Träning 2 maj

Supersvår kontrollplockning i fin terräng. Det är vad som väntar på torsdagens teknikträning. Tanken är att att hålla igen lite på den fysiska delen med tanke på den stundande Tiomilatävlingen. Däremot finns det alla möjliga chanser att träna på kartläsningen. Det blir många kontroller på en ganska kort banan. Den längsta banan är 4,2 kilometer. Det gäller att hela tiden hålla kartkontakt och vara noga med riktningarna in mot och ut från kontrollerna. Så här ser en liten del av banan ut.
 
 
Samlingen är vid den lilla parkeringsplatsen på Brinkvägen och tiden är som vanligt 18,00. För dig som inte riktigt är säker på exakt var samlingen är finns det en karta här.

Länge sen

Han som snart är 23 när han firade sin första nyårsafton.
 

Får ...

 
... på Fårö.

Vernisage

 
 
 
 
Fårö i juli 1990. På en bit av stranden och i skogen hade någon eller några skapat en konstutställning med hjälp av strandfynd.

Träning 25 april

Det har varit mycket snö i skogen den här våren. Det har bland annat inneburit att en hel del tävlingar har blivit inställda. De traditionella stafettävlingarna är inget undantag. Nu börjar det dra ihop sig till Tiomila så därför är den här veckans teknikträning en stafetträning. Det finns två banor på omkring 6,9 och 4,2 kilometer. Banorna består av två varv som är gafflade i varandra. Banorna går ihop i gemensamma kontroller på några ställen så antalet banvarianter kan vara stort. Vi kommer att starta med gemensam start så snart alla är på plats. Sen är det bara att springa och hålla reda på de andra löparna och vilken kontroll du är på väg till. Det sista är förstås viktigast. När det är stafett med gafflade banor kan du inte vara säker på vad de andra löparna gör. Det enda du vet är vilken kontroll DU ska ha. Du kan dock få hjälp av andra löpare på olika sätt.
 
 
Samlingen är vid Torvalla spårcentral klockan 18,00 och starten går så snart som möjligt efter det. För dig som är osäker finns en karta här. Kartan här ovanför visar en del av området för träningen. Kuperat och ganska stigrikt med mestadels bra framkomlighet. Under vintern har det skett en del arbeten vid kraftledningen. Troligtvis håller man på att sätt upp en ny ledning intill den gamla. Det kan därför finnas två ledningar just nu. I samband med arbete har man röjt lite skog. Det gör att det finns en del hjulspår efter skogsmaskiner i anslutning till kraftledningen och det närmaste området intill den.
 
Och du! Om du inte vill springa riktigt så långt så kan du nöja dig med ett varv. Då blir banlängderna ungefär det halva.

Ja ja,

jag vet att det här motivet är vanligt just nu, men det är svårt att låta bli!
 
 

Solnedgång

 
Katthammarsvik, Gotland, i juli 1990

1988

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sömnlösa

Vi hade bott några dagar i den nya lägenheten. Det var i början av maj och det var värmebölja ute. Balkongdörren stod öppen nästan hela tiden medan vi packade upp och möblerade. En natt blev nattsömnen allvarligt störd av en envis geting. Den surrade runt i somrummet och när vi precis hade somnat störtdök den mot oss så att vi vaknade. Det kändes i alla fall så. När vi vaknat flög den på lite avstånd igen. Vissa stunder flög den ut genom dörren till vardagsrummet och kanske andra rum. Men när ögonlocken blev tunga så var den tillbaka igen. På morgonen när det hade ljusnat skramlade det till i brevinkastet. Det var tidningsbudet som hade varit där med Dagens Nyheter. Den blivande hustrun kastade genast täcket åt sidan sprang ut i hallen och hämtade tidningen. Hon vek ihop den till ett lämpligt format och med ett välriktat och bestämt slag avslutade hon plågoandens flygturer i rummet. Hon kröp ner i sängen igen och nästan omgående somnade vi och vi fick i alla fall några timmars sömn. På förmiddagen tog vi bort lampskärmen på lampan i vardagsrummet och upptäckte en av anledningarna till getingens närvaro.
 

Träning 18 april

Det har blivit varmare, det har regnat, men det är fortfarande en hel del snö kvar i skogen. En del kommer nog att försvinna tills på torsdag, men räkna med snö i skogen.
 
Den här veckan är det backorientering på programmet. Det innebär att det kommer att vara genska kuperat längs banan. Rent löpmässigt innebär det att du får träna på löpning uppför och löpning utför. Det finns en hel del tid att tjäna på båda delarna. Dels gäller det att orka springa i uppförsbackarna och dels gäller det att ha en bra löpteknik och våga springa utför. På torsdag kommer du att få möjlighet att prova detta.
 
 
Orienteringstekniskt kan kuperad terräng innbära en del olika typer av svårigheter. I bland ligger en kontroll i uppförsbacke och då gäller det att ha en bra plan för hur du ska ta kontrollen. I bland ligger en kontroll i en utförsbacke och även då gäller det att ha en bra plan. Varje situation är unik och det är svårt att ge något råd som gäller varje gång. Alla har vi också olika styrkor och svagheter och det gäller att utnyttja det vi är bra på. På träning är det kanske läge att träna mer på våra svagheter. Testa, prova och se vad som händer. Sen kan du försöka fundera på varför det gick som det gick. Gick det bra så vet du att du troligen gjorde något bra. Gick det sämre har du hittat en förbättringsmöjlighet och får träna mer eller ändra beteende.
 
 
Alla banor utom den allra kortaste kommer att passera Nynäsvägen två gånger. Du måste använda tunnlarna som banan passerar. På tillbakavägen passera du i kanten av en byggarbetsplats. Här är kartbilden helt förändrad. På din karta är det markerat med ett violett rutmönster, se kartan här ovanför. Vägen mellan kontroll 8 och 9 i kartexemplet ovan är delsvis täck med jordhögar och gamla stubbar. Kring tunneln finns maskiner och arbetsfordon. Var försiktig när du passerar det här området. Troligtvis pågår inget arbete här när vi passerar. Den längsta banan passerar ett område där skogen har gallrats under vintern. Här kan det ligga en del ris på marken och de täta områden är inte längre så täta.
 
Samlingen vid vändplanen på Klapperstensvägen i södra Jordbro klockan 18,00. är du osäker på hur du hittar dit finns en karta här. Har du möjlighet så ta gärna cykeln eftersom det finns lite begränsat med parkeringsmöjligheter.

Strå


Efter muren

 
Vaclavplatsen Prag våren 1990.

1987

Det året fotade jag inte så mycket. Några bilder blev det dock, till exempel de här.
 
 
 
 
 
 

Träning 11 april

Förra torsdagen var det mycket snö i skogen. Det har nog inte försvunnit så mycket snö de senaste dagarna, men låt dig inte skrämmas av att vi ska vara i samma område igen. Den här veckan är det medeldistans som tema. Banorna har medeldistanskaraktär och är lite kortare än de brukar. Medeldistans innebär ofta lite fler kolntroller och inte så långa sträckor, även om lite längre sträckor kan förekomma. Ofta behövar man vara duktig på att läsa kartan noga eftersom kontrollerna kan vara ganska svåra. I vår terrängtyp är det oftast rakt på som gäller, men ta inget för givet. Det kan finnas vägvalssträckor även på medeldistans. Tänk på att vara noga med kratläsningen, noga med riktningar, ha en bra plan och håll dig till den och lygt på blicken så att du ser vad som finns i terrängen runt omkring dig. Här är ett kartexempel från den här veckans träning.
 
 
Samlingen är vid Åbyskolan i Västerhaninge klockan 18,00. Om du ä'r osäker på var Åby skolan ligger så hittar du en karta här.

1986

 
 
Tävlingsresa till Blekinge.
 
 
 
Tiomila gick vid Rikssten.
 
 
Eldkvarn spelade i Kungsan.
 
 
 
Cornelis och Imperiet spelade på Skeppsholmen.
 
 
O-Ringen gick i Borås.
 
 
 
Träningsläger i Ludvika.
 
 
Och så blev det höst.

Kanske ...

... dags för en skrapa och lite underhåll!
 

Nordpolen ...

... eller snarare Björkäng 3 april 2013.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Varberg

 
 
 
 
 
 
Varberg 2 april 2013

Träning 4 april

Nu drar teknikträningen igång på allvar. Vi kommer inte att ta någon hänsyn till snön utan kör som planerat. Vi får pulsa ett tag till. Vi kommer att bli starka i benen. Det är precis det som är temat för veckans träning, att lyfta på benen. Förutom snön så går delar av banan fram i områden där det är lite tätare skog eller på hyggen. Ett hygge är inte med på kartan, så det blir en liten överraskning. Tanken är att träna i både bra och sämre terräng. Det gäller att kunna hålla hög fart i alla typer av terräng. Här kan du se en del av den länga banan.
 
 
Samlingen är vid Åbyskolan klockjan 18,00. Eftersom det nu är sommartid har du gott om tid innan det blir mörkt. Åbyskolan hittar du här.

RSS 2.0