kvinnor som är bekanta med varandra av andra anledningar samt en ungdomsklass. Alla, oavsett ålder tävlar i samma klass men ett handikappsystem baserat på just åldern avgör startordningen där äldst går ut först. För första sträckan var dt start mitt ute i skogen. Växling på samma ställe och sen målgång vid Granby för den andra sträckan. Svårare än så behöver det inte vara.


Snitslar

I dag började nästa fas i banläggningsjobbet. Jag har besökt ett antal av de tilltänkta kontrollpunkterna. Jag har kontrollerat att allt stämmer och sen märkt upp kontrollerna med en snitsel med rätt kodsiffra. Jag har också bestämmt vilken sida om stenen eller höjden kontrollen ska sitta. Jag har mätt höjden på stenar och branter och storleken på de mindre sankmarkerna. Det mesta stämde bra men ett par punkter justerades lite. Bland annat var det en punkthöjd som inte fanns kvar!? Hur nu den bara har kunnat försvinna. Nåja det fanns en annan lämplig punkt alldeles intill. På ett annat ställe måste en stigförgrenng justeras något. Här är ett par smakprov på kontroller.
Klippt och klart

En milstolpe på vägen mot tävlingarna i april 2012 är passerad. Alla banorna både till långdistansen och medeldistansen är klara, åtminstone i teorin. All kontrollerna är markerade på kartan och är tilldelade en kodsiffra. Jag har gått igenom alla banor och lyckats rensa bort några kontroller. Jag har bytt kontroll för några banor så att belastningen på kontrollerna blir jämnare. Till sist har jag klippt alla ringar så att de inte döljer några viktiga detaljer. Allt för att du ska kunna undvika att bomma kontrollerna. Så här ser det ut just nu.Nu är det dags för nästa fas i arbetet. På lördag bär det av ut i skogen för att märka upp kontrollerna och samtidigt kontrollera att allt stämmer. Samtidigt läggs alla uppgifter i kontrollbeskrivningen in. En hel del arbete återstår men en milstolpe är i alla fall passerad.


Träning 10 november

Poängorienteringarna är slut men träningarna är inte slut. Nu börjar en ny typ av träning på torsdagarna. Tanken är att vi ska köra distansträning med karta på torsdagaran framöver. Till att börja med kör vi de närmaste fyra torsdagarna. Samlingen är vid klubbstugan alla gångerna och det kommer att finnas en bana som är omkring 9 kilometer. Banan går att korta av på några ställen. Banan innehåller ganska få kontroller så det blir långa sträckor mellan kontrollerna. Kontrollerna är stora och tydliga punkter så man ska inte behöva leta efter dem. Syftet med träningen är att börja träna distans, det vill säga att vara ute lite längre. Tempot ska inte vara högt utan man ska kunna springa i grupp och prata med varandra. Kartskalan är 1:15 000 för alla. Om det kommer snö så att det går att åka skidor blir det ingen distansträning. Blir det bara lite snö så springer vi. Här är ett litet utsnitt från banan på torsdag.Som du ser så passerar banan vägen mot Huddinge. Var försiktig när du passerar vägen eftersom bilarna ofta kör ganska fort. På kartan kan du också se att passagen över vägen är markerade med tecknet för just passage.

Höstlunken

En av årets orienteringshöjdpunkter. Om man har tur kan man till och med vinna tårta. Vi hade ingen tur. Tävlingen är en patrulltävling över ultralång distans. Det blev inga stora misstag och vi hade koll på läget nästan hela tiden. Här är ett litet utsnitt av banan.Vill du se hela banan finns den på http://www.tsarom.se/doma/users.php.

Möda

Ledig dag och jag har suttit framför datorn ett antal timmar. Nu är i alla fall alla banor till tävlingarna i april klara. Det kan naturligtvis blir lite förändringar när jag nu snart ska ut i skogen, men jag vet i alla fall hur jag vill ha det. När jag satt i början av veckan körde jag fast med de oranga banorna. När jag började i morse föll alla bitarna på plats och det blev bra. En stund senare var det det gula banorna där det hakade upp sig. Jag provade flera varianter och antingen blev banan för lång eller som blev det helt enkelt dålig. Jag lagade lite lunch, funderade på annat och när jag satte mig igen blev det tre bra gula banor. SÅ är det ofta med banläggningen. Det är en viss möda att få ihop allt. Nu känns det ganska bra. Långdistansen som varit klar ett tag är just en långdistans och medeldistansen har en tydlig medeldistanskaraktär. Jag tror det kan blir riktigt bra. Här nedanför kan du se en del av en av medeldistansbanorna.Kartan får du se i april 2012.

Horisont


Vackra löv
RSS 2.0