Träning 26 mars

Vi har nu kommit fram till den fjärde och sista omgången av vårens poängorientering. Vi började på gravfältet i södra Jordbro och har sen förflyttat oss mer och mer norrut. Nu ska vi avsluta vid Torvalla spårcentral. Samlingen är alltså vid Torvalla spårcentral klockan 18:00. Vi startar så snart som möjligt när alla är på plats.
 
 
Som vanligt finns det 15 kontroller i skogen. Du får ta dem i vilken ordning du vill. Du har en timma på dig att ta så många kontroller som möjligt. Om du är ute mer än en timma så får du en poängs avdrag. Ladda lampan för det kommer att vara mörkt, i alla fall på slutet.

Kalla fötter

Kartan till SM lång är i det närmaste klar. Ja, det återstår lite arbete, godkännanden, layout och lite annat men den är så klar att det går alldeles utmärkt att försöka slutföra banläggningen. Efter feedback från bankontrollanten och några andra bollplank har jag gjort en del justeringar. En del lite större och en del mindre. Jag har också testat lite nya spännande alternativ till sträckor och banor. Det börjar se ganska bra ut.
 
I dag blev det en tur ut till Muskö. Det blev en kall upplevelse. Det låg en hel del nysnö i området efter snöfallet i fredagskväll. Det var med ganska kalla fötter jag tog mig runt i skogen. Turen hade tre syften. Dels var det en kartkontroll i de områden jag rörde mig i. Kartan är bra men på några ställen behövs en liten justering. Bland annat finns det en alldeles färsk avverkning. Den pågick samtidigt som den sista rekognoseringen för ett par veckor sen. Det finns ett litet hörn av avverkningen som är något större än vad kartan visar.
 
Det andra syftet var att kolla några kontrollpunkter och några sträckor. Att sitta vid skrivbordet och datorn och planera sträckor är en sak men det är ute i skogen man kan får en uppfattning om hur det kommer att bli. Sträckan som ser svår ut i teorin kanske inte alls är så svår för att sikten är god eller det är lite tydligare än vad man ser på kartan. På samma sätt kan sträckan som ser relativt enkel ut vara lite svårare. I dag råkade jag ut för båda delarna. Jag får funder  på om det innebär några justeringar.
 
 
Det tredje syftet var att kolla täckningen för GPS-enheterna som ska användas. Jag bar med mig enhet 54 hela tiden. Så nu återstår att kolla om signalerna nådde fram hela tiden. Jag kommer att ha med den vid flera tillfällen för vi ska kunna kontrollera hela området. I dag rörde jag mig bara över halva området.
 
Kameran var också med. Här är några av bilderna.
 
 
Någon har ätit på träden. Ingen var där så jag vet inte vem, men jag har mina misstankar.
 
 
En liten gränssten tittar fram ur snön. Lite svår att se så den får inte vara med på kartan.
 
 
På flera ställen är det en fantastisk utsikt. Mitt i bilden kan man skymta båten från Gotland. Kanske kommer några tävlande att komma just den vägen. Då kan de ju tjuvtitta in i tävlingsterrängen.
 
 
Mera utsikt.

Träning 19 mars

Tredje omgången av vårens poängorientering handlar det om den här veckan. Vi flyttar oss lite norrut till Kvarnbäcksskolan som är samlingsplatsen. Vi kommer att hålla till vid fotbollsplanen som ligger på skolans södra sida. Samlingen är klockan 18:00 och starten går så snart som möjligt efter det. Det blir allt ljusare och det kommer troligen att vara lite ljust i början, men sen blir det mörkt i skogen. Du kommer att behöva pannlampa.
 
 
Det kommer att finas 15 kontroller. Du får ta dem i vilken ordning du vill och du har en timma på dig. För varje minut du är ute över en timma får du en poängs avdrag.

Träning 12 mars

Dags för andra omgången av vårens poängorientering. Vi startade förra veckan på Jordbro gravfält med en ganska lättlöpt bana även om det fanns några backar att forcera. Den här veckan flyttar vi oss lite längre österut till södra Jordbro och vändplanen på Klapperstensvägen. Se här http://www.hitta.se/kartan?s=318ab99f. Vändplanen ligger längst ned på Klapperstensvägen. Samlingen är klockan 18:00 och starten går så snart som möjligt. Det är fortfarande mörkt ute så ladda lampan. Det ska bli fint väder så det finns kanske ändå lite skymningsljus kvar de första minuterna.
 

Den här gången blir det bitvis lite tuffare kupering och kanske lite svårare orientering, men det finns även lite enklare avsnitt. Totalt finns det 15 kontroller ute i skogen. Du har en timma på dig att ta så många kontroller som möjligt. Du får tio poäng för varje kontroll du tar. Är du ute mer än en timma får du en poängs avdrag för varje minut över en timma du är ute.
 
Jag kan också meddela att kontroll fyra förra veckan satt fel precis som Moa och Jocke sa. Den satt vid punkthöjden i sydvästra delen av ringen. Se kartan i inlägget förra veckan.

Träning 5 mars

Efter ett uppehåll under vintermånaderna är det nu dags att dra igång teknikträningarna igen. I år har det varit en mild vinter så det är i princip snöfritt i skogen. Den lilla snö som finns kvar ligger fläckvis och kommer kanske att vara borta till på torsdag.
 
Som vanligt inleder vi teknikträningssäsongen med poängorientering. Om du har varit med tidigare kommer du att känna igen dig. Banan består av 15 kontroller som du får ta i valfri ordning. Varje kontroll är värd tio poäng. Du har en timma på dig att ta så många kontroller du vill och hinner med. För varje minut över en timma du är ute får du en poängs avdrag. Den som har samlat ihop mest poäng vinner. Om två personer har lika många poäng vinner den som har kortast tid. Vi kommer att köra fyra torsdagar och poängen från alla gånger räknas samman. Efter den fjärde gången vet vi vem som samlat mest poäng.
 
 
Nu den första omgången är samlingen vid Jordbro gravfält. Det betyder bland annat en del löpning på tallhed. Förutom det blir det också en del annan flack terräng, lite mer kuperad och detaljrik terräng samt några kortare sträckor i bebyggelse. Förhoppningsvis blir det några kontrollpunkter i områden där vi inte är så ofta. Det kommer det för övrigt att vara även de andra gångerna. Visst, du kommer att känna igen dig men några ställen är lite ovanligare.
 
Här nedanför kan du se en översiktskarta som visar var samlingsplatsen är. Tid för samlingen är 18:00 och starten går så snart som möjligt efter det.
 
 

RSS 2.0