Stafett-DM


Trångt


Träning 30 augusti

Även den här veckan går träningen i detaljfattig terräng där det gäller att vara noga med riktningen och noga med att läsa av de detaljer som ändå finns. Skillnaden mot förra veckan är att terrängen den här gången bjuder på bra eller till och med mycket bra sikt. Svårigheten blir alltså en annan. Några av kontrollerna ligger i områden där det är flackt och där det fins små höjder och en hel del mossar. Risken för förväxling är stor om man inte är noga. Här ser det ett exempel.
 
 
Samlingen är utmed Åvavägen. Närmare bestämt här. Samåkgärna eftersom det är ganska begränsat med parkeringsutrymme. Samling klockan 18,00 och solen går ner 19.56. Är det klart väder så kommer det inte att bli några problem men om det är molnigt kan det bli lite skymning på slutet.

Sten


På en klippa


Träning 23 augusti

Att orientera i flack och detaljfattig terräng kräver noggrannhet och planering. Om det dessutom är lite dålig sikt och framkomlighet gäller det att hålla rätt fokus. Det är precis det som vi ska träna på vid träningen på torsdag. Så här kommer det att se ut.
 
 
Det här är de första kontrollerna på alla banor. Fundera över hur din plan ser ut för att ta kontrollerna utan att göra några misstag. Vilka hållpunkter ska du passera på vägen? Var är det extra viktigt att vara noga med riktningen?. Vilken attackpunkt väljer du för att ta kontrollen på ett säkert sätt?
 
Samlingen är på Gålö, närmare bestämt här. Tiden är klockan 18,00. Än så länge har du ganska gott om tid på dig. Solen gär ned 20,36.

Stockholms södra skärgård ...

... klockan 19,45 nu i kväll.
 
 

Strå


Träning 16 augusti

Nu är det dags för den första av höstens teknikträningar. Precis som förra hösten startar vi med slingor. Den här gången blir det fyra slingor som tillsamman blir 8.5 kilomdeter. Temat är svår orientering. Det kommer att krävas noggrann orientering för att klara av att orientera rätt. Kontrollerna är svåra och terrängen är en blandning mellan fin och lättrframkomlig och terräng med sämre framkomlighet och sikt. Det gäller att anpassa sig efter terrängen. Här nedan ser du en del av en av slingorna.
 
 
Samlingen är vid Trylen och rastplatsen där. Trylen ligger vackert en bit in i Rudanskogen. Där finns en liten rastplats med ett vindskydd och en eldstad. Vi ska dock inte använda så mycket av det. På torsdag är det orientering som gäller. Du kan ta dig till Trylen på lite olika sätt. Ett sätt är ett ta cykeln ända fram. Det går alldeles utmärkt att cykla dit. Du kan antingen cykla via Klubbstugan eller direkt in på Trylenvägen från Huddingenvägen där vägen från Jordbro industriområde kommer ut. Det finns också ett mycket begränsat antal parkeringsplatser för bilar utmed Huddingevägen. Ett annat alternativ är att åka till Klubbstugan och gå eller jogga därifrån. Uppskattnignsvis tar det 10-15 minuter. Här är en karta som vissar exakt var Trylen och samlingsplatsen är. Samlingen är klockan 18,00 och starten straxt efter.

JSM dag 3

JSM i friidrott innehåller mycket. Många resultat är långt i från världsklass, så även den tredje dagen. Samtidigt finns många fina resultat. Den tredjedagen bjöd bland annat på en europamästarinna på 400 meter, en tidigare juniorvärldsmästare på 800 meter, en nybliven juniorvärldsmästarinna i spjut och ett förbättring av ett 20 år gammalt svenskt juniorrekord i diskus. Tonåringen gjorde tre starter. Tidigt på morgonen var det försök på 300 meter häck vilket innebar en plats i finalen, Innan finalen blev det en start i spjuttävlingen. Och till sist finalen på 300 meter häck. Spjutresultatet är kanske inte så mycket att skriva om men häckloppet slutade med en femte plats trots islag i första häcken och lite tappad tid.
 
 
 
 
 
 

JSM dag 2

Andra dagen av tre. Tonåringen ställde upp i 110 meter häck. Personligt rekord i försöken ledde till en finalplats. En kraftig motvind i finalen grusade förhoppningarna om flera bra tider. En åttondeplats är ändå helt OK. I morgon är det start i två grenar.
 
 
 
 
 
 
 

Vid sidan av ...

... OS i London är det även JSM i Sollentuna. Tonåringen har hoppat längd. Nytt personligt rekord räckte inte riktigt till för att få hoppa sex hopp i finalen. En nionde plats i en gren som inte specialtränas är väl helt OK ändå. Här nedan är en bildsekvens från pershoppet. Notera plankträffen på bild tre. En decimeter längre fram och det hade blivit tre hopp till. I morgon och på söndag fortsätter tävlingarna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stenar

 
 

Från arkivet

Jag dök ner i det gamla fotoarkivet och hittade några vinterbilder från tiden innan fotograferandet blev digitalt.
 
 
 
 
 

I närbild

Någon har ätit vindruvor på stranden.
 
Fetknopp
 
Ringar, dock inte olympiska
 
 

Blommor

 
 
 

Ögon

 

Nyanser av blått


Tittut

 

RSS 2.0