Tiden ...

... har gjort sitt. Nu är nog hoppet ute.
 

Mönster


Mätt ...

 
... efter årets första julbord på Stora Gungan på Skansen. Här är några bilder från Skansen i kväll.
 
 
 
 
 
 

Finnes

Holk med enkel planlösning centralt belägen i Visby. På historisk mark intill ringmuren finns denna holk som är i behov av viss renovering. Bland annat lutar golvt en aning. Närhet till fågeldamm med många grannar. Vissa årstider är den närbelägna parken välbesökt av såväl fåglar som människor. Holken är inte vinterbonad varför den lämpar sig bäst för flyttfågel. Inflyttning efter överenkommelse dock tidigast till våren eller vid häckningen.
 

Träning 22 november (torsdagsdistans)

Nu går träningen in i en ny fas. Det är dags att börja bygga upp sig inför nästa säsong. Uppbyggnadsperioden har flera syften. Dels bygger du upp styrka och kondition för att sen inför vårsäsongen spetsa träning med mer kvalitet så att du kan springa fortare. Uppbyggnadsperioden ger och en möjlighet att öka träningsmängden en aning. Kanske byter du klass till nästa år och får lite längre banor, kanske vill du av andra anledningar flytta fram din gräns och på så sätt bli bättre. Torsdagsträningarna är en lite pusselbit.
 
Liksom förra året kommer det att finnas ett antal reflexer ute i skogen. Varje torsdag finns en ny bana dragen via några av reflexerna. Banlängden varierar mellan cirka 9,5 - 10,5 kilometer. Varje gång finns det möjlighet att korta av banan. Nytt för i år är att du också kan förlänga den om du vill. Mer om det lite senare.
 
 
Tanken är att man springer i grupp. Gruppindelningen görs på plats i klubbstugan beroende på vilka som är på plats. Gruppen springer banan i ett jämt tempo som alla i gruppen klarar av ett hänga med i. Tempot ska vara så att man kan springa och småprata lite emellanåt. Inonm gruppen turas man om att ta kontrollerna så att alla får orientera. Vanligtvis är sträckorna långa men det finns också några kortare sträckor.
 
 
Kartor till träningarna kommer att finnas på anslagstavlan i klubbstugan. På kartan finns alla kontroller inritade. Bredvid kartorna finns ett antal kontrollbeskrivningar. Kontrollbeskrivningarna är märkta med datum för respektive träning. Med hjälp av kontrollbeskrivningen får var och en dra streck mellan de kontroller som ingår i banan. Här finns möjligheten att både förlänga och förkorta träningen. Rita in ett par extra kontroller! För att spara på antalet kartor som får du gärna använda samma karta mer än en gång.
 
Nytt för i år är också att kontrollerna finns över ett större område. Just nu finns det kontroller utsatta i ett område från klubbstuga till Brinkvägen. Dessa kommer att användas till att börja med. Inom kort kommer det också att finnas ett antal kontroller i området från klubbstugan till Dalarövägen. Detta område kommer att användas när det kommer lite snö. En del av banan går fram i Slätmossen, Torvalla och Jordbro vilket gör att det blir lite mer löpning på plogade och upptrampade vägar.
 
 
Ett av syftena med den här distansträningen på torsdagar med karta är att du även under vintern ska träna med karta. Orientering består av tre moment. Ett fysiskt moment, ett tekniskt moment och ett mentalt moment. På torsdagarna tränar vi främst de två första. Hur bra du blir beror på hur mycket du tränar de tre momenten. Enkelt uttryckt kan man säga att ju mer du springer och ju fler kontroller du tar desto bättre blir du. Att träna med karta i handen (man måste titta på den också) gör att du blir bättre orienterare. Fundera på hur många gånger på ett år du tränar med karta i handen. Du får räkna med tävlingar också. Du får även räkna med de gånger du sitter hemma vid köksbordet eller ligger i sängen och tittar på en karta.Det är nämligen också träning. För att få en jämförelse kan du titta in i Gustav Bergmans digitala kartarkiv och se hur många gånger han har tränat med karta i handen det här året. Gustav springer för OK Ravinen och är med i landslaget. Att titta i hans och andras kartarkiv kan vara en del av den mentala träningen. Du vet väl att även Haninge SOK har ett digitalt kartarkiv på nätet?

Visby ...

... för en månad sen. Höst i all sin prakt.
 
 

Ensam

 
Men ändå inte. Omgiven av många vänner trots man inte är lika. Det är väl precis så det ska vara!

Hästen

 
Plötsligt stod den bara där. Som en urkraft klev den fram ur dimman den där novmeberdagen i Halland för fem år sen. Den grå färgen smälte nästan ihop med novemberdimman. Helt lungt stod den där och åt av gräset. Kanske medveten om kraften i sin kropp, kanske inte. Nästan som ett urtidsdjur.
 

Träning 15 november

För första gången på mycket länge är det ingen gemensam teknikträning på torsdag. Förra veckan avgjordes den sista poängorienteringen för hösten. Jocke Skärlén plockade flest poäng följd av Christoffer Eskilsson och Janne Eskilsson. Tanken är att vi från och med nästa vecka startar distansträning med karta. Klubbstugan kommer att vara utgångspunkt och det komer att finnas en lång bana med reflexer som går at korta av. Mer information kommer om en vecka.
 
Tills dess får du ett oienteringsklur att fundera på. Här nedanför ser du en sträcka. Vilken väg skulle du ta? Vilka terrängföremål skulle du fokuser på på vägen? Ser du några stråk att följa? Vilken attackpunkt väljer du? Vill du diskutera med andra kan du göra det på Facebook. Där finns en "hemlig" sida bara för HSOK-are som är med i Facebookvärlden. Går du med får du tillgång till den.
 

Pärlor

 

På promenad


Favoritfärg

Jag har nog sagt det förut och risken är att jag blir tjatig, men jag gillar den här färgnyansen. Den här gången är i alla fall motivet nytt.
 
 
 

Tak

 
 
 
 

Häromdagen ...

 
... var jag här...
 
 
... och fick se det här.
 
 
 

Träning 8 november

På torsdag avslutas höstens poängorientering. I ledningen inför den sista omgången är fortfarande Jocke Skärlén i täten följd av Christoffer Eskilsson. Bakom dem är det några gubbar som slåss om placeringarna. Du har fortfarande chansen att utmana om fina slutplaceringar. Totalt finns det 15 kontroller i skogen. Varje kontroll är värd 10 poäng. Har du inte varit med tidigare i höst får du 12 poäng för varje kontroll. Du har 70 minuter på dig att ta alla kontroller eller så många du hinner med. Är du ute mer än 70 minuter får du 1 poängs avdrag för varje minut över 70 du är ute.
 
 
Samlingen är i Klubbstugan klockan 18,00 på torsdag. Den gemensamma starten sker så snart som möjligt efter 18,00. Självklart får du ta kontrollerna i vilken ordning du vill.

RSS 2.0