Det hände en liten olycka



De är lätt att slinta med kniven när man ska laga mat i köket. En nyslipad och vass kniv skär lätt igenom både det ena och det andra.

Skämt å sido. Den mellersta tonåringen har gjort godis med tema i dag. Godiset har sen bjudits de utkädda ynglingar som passerat förbi vår dörr under dagen och kvällen.

Spackel och färg

För ett bra tag sen köpte vi färg för att måla om i huset. I dag blev det dags att öppna färgburkarna och måla väggarna i hallen och en bit in i köket. Vi började på morgonen att flytta möbler, ta ner gardiner och ta bort allt annat. Efter det började vi slipa och spackla på de ställen där det behövdes. Sen var det dags att öppna färgburkarna. Färgen vi valt heter Cafe Latte. Utifrån namnet kan du säkert gissa ungefär vilken nyans färgen har. Här är två bilder. Den första visar hallen innan målningen startar och den andra visar samma hall efter första omgången färg. Efter det har väggarna fått en omgång till med färg.





I morgon ska allt på plats igen. Sen fortsätter vi med resten av köket.

Nya knappar att trycka på

Jag har skaffat en ny kamera. I går var jag på postens utlämningsställe här i närheten och löste ut paketet. Nu i kväll har jag tagit de första 250 bilderna med den nya kameran. Det är en Canon EOS 50D med ett objektiv Canon EF-S 18-200 IS. Nu blir det till att lära om på nytt. Jag märkte direkt att den nya inte alls liknar den gamla när det gäller menyer och inställningar. Nu gäller det att testa, göra misstag, försöka komma på vad som blev fel och göra om på nytt sätt. Det kanske tar en stund.

I kväll har jag som sagt testat den genom att ta lite drygt 250 bilder i samband med två av tonåringarnas friidrottsträning i Sätrahallen. När det är träning i hallen har man inte all belysning tänd. Det gör att det är ganska mörkt i hallen, i alla fall om man ska fotografera. Dessutom är det ett väldigt speciellt ljus som inte heller gör det lättare att få fram de rätta färgerna i bilderna.



Här kör mellersta tonåringen hoppstyrka över häckar. Färgerna är lite bleka men jag hoppas att jag kan lära mig att hantera inställningarna så småningom. Den gamla kameran kände jag ganska väl vid det här laget. Jag har oftast ställt in kameran så att jag vid behov kan ta en serie bilder. Jag har lärt mig hur länge jag hålla avtryckaren nere för att bara ta en bild. Den nya kameran tar lite mer än dubbelt så många bilder per sekund. När jag skulle ta den första bilden så blev det två bara för att jag inte har hittat rätt känsla ännu. Jag gjorde samma misstag flera gångenr under kvällen.



Tonåringarna och en träningskompis på väg tillbaka efter ett av stegringsloppen. Jag provade också att ta bilder i svartvitt med utmärkt resultat. Jag tog också några porträttbilder med blixt. Även dessa med bra resutat. Jag har också provat att pressa upp ISO-talet till max, men då blev bilderna ganska gryninga precis som förväntat. Nu hoppas jag snart kunna prova att ta bilder utomhus. På lördag ska det kunna bli solsken. Då blir det kanske fler bilder. Avslutningsvis en bild med en detalj ifrån Sätrahallen, stavar för stavhopp.


Träning 29 oktober 2009

Vintertiden är här och gör så att det kommer att vara ett kompakt mörker i skogen på torsdag. Det är bra för det är ju nattorientering. Nu på torsdag är det den sista teknikträning för året. Nu väntar annan träning, men först är det Natt-KM den 5 november. Åter till torsdagens träning. Samlingsplatsen är Åbyskolan, före detta Nytorpsskolan, i Västerhaninge. Liksom de senaste veckorna är det poängorientering. Vid det här laget borde reglerna vara välkända men för säkerhets skull blir det en kort repetition. I skogen finns det 18 kontroller. Du får ta dem i vilken ordning du vill. Innan start väljer du om du vill vara ute i 45 minuter eller i 70 minuter. Varje kontroll är värd fem poäng. Om du är tillbaka innan din tid går ut får du behålla alla dina poäng. Om du är försenad får du en poängs avdrag för varje minut du överskridit din tid. Om du tar alla kontroller innan din tid gått ut får du en bonuspoäng för varje minut du är "för tidig".


För några veckor sen gick 25-manna i samma område. Det gör att det kommer att finnas en del spår kvar i skogen från deltagarna som var med då. De spåren finns inte med på kartan utan du får själv avgöra vilka stigar som är med och vilka som inte är det. Några av kontrollerna vid poängorienteringen användes också på 25-manna. Där kommer det säkert att finnas spår kvar. Det kanske till och med finns kontrollställningar kvar i skogen. Glöm inte att ladda lampan så att du är redo för ännu en träning.

Det här blir det sista inlägget på ett tag. Det kanske kommer något litet inlägg från någon egen träningstur på något spännande ställe. Kanske kommer det också något inlägg med något träningstips eller någon tanke kring träning. Förutom det återkommer jag till våren när teknikträningarna startar igen.

Sex nakna kvinnor i skogen

Höstens första dag med vintertid. Hur utnyttjar man den? Det brukar vara en sån där dag som det inte blir riktigt ljust ute. Det brukar vara en sån där dag som bara flyter iväg utan att man behöver anstränga sig. Man går omkring och fixar lite här och lite där. Redan straxt efter tre på eftermiddagen börjar det bli ännu mörkare ute. När klockan är fem är det kolsvart ute. Dagen är redan slut. Så här kommer det att vara ett tag nu. I det här läget kan man välja hur man vill se på sin tillvaro. Är det vintertid, mörker, duggregn, storm, gråa dagar, snöslask, höstdepp? Eller är det sprakande höstfärger, löv i alla varma färger som sakta faller mot marken, långa sköna turer i skogen, snart en massa lediga dagar? Det är du själv som väljer.

Själv valde jag att den här första dagen med vintertid att ta en cykeltur i duggregnet. Den första milen gick ganska lätt på asfalterade vägen. Efter det följde drygt sex tunga, blöta och leriga kilometer. Det började med en kort bit på en skogsstig. Stenarna och rötterna var såphala så det gällde att försöka undvika dem. Sen kom skogsväg med grus. Gruset var löst och vägen var mjuk som på våren du tjälen gått ur marken. Troligen berodde det på att man kört med fyrhjulingar för att transportera bort älgarna man skjutit under älgjakten. Efter en stund kom jag fram till en ännu mjukare och lerigare väg i ett stugområde. Fötter, ben, armar, magen, ansiktet och till och med ryggen (jag har ju stänkskydd) täcktes snart av tusentals små prickar av fin sand. Det kändes inte minst i munnen när det började knastra mellan tänderna.

Till slut kom jag i alla fall ut på mer asfalterad väg. Sakta börjar i alla fall cykeln får tillbaka lite av sin ursprungliga oranga färg. Turen tar mig fram genom höstlandskapet i all sin prakt. En del träd står nästan nakna utan sina löv men de flesta träden har en hel del löv kvar. På ett ställe passerar jag några lärkträd som även de har fått en vacker gulbrun färg och en hel del av barren täcker marken under dem. Duggregnet har upphört och livet är ganska härligt. Då kommer nästa grusväg. Till att börja med är den helt OK men när jag har passerat en gård blir vägen mindre, blötare och lerigare. I den här trakten finns en hel del hästar som ofta använder vägen jag cyklar på. Självklart släpper de ifrån sig ett och annat som nu blandas med leran på vägen. Cykeln, kläderna, och jag själv blir nu återigen prickiga och ännu blötare. Landskapet är fortfarande otroligt vackert i alla sina färger. Jag passerar några små torp och ser ett kyrktorn på håll. Jag passerar en golfbana och golfarna verkar inte heller bry sig om att sommaren har tagit slut. På håll ser jag några av hästarna som tillsammans med ryttare också är ute på en tur. Efter en stund är jag ute på en asfalterad väg igen. Jag följer vägen som svänger runt kyrkan vars torn jag såg för en stund sen. Vägen fortsätter bort från kyrkan.

Det är då jag ser dem, de sex nakna kvinnorna i skogen. De sitter där helt oberörda och ser ut att föra en stilla konversation runt en stor kruka. De märker inte när jag cyklar förbi. Därför väljar jag att vända och cykla tillbaka för att titta lite närmare på dem. De fortsätter att ignorera mig och sitter fortfarande stilla utan att bry sig om mig. Jag tänker att kanske beror det på att jag är smutsig, blöt, ja till och med lerig i ansiktet. Jag tar fram kameran för att fotografera dem och se om det kan provocera dem så att jag kan få någon form av reaktion från dem.



Naturligtvis går det inte att provocera fram någon reaktion. De sitter fortfarande stilla runt sin kruka. De sitter bekvämt tillbakalutade utan ryggstöd. Det tyder på starka magmuskler. Alldeles intill finns en handmålad skylt med texten Kulturplats. Det påminner mig om att på andra sidan vägen ligger Kyrkskolan som är hemvist för olika konstnärer och här anordnas då och då olika utställningar. Jag lämnar kvinnorna och cyklar vidare.



I området finns det ytterligare några skulpturer och jag passerar en av dem på vägen hemåt. Den såg jag för ett par veckor sen då jag cyklade på samma ställe som i dag. Då såg jag inte de sex kvinnorna. De såg ut som om det hade suttit där ett tag. Kanske var det alla de gula löven som gjorde att kontrasten mellan de gula löven och kvinnornas blå kroppar gjorde dem lättare att se. Jag fortsatte den sista biten hem och passerade ännu en lerig väg. Den sista biten gick i bebyggelsen och jag undrade vad de som stod vid busshållplatsen tänkte om en svettig, blöt och lerig cyklist som passerade. Egentligen struntar jag i deras tankar men jag kunde ändå inte låta bli att reflektera över de sex nakna kvinnorna som inte brydde sig om mig.


Höst







Gotland oktober 2006

Nattorientering

Du som har hängt med här på bloggen vet att dagens träning var en poängorientering med pannlampa. Poängorienteringen sker med gemensam start. Här är lite bilder från dagens träning.


Starten har gått


På jakt efter nästa kontroll

Höst


I tid eller otid

Inför årets 25-mannatävling beskrev jag sträcka för sträcka och mina beräknade löptider mellan de olika kontrollerna där publiken fick någon form av rapport från skogen. Jag gjorde beräkningarna utifrån ett antal olika delar. Dels tittade jag tillbaka på tider från 25-mannatävlingarna 2009 och 2008. Jag tittade också tillbaka på löptider från 25-manna 1987 som ju avgjordes i samma område. Jag hade också ett par individuella tävlingar i området att se tillbaka på. Jag la dock inte allt för stor vikt vid dessa eftersom de till stora delar gick i området längre väster ut. Endast slut delen gick i 25-mannaterrängen.

Vid 1987 års tävling vann Sundsvalls OK efter en spurtstrid med Strängnäs-Malmby. Det segrande laget hade en total kilometertid på 6,03. När jag gjorde samma beräkning på 2007 års tävling blev segrande lags slutliga kilometertid 5,45 och året efter, 2008, hade segrande Halden en total kilometer tid på 5,33. Utifrån det här gjorde jag bedömningen att de lag som vunnit de senaste åren har fler löpare med högre kapacitet än vad Sundsvalls OK var 1987. All heder till Sundsvalls OK som gjorde en alldeles utmärkt tävling 1987 och var första och hittills enda norrlandslag som vunnit 25-manna. Utifrån detta gjorde jag bedömningen att årets terräng var något långsammare än 2008 men något snabbare än 2007. För att komma fram till detta använde jag tider från de två individuella tävlingarna.



Nu när tävlingen är över vet jag hur det blev. Löparna på den första sträckan sprang lite snabbare än vad jag hade räknat med. Samtidigt anade jag att det skulle kunna bli så, speciellt när jag såg laguppställningaran med flera landslaglöpare i topplagen. På det två första sträckorna hade jag räknat med en löptid på 38 minuter. Den tiden underskreds med några minuter. Efter 35 minuter och 46 sekunder växlade första lag på sträcka 1. Den tiden pressadas av täten på andra sträckan med ytterligare 16 sekunder. Täten på andra sträckan var ute 35,30. Den snabbaste sträcktiden var ytterligare lite snabbare, 33,12. Det ska också sägas att alla tider är beräknade på växling för täten. Det gör att det kommer att vara ett antal löpare som är snabbare på respektive sträcka.

När alla tjejer ger sig ut på den tredje sträckan är det fyra löpare som ska komm till mål för att laget ska vara fulltaligt. Det lag som först har fyra löpare i mål ligger i täten. Det gör att det på de här sträckorna är ännu fler som går snabbare än den beräknade tiden. Tjejerna var ute lite längre än beräknat och hämtade på så sätt igen lite av tiden som löparna på de två tidigare sträckorna sprungit ifrån planeringen. Jag hade räknat med 30 minuter medan täten på sträcka 3 var ute i 31,17. Snabbaste tid på sträckan var 24,53.



Sträcka 4 går alltid snabbat. Snabbaste tid på sträckan var 15,09. Täten använde 18,32 på att ta runt fyra löpare och jag hade räknat med 18 minuter. Ytterligare en halv minut var inplockat på mitt schema. Nu var täten nästan enligt schemat.

Den femte sträckan gick nästan på tidtabellen. Jag hade räknat med 37 minuter och täten använde 36,53 för att ta sig runt. Bästa tid på sträckan var 32,52.

Sträcka 6 gick lite långsammare än mina beräkningar. Kanske överskattade jag "gubbarnas" och juniorernas förmåga något. Jag räknade med 26 minuter medan täten i verkligheten använde 27,39. Bästa tid på sträckan var 23,35.

Sträcka 7 var ungefär lika lång men hade en lite annan karaktär. Även här räknade jag med att täten skulle använda 26 minuter och även här var jag lite optimistisk. I verkligheten använde täten 27,14. Snabbaste tid var 24,00. I det här läget ligger täten någon minut efter mitt tdsschema. Nu går tävlingen in i ett nytt skede i och med att det är en löpare per lag och sträcka samt att sträckorna inte är gafflade.

Även den 23:e sträckan tog lite längre tid än beräknat. Täten använde 23,51 för att ta sig runt banan vilket ska jämföras med min beräkning på 22 minuter. Täten halkar ännu en liten bit efter tidsschemat. Snabbaste tid på sträckan var 19,10.

De två avslutande sträckorna innehåller flera löpare med landslagsmeriter från sina respektive landslag. Snabba tider att vänta alltså. På de två sista sträckorna tar täten igen den tidi tidigare sträckor tappat mot schemat. På sträcka 24 använde täten 43,35 mot min beräkning på 45 minuter. Bästa tid var 40.53.

Den sista sträckan hade jag räknat med 34 minuter för täten. Nu gick det lite snabbare, 32,17. Det gjorde att segrande Halden gick i mål 26 sekunder tidigare än jag räknat med. Inte illa efter drygt fem timmars tävlande. Snabbaste tid på den sista sträckan var 28,18.



Anledningen till att det skiftar lite sträcka för sträcka är att jag hela tiden räknat med genomsnittliga tider och inte tittat på vilka individer som eventuellt skulle kunna springa de olika sträckorna. Det ligger alltså en liten gissning bakom varje sträcktid, men gissningen bygger på fakta från tidigare tävlingar. Jag är övertygad om att det går att beräkna totaltiden ganska väl. Den provlöpning som vi genomförde i början av maj gav i de flesta fall ett kvitto på att banlängderna låg rätt. Efter målgång på årets 25-manna var det flera som uppmärksammade de 26 sekunderna. I planeringen av tävlingen har vi ju hela tiden utgått ifrån att segrande lag skulle gå i mål 14,14. Planeringen av omstart och avslutning av hela tävlingen bygde på den beräkningen. Att segrande lag i verkligheten gick i mål 14,13,34 kändes helt OK.

Träning 22 oktober 2009

Höstens teknikträningar börjar lida mot sitt slut. Den här veckan är den näst sista teknikträningen. Den här gången är samlingen på cykelbanan mitt emot Q8-macken på gamla Nynäsvägen. Starten är där cykelbanan och Sörmlandsvägen möts. Står du vid Q8-macken kan du se starten och samlingen. Det är poängorienteirng som står på programmet och reglerna är desamma som tidigare gånger. Det som är lite speciellt den här gången är att ett antal vägar är kryssade med violetta kryss på kartan. Det betyder att de är förbjudna att springa på. Allt för din egen säkerhets skull. Det kommer inte att finnas några vakter ute så du får själv ansvara för att du följer reglerna. Så här ser det ut på kartan.



Den här gången springer vi i Slätmossen vilket innebär att det är ganska flackt och för det mesta snabblöpt.Det finns dock några områden med en del undervegetation. Det finns också några kontroller i mer kuperad och lite tuffare terräng. Totalt är det 18 kontroller och det finns två klasser att välja mellan. Du kan antingen vara ute i 45 minuter eller i 70 minuter. Du får 5 poäng för varje kontroll du tar. För varje påbörjad minut som du överskrider maxtiden får du en poängs avdrag. Om du springer 70-minutersklassen och lyckas ta alla kontroller på mindre än 70 minuter för du en poängs avdrag för varje minut du underskrider 70 minuter. Lycka till!

Nu förstår jag...

... hur det kunde bli fel för en del löpare på sträcka 4. Varje gång jag är banläggare vid en tävling, stor eller liten, vill jag försöka förstå varför det blir som det blir för deltagarna. En del deltagare lyckas klara av mina banläggarutmaningar på ett bra sätt, men för en del innebär utmaningarna större eller mindre problem. Jag vill försöka förstå vad det är som skapar problemen. Har jag lagt banor på en felaktig nivå? Finns det saker i terrängen som jag inte uppmärksammat och som gör det svårare? Som en del i utvärderingen brukar jag försöka att ta mig ut i skogen under pågående tävling för att se deltagarna i aktion. En annan del i utvärderingen är att lägga ut banorna på Runoway för att se olika vägval och bommar. En tredje sak som jag brukar använda mig av är Winsplit. Om någon sträcka på en bana får ovanligt många rödmarkerade tider, bomtider, kan det vara en anledning att titta lite närmare på sträckan.

Vid årets 25-manna finns det en hel del bomtider på sträckan till den sjunde kontrollen på sträcka 4. Jag har berört ämnet i tidigare inlägg. Redan under tävlingen började jag få signaler på att man bommat. Efter tävlingen har signalerna bekräftats av sträcktider på Winsplit och löpare som ritat i sina vägval på Runoway. Det har bommats en del på den aktuella sträckan. I går var jag ute i skogen igen för att dokumentera en del av markslitaget. Då passade jag också på att ta en närmare titt på sträckan mellan kontroll sex och sju. Det här var vad jag såg.



Lite drygt 100 meter efter kontroll 6 delar sig stigen. På kartan finns det ingen stigförgrening men det gör det i terrängen. Eftersom platsen för den nya stigen sammanfaller med att det ligger två gamla träd över stigen är det säkert naturligt för många att välja den vänstra stigen i stället för den högra, den rätta. Precis i början ser den nya stigen "gamal" ut men efter ett par meter är det ganska tydligt att den är nygjord. Det krävs kanske en del erfarenhet för att avgöra det, en erfarenhet som flera löpare på sträcka 4 inte har. Den nya stigen har uppkommit i samband med att flera av löparna på sträcka 1 och 2 tagit den här vägen. Jag har vittnesuppgifter från några av kontrollvakterna som sett dem springa precis här. Som banläggare är det naturligtvis inte lätt att förutse att den nya stigen skulle uppstå precis här och att det skulle få så stora konsekvenser lite senare i tävlingen.



På kartan här ovanför har jag ritat in en del av den nya stigen. Den fortsätter sen förbi dubbelstenarna och ut på den stora stigen ungefär vid siffran sju. En del löpare har stannat upp vid dubbelstenarna. Där satt en kontroll men det var inte lätt att läsa in sig på den eftersom det inte finns några dubbelstenar utmed den stig där löparna trodde att de befann sig. Det flesta har sen fortsatt och kommit ut på den stora stigen och har då också kunnat läsa in sig och ta sig tillbaka till rätt väg igen. Minst en löpare har dock fortsatt över stigen och upp på höjden norr om siffran sju. Där fick han faktiskt hjälp av en av kontrollvakterna som just då befann sig där.

Näst gång jag lägger banorn till en tävling kommer jag nog att fundera över på vilket sätt eventuella spår kommer att uppstå och hur de i så fall kan påverka andra banor. Det som hände vid 25-manna har hänt och är historia. Tänmka att vi har så mycket att lära och så lite tid här på jorden.

Höst


Spridning redan från början

En del av min egen utvärdering av 25-manna handlar om att titta på vilka olika vägval löparna valt. När jag sitter och planerar banorna tänker jag naturligtvis på olika alternativ. Vilka alternativ som löparna sen i stridens hetta ser och väljer är en helt annan sak. Därför är det intressant att studera löparnas inritning på Runoway.



Redan på väg till den första kontrollen på sträcka 1 blev det en bra spridning. Man kan se tre olika huvudvägval, vänster, höger och rakt på. Sen finns det en del variationer längs det tre vägarna. Eftersom långt ifrån alla löpare har ritat in sina vägval är det svårt att säga vad som är snabbast. Det verkar dock som det långsammaste vägvalet var den långa vänstersvängen längs vägen. Själv stod jag på höjden vid branten ute på hygget. De första löparna som kom fram till startpunkten valde att springa längs vägen. Sen börjar strömmen av löpare välja att springa ut på hygget. Några löpare ångrar sig och går ut på vägen. Det är bra spridning redan från början.



På den femte sträckan finnas det flera sträckor med flera olika vägvalsalternativ. Jag har valt en av sträckorna mot slutet av banan. Den här sträckan tycker jag själv bjuder på en hel del olika alternativ. På kartan redovisas några av dem. Vilken väg man har valt beror till viss del på vilket gafflingsalternativ man har haft. Även här är det lite för få som ritat in för att kunna dra några slutsatser om vilken väg som är snabbast. I början av sträckan, genom grönområdet och ut på hygget finns det en mängd alternativ. Det flesta av dem sammanfaller sen till en väg över flacka området på den sista halvan av sträckan. Jag stod på höjden som avlsutar sträckan när täten kom dit. Det första löparna verkade ha full koll och gick ganska rakt på sina respektive kontroller. Ganska snart börja man kunna se ett orienteringsbeteende som jag tror är ganska vanligt och som ökar risken för fel. Som löpare vet du att kontrollen finns i närheten. I stället för att fortsätta orientera och läsa kartan fram till rätt kontroll börja du scanna av området. Så fort du ser en skärm springer du dit oavsett om den sitter i en sankmark och du ska ha en sänka. Min teori är att det här beteendet också orsakar en del felstämplingar.



På den sjunde sträckan ställdes löparna inför den här sträckan. Även här har man valt flera olika vägar. En majoritet av de som än så länge har ritat in sin väg har valt att börja till vänster för att sen korsa strecket och fortsätta följa vägen hela vägen runt till höger. Det är ungefär 100 meter kortare än att välja det vänstra vägvalet hela vägen och avsluta på den lilla stigen. Vägen är mätt till den högra kontrollen. Båda vägarna har förekommit till båda kontrollerna. Har man den vänstra kontrollen så blir det vänstra vägvalet ytterligare 100 meter kortare. Troligen är den vänstra vägen något snabbare. I nuläget har jag ingen uppfattning om vilket av de två vänstra vägvalen som är snabbast. Underlaget är än så länge lite för litet.

Om fler ritar i sina vägval kan jag komma att titta på några andra sträckor. Framför allt saknar jag vägval från tjejernas sträckor, sträcka 3 och 25. Här finns några sträckor som skulle vara intressanta att titta lite närmare på.

25-manna 2009 i bild, del 2



 

 

 

Felstämplingar och missade stämplingar

Antalet uteslutna lag vid årets 25-manna var fler än vid 2008 års tävling. Det är svårt att dra några tydliga slutsatser kring orsakerna. Dels därför att jag inte har haft samma typ av underlag att jämföra med och dels för att det skiljer sig ganska mycket mellan de båda åren. För att kunna se eventuella samband skulle man behöva följa upp flera år på samma sätt. Jag ska i alla fall dyka lite djupare ner i årets tävling och presentera en sammanställning av de fel som gjorts av löparna och lagen.

Totalt gjordes 100 fel av löpare. Rena felstämplingar, det vill säga löpare som besökt fel kontroll, är 38 till antalet. En löpare har stämplat fel vid mer än en kontroll och två lag har tagit fel karta och därför sprungit fel bana som i sin tur gör att de registreras som felstämplade. Övriga 35 lag har gjort en klassisk felstämpling.

De övriga 62 löparfelen som gjorts är en eller flera saknade stämplingar. Av det underlaget som jag har tillgång till framgår inte hur många av dessa som är orsakat av att löparen har satt tummen över en kontroll och sprungit förbi och hur många som varit vid kontrollen men inte stämplat tillräckligt noga. I den här gruppen finns också fem lag som avbrutit tävlingen av olika anledningar. Det mest troliga är skada. Vi hade två ambulanstransporter under tävlingen och ytterligare någon skadetransport från skogen. Här finns också elva lag som saknar tre eller flera stämplingar från samma bana. Här finns en variation från tre till tretton saknade stämplingar. Bland de här lagen finns sannolikt ett antal som avbrutit tävlingen av olika anledningar.

30 olika kontroller finns med på listan över kontroller varifrån löpare saknar stämpel. En löpare saknar stämpel från den sista kontrollen, kontroll 100, och en löpare saknar stämpel från kontroll 116 som var den första av de två varvningskontrollerna. Andrahandsinformation säger att en löpare på sträcka 25 bara sprang förbi kontrollen utan att se den och än mindre stämpla vid den. En kontrollenhet plockades bort i ett sent skede av tävlingen, efter 15.00, då den vid provstämpling inte fungerade. Härifrån saknar en löpare stämpel, men eftersom den löparen gick i mål 11,14 vet vi genom provstämpling att den enheten fungerade vi det tillfället.

Inga löpare saknar stämpel från de kontroller som passerades i början av sträcka 1 och 2 då det var många löpare samtidigt vid kontrollerna. Endast två löpare på sträcka 1 saknar stämpel varav en tycks ha sprungit banan baklänges. Ett antal lag har gjort flera fel. Som mest har ett lag gjort fem olika fel under tävlingsdagen.

Om man tar bort lag som brutit och lag som saknar tre eller flera stämplar så återstår 40 lag som av någon anledning saknar stämpel. Om man då lägger till de 35 lag som gjort en klassisk felstämpling så är det 75 lag som blivit uteslutna på grund ”omedvetna” fel ute i skogen och som eventuellt skulle kunna ha med banläggningen att göra. Jag har redan konstaterat att 30 olika kontroller varit inblandade i felet saknad stämpel. Dessa kontroller är spridda över nästan hela tävlingsområdet. Det går inte att hitta några samband med att en viss plats skulle göra det lättare att missa en stämpel. Antalet kontrollenheter vid de olika kontrollerna tycks inte heller har påverkat. Endast fyra missade stämplingar är från onlinekontroller. Felen är gjorda vid fyra olika onlinekontroller. Därför drar jag slutsatsen att om en onlineenhet skulle vara något långsammare vid stämpling så har det inte påverkat tävlingen i någon större omfattning. Jag drar också slutsatsen att kontroller som är synliga för publiken inte gör att det blir fler löparfel. Endast två fel är gjorda vid kontroller synliga för publiken. Det är ute i skogen som felen görs.

Jag ska fördjupa mig lite i felstämplingarna. Felstämplingar har gjorts vid 21 olika kontroller. Inga felstämplingar har gjorts på den första halvan av sträcka 1 och 2. Här skiljde sig gafflingarna år en hel del och det har troligen varit ganska enkelt att hålla koll på vart man varit på väg. Det första felet görs vid kontrollen efter radiokontrollen. Här var gafflingen tätare, men kontrollpunkterna var av olika karaktär och kodsiffrorna liknade inte varandra. Två löpare på första sträckan stämplade fel här. Det gjorde även två löpare på sträcka 5 och en löpare på sträcka 6. Totalt fem löpare som alla har varit vid kontroll 79 istället för 83.



I samma område har fyra löpare på sträcka 7 stämplat vid kontroll 121 istället för 122. Två löpare har samma starttid och måltid varför jag drar slutsatsen att de kan ha varit tillsammans hela banan. Eventuellt kan en tredje löpare varit tillsammans med dem. Den tredje löparen startade några minuter innan de två andra och gick i mål några minuter efter dem. Kanske kan de ha varit samtidigt vid den aktuella kontrollen. Den fjärde löparen gick i mål 15 minuter innan de andra startade.

Det finns ytterligare ett område där ett lite större antal felstämplingar gjorts. Flera sträckor hade kontroll två i det här området. Här har åtta olika felstämplingar gjorts. Tre personer har stämplat vid kontroll 42 istället för kontroll 41. De sprang sträcka 3, 6 och 7 och har inte varit där samtidigt och kunnat påverka varandra. Däremot kan de ha påverkats av andra löpare på sin egen sträcka. Tre andra löpare har varit vid kontroll 43 istället för kontroll 42. Det är en löpare på sträcka 6 och två på sträcka 7. Av starttiderna att döma så har inte heller dessa löpare påverkat varandra utan i snarare av andra löpare på sina respektive sträckor. Slutligen är det två löpare på sträcka 3 som gjort det omvända, det vill säga stämplat vid kontroll 42 istället för kontroll 43. På sträcka 3 är det många löpare på en gång och det är lätt att påverkas av andra. De här två löparna kan ha varit samtidigt i det aktuella området. Så här såg det i alla fall ut.



Antalet felstämplingar som är gjorda vid kontroller med snarlika kodsiffror är få. Det beror naturligtvis också på var man drar gränsen för att två kodsiffror ska vara snarlika. Det är säkert en del tycke och smak. Jag har i det här fallet inte ansett att siffrorna 54 och 56 liknar varandra tillräckligt mycket. Här har dock gjorts en felstämpling. Samma slutsats gör jag när det gäller kontrollerna 59 och 79. Här en felstämpling gjorts. Dessa två kontroller ligger dessutom drygt 750 meter från varandra. Jag inte heller bedömt kontrollerna 59 och 60 som lika. Här har en felstämpling gjorts.

Däremot har jag valt ut tre platser där liknande kodsiffror kan ha varit orsaken till felstämpling. En felstämpling har gjorts vid kontroll 119. Löparen skulle ha stämplat vid kontroll 109. De här siffrorna påminner om varandra men kontrollpunkterna är av helt olika karaktär. Det ena är en flack ås och det andra en sten i en sluttning.



En löpare har stämplat vid kontroll 56 istället för 55. Även här är kontrollpunkterna av olika karaktär och ligger på olika platser.



Den tredje felstämplingen som är gjord i en situation med två kodsiffror som liknar varandra är en löpare som stämplat vid kontroll 79 istället för kontroll 78. I det här fallet beror det inte på kodsiffrorna. Kontrollerna ligger flera hundra meter från varandra.



Även om jag som banläggare i allra högsta grad är ansvarig för den sportsliga rättvisan ute i skogen så vågar jag påstå att banläggningen inte gjort att den sportsliga rättvisan minskat. De allra flesta fallen där löpare har stämplat vid fel kontroll så är kopplade till slarv från löparen själv. 25-manna är en speciell tävling med få motsvarigheter när det gäller deltagarantal och intensitet. Det är också en tävling där många lag har löpare som inte har så stor vana från stafetter med så stort deltagarantal. Det stora antalet löpare i skogen påverkar. Jag var ute i skogen under delar av tävlingen och kan se hur många löpare beter sig. När man närmar sig kontrollen så slutar man att orientera. I stället börjar man scanna av området och letar efter kontrollskärmen. Många löpare missar kontroller på grund av detta och det finns en risk att man springer till första bästa kontrollskärm utan att orientera. Det var extra tydligt när löparna på sträcka tre närmade sig sin första kontroll, men löparna på sträcka 5 hade samma beteende när de skulle till kontroll 106 eller 113. Om alla deltagande lag var noga med att alla löpare kollar kodsiffran vid kontrollen och stämplar tillräckligt länge för att få två ljud- och ljussignaler från kontrollenheten skulle säkert 60 av de lag som nu är diskvalificerade vara godkända.

Till sist lite kort om felstämplingsstatistik per sträcka. I ett inlägg från den 27 augusti i år presenterade jag lite statistik från förra årets tävling. Så här såg det ut då.

Sträcka 1 och 2 = 0,56 procent
Sträcka 3 = 0,99 procent
Sträcka 4 = 0,50 procent
Sträcka 5 = 0,64 procent
Sträcka 6 = 0,71 procent
Sträcka 7 = 1,28 procent
Sträcka 23 = 0,57 procent
Sträcka 24 = 0,29 procent
Sträcka 25 = 0,47 procent
Sträcka 25 omstart = 0,72 procent

I år ser det ut på följande sätt:

Sträcka 1 och 2 = 0,57 procent
Sträcka 3 = 0,71 procent
Sträcka 4 = 1,21 procent
Sträcka 5 = 0,85 procent
Sträcka 6 = 0,71 procent
Sträcka 7 = 1,35 procent
Sträcka 23 = 0,00 procent
Sträcka 24 = 0,28 procent
Sträcka 25 = 1,14 procent

Även i år kan jag konstatera att det är mindre än en procent av löparna som begår ett misstag som leder till uteslutning. Jag har inte hunnit titta på andra typer av tävlingar, men om det är mer än normalt så kan det inte vara mycket. Men för varje utslutning så drabbas ytterligare 24 personer i ett lag vilket gör att många drabbas.

Andelen felstämplingar per sträcka är med några undantag ganska likt förra årets utfall. Av någon anledning är sträcka 7 den sträcka som innebär störst risk för felstämpling/missad stämpling. Jag har ingen förklaring mer än att stress över att inte halka för långt efter lagkamraterna inför växling till sträcka 23 kan vara en orsak. Det som talar emot det är att antalet fel är jämnt fördelat på de fyra banorna. Sträcka 7 är den enda av sträckorna där alla lag har de olika banorna i samma ordning. Sträcka 7 D är inte mer drabbad än någon annan, så därmed faller en del av min teori.

Jag är lite ledsen över det stora antalet fel på sträcka 4. Jag tycker att jag har lagt ner en hel del möda på att göra den banan så bra och rättvis som möjligt just för att här springer många yngre och mindre erfarna löpare. Här tror jag dock att det nya hygget kan ligga bakom en del av felen liksom några nya stigar som sträcka 1 och 2 skapade och som förvirrade löparna på sträcka 4. Jag kan spåra en del fel till kontroller i de här två områdena.

Ingen löpare stämplade fel eller missade stämpling på sträckorna 2 och 23. På sträcka 24 är det en löpare som missat en stämpling och på sträcka 25 är det fyra löpare som missat stämpling. Här tror jag att det mindre antalet löpare i skogen påverkar positivt. På den sista sträckan missades stämpling av två lag i omstarten.

Om 25-manna arrangerades i ett område som gjorde det möjligt att lägga varje sträcka i ett eget område och om alla löpare var noga med att kolla kodsiffror och ljud- och ljussignaler skulle antalet felstämplingar minska markant. Tror du att det kan bli verklighet?


Träning 15 oktober 2009

Ingen rast och ingen ro. Jag har tidigare lovat att varje måndag lägga ut veckans teknikträning. Den här veckan ser det ut att hinna bli tisdag innan det läggs ut. Orsken är att jag jobbat hela kvällen. Just nu sitter jag på ett hotellrum i Trollhättan och precis kommit hit efter en bilresa från Ulricehamn där jag varit tidigare i kväll. Jag ska ändå försöka att kort beskriva torsdagens träning.

Liksom förra veckan är det en poängorientering. När du startar kommer det fortfarande att vara ljust men gabska snart kommer det att bli mörkt i skogen. Glöm inte bort att ladda pannlampan. På grund av älgjakten har vi flyttat torsdagens träning. Samlingsplatsen den spårcentrallen vid Torvalla. Från idrottsplatsen ska du gå under mototvägen genom gångtunneln. Alldeles efter tunneln hittar du spårcentralen. Det är som sagt poängorienteirng som står på programmet. Den här gången är den lite kortare vilket också beror på älgjakten. Det är dock 18 kontroller som du har att välja mellan. Dontrollerna ligger närmare varandra så det blir lite av medeldistanskaraktär på poängorienteringen. Trots det kör vi med samma regler som tidigare. Det finns två olika klasser, 45 minuter och 70 minuter. Du väljer själv vilken klass du vill vara med i. Varje kontroll är värd 5 poäng. Om du tar alla kontroller innan din tid går ut får du en bonuspoäng för varje påbörjad minut du underskrider din tid. Om du däremot är ute för länge får du en poängs tillägg för varje påbörjad minut du överskirder din tid. Här nedanför kan se en liten del av banan och var samlingsplatsen är. Lycka till!


Dagen efter

Dagen efter en fest brukar man känna sig lite sliten. Självklart känner jag mig ganska sliten i dag. Jag har ju festat ända sen i onsdags. Då började arbetet med de sista förberedelserna. Sen dess har jag varit minst 15 timmar i skogen. I dag har jag varit ute och tagit bort alla fästplattor för kontrollenheterna, några kontrollskärmar som var kvar samt alla kodsiffror. Nu är det bara själva kontrollstälningarna kvar. Men visst var det en fest precis som 25-manna brukar vara. Vädret var precis så bra som det kan vara. Omgivningen var färgsprakande i all sin höstprakt. Frosten på morgonen gjorde sitt till och påminnde om att vintern snart är på gång. När alla deltagare började strömma in på tävlingsarenan och alla vindskydden började resas kände jag att det här blir precis så bra som jag hade tänkt mig.



Ett par av de saker som jag är extra nöjd med tänkte jag nämna i dag. Jag också nämna några saker som jag är mindre nöjd med. Men först det positiva.

Tidsschemat höll nästan på sekunden. Enligt mina beräkningar skulle segrande lag gå i mål klockan 14,14. Nu blev det inte riktigt så. Halden skar mållinjen som segrare klockan 14,13,34. Det var 26 sekunder för tidigt, drygt en sekund per lagmedlem. Anledningen till den lilla felräkningen lär enligt någon vara att mållinjen flyttades en liten bit åt nordväst. Man kan inte ha koll på alla saker. Jag har inte hunnit gå in på de olika sträckorna för att se hur tidsschemat höll. Det jag vet är att det gick lite fortare på de två första sträckorna. Jag hade en känsla av att det skulle kunna bli så. På någon eller några sträckor måste det ha gått lite långsammare, men som sagt jag har inte hunnit göra den analysen ännu.


Sträcka 3 A

En annan sak jag är nöjd med är alla positiva synpunkter från tjejerna som sprang sträcka tre. Många har sagt att det var en kul sträcka med ovanligt mycket utmaningar för att vara sträcka tre. Det har varit min ambition att just skapa lite utmaning även för tjejerna på deras sträckor. Jag har spanat lite på tidigare år och även pratat med en del tjejer. De har stärkt mig i övertygelsen att tjejsträckorna många gånger, inte alltid, av någon anledning är lite enklare än killarnas sträckor. Att dömma av kommentarerna lyckades jag.

En av sakerna jag är mindre nöjd med är det stora antalet lag som inte är godkända. Här kommer jag att göra en lite djupare analys av orsakerna. Det jag vill veta är hur många av de fel som gjorts av löpare som beror på någon eller några detaljer kring banläggningen. Jag vet redan nu att det finns någon eller några platser där det kanske skulle kunna varit tydligare.

 

Vid de här två platserna vet jag att några fel har gjorts. Än så länge vet jag inte hur många fel det handlar om. Kontrollerna 79 och 83 användes bland annat på sträcka 1 och 2. Här gjordes minst en flestämpling. När jag planerade banorna tyckte jag att det var tillräcklig skillnad på en sänka och en höjd och att kodsiffrorna dessutom hade helt olika siffror, men tydligen inte. Kontrollerna på klippet till höger passerades av sträcka 5. Löparna hade först 106 eller 113 och skulle sen till 119 eller 109. En löpare som stämplade vid 113 men skulle ha 106 påstod att han hade sänkan inritad på sin karta och att kodsiffran var 106 på kontrollbeskrivningen. Han vill att vi skulle leta rätt på hans karta i de sopsäckar som löparnas kartor slängdes i vid växlingen. En annan löpare såg fel på 119 och 109 och tyckte att vi hade lovat att inte ha liknande kodsiffror intill varandra. Frågan är hur lika eller olika de måste vara för att bli "godkända"? För den som gjort ett fel kanske alltid arrangören kunde ha gjort annorlunda. I det här fallet tycker jag att det är tillräcklig skillnad mellan en sten på en sluttning och en flack ås. Men som sagt så vet jag ännu inte hur många andra fel som gjorts på just de här platserna. Jag ska försöka återkomma i ärendet.


Sträcka 4 B

På sträcka 4 uppstod problem för några löpare som jag inte hade förutsett. Det hade inte med det nya hygget att göra. Jag stod och hade överblick över det nya hygget när de första löparna på sträcka 4 kom. Någon av de första löparna hade lite problem att få ihop det och bommade 1-2 minuter. Ganska snart var det dock så många löpare att det inte var något problem. Det vara bara att följa strömmen och se till att man kom till rätt kontroll. Jag var dock inte kvar så länge att jag såg de sista löparna på samma plats. Kanske hade de problem. Det oväntade problem som uppstod var efter den sjätte kontrollen. Här sprang man på en ganska liten stig som slingrade sig fram. Stigen är en sån där fin stig som är kul att springa på. Problemet var att på ett ställe så kom ett nytt spår som sträcka 1 och 2 använt. Enligt uppgift ska det här ha sammanfallit med att många löpare rundade en liggande trädstam. De kom då in på det nya spåret som ledde till en kontroll mitt i skogen. Jag vet inte hur många som drabbades av detta men några var det. Jag ska gå ut och titta på det här stället om ett tag för att bilda mig en agen uppfattning. Som det är nu har jag bara hört det hela berättat för mig.

Jag vill också passa på att tacka för alla fina kommentarer på banorna och den här bloggen. Här är ett citat hämtat från www.alternativet.se. "I övrigt var 25manna som vanligt ett fint arrangemang och en trevlig upplevelse. Mest tacksam är jag för banläggarens blogg som gjorde uppladningen intensivare". Det var precis det som var en av avsikterna med bloggen. Jag kommer att fortsätta blogga om banläggning. Det kommer att bli lite "eftersnack" kring 25-manna och senare lite uppladdning inför Stockholms Sprint-DM i maj 2010. Då ska jag och yngsta tonåringen vara banläggare. Eventuellt väntar nya spännande banläggarutmaningar 2011, men mer om det senare.


25-manna 2009 i bild






















De sista förberedelserna

Ett oväder med regn och blåst ställer till problem nu när de sista förberedelserna ska göras. Under natten till fredagen lyckades vinden välta kartplanket och blåsa omkull ytterligare ett tält. Den här gången var det tältet till avläsningen. Den kom också en hel del regn. Någon pratade om mellan 17 och 20 millimeter på tävlingsarenan. Stora delar av arenan är ändå torra och fina men det finns några områden där det är lerigt och fordon lätt kör fast.

Ute i skogen är allt på plats. Alla kontroller sitter ute i skogen. Nu saknas bara kontrollenheterna, men de sätts ut tidigt i morgon. Samtidigt görs också en sista koll på att alla kodsiffror stämmer och att inget är nedrivet. Om något skulle vara fel så finns det lite tid att fixa till det. Dagens inlägg avslutas med lite bilder från tolvtiden i dag.



Så här ser det ut från den sista kontrollen. De första vindskydden är på plats. Förhoppningsvis kommer de inte att behövas i morgon.



Kartorna på kartplanket börjar komma på plats. Kartplanket är numera förankrat i marken så att det står kvar. Tyvärr har regnet inneburit att det ganska mycket vatten där den 40 första lagen ska stå. Förhoppningsvis hinner det försvinna en del tills i morgon.



Tältet där avläsningen ska ske står fortfarande kvar även om det inte ser ut som det är tänkt. Tills i morgon är det säkert löst på något sätt.



Inne i sekretariatet pågår också förberedelserna. Till det här tältet går en mängd olika kablar från alla möjliga håll. Bland annat från alla radio- och förvarningskontroller. Här finns också förbindelse med speakertribunen så att speakern kan se vad som händer i skogen.

Alla kontroller på plats

Ja i alla fall nästan alla kontroller. Den enda kontroll som inte är klar är den sista kontrollen. Den ska vi fixa i morgon. Än så länge finns bara ett gammalt bildäck http://klart.blogg.se/2009/october/lugnet-fore-stormen.html med en snitsel på som visar var kontrollen ska vara. Men ute i skogen är allt i stort sätt klart. Två kontrollställningar behöver justeras lite och det ska sättas upp kontrollskärmar på några kontroller som ligger utmed stigarna. I övrigt är allt klart för tävling.



VIsst blir du sugen på att springa. I det här området kommer de flesta sträckor att gå fram. Det är fin terräng och det kommer att kunna gå fort, under förutsättning att inga bommar görs. Alla de gamla stigarna på det nya hygget är nu snitslade med små vimplar. Några av rishögarna som delvis låg på stigarna är flyttade så gott det går. För att vara ris var en del grenar ganska grova. Så här ser i alla fall snitslingen ut. Du kan läsa mer om det på www.25manna.nu



På tävlingsarenan blir fler och fler delar klara. Snart är det bara de tävlande som saknas. Nu på eftermiddagen har man märkt upp alla plaster för vindskydden på område B. Område A blev klart på förmiddagen. Andra jobb som gjorts är bland annat att förbereda för de olika fållorna på upploppets sista del.



Sporttältet, markan, toaletter, sekretariatet, avläsningen finns också på plats. Tälten för markan fick en lite annan lösning än det var tänkt från början. Redan i helgen sattes två förrådstält upp för att kunna förvara det livsmedel som ska säljas. Natten till onsdagen drog ett oväder fram med regn och hårda vindar. De två tälten stod inte kvar efter det. Ett låg hälvvägs upp på sporttältet och det andra låg ytterligare en bit bort. Båda sönderblåsta och de finns numera på tippen.



Kartplanket är också på plats. I morgon kommer alla kartorna att sättas upp. I den här änden kommer lag nummer 1 att ha sina kartor och längst bort lag nummer 352. Längst bort kan du skymta de blåvita markatälten, den stora vita sporttältet och lite till höger står måltribunen.

De sista dagarna har det varit många besökare här på bloggen. Jag har hittat länkar från en hel del föreningars egna sidor. Även från Finland och Norge har man hittat hit. Jag kommer att fortsätta skriva om 25-manna ett tag till. Det kommer att bli en del bilder från tävlingen, lite analyser av vägval och de olika sträckorna. Det kommer också att bli en liten utvärdering av tävlingen. Så småningom kommer kanske också lite bilder från terrängen efter tävlingen. Det finns alltså all anledning att hänga kvar här även efter 25-manna.

Efter tävlingen kommer vi att lägga ut banorna på Runoway. Det vore kul om du ritade in dina vägval. Då kan jag göra en bättre analys och du kan jämföra dina vägval med andra tävlande.


Sträcka 25

Sträcka 25, 5 340 meter, blå svårighet
Om allt har gått som planerat ska klockan nu vara 13,40. Täten på den sista sträckan av 2009 års upplaga av 25-manna har precis fått kartan. Löparen eller löparna vecklar ut kartan och ser sträckan till den första kontrollen. Det är en sten.

Nej, mer än så tänker jag inte avslöja. Resten får bli en överraskning för de tjejer som ska avgöra tävlingen. Jag har försökt att lägga en utslagsgivande bana. På den här banan finns det några sträckor som jag tycker är de bästa i hela tävlingen. När jag skriver så väger jag in sådant som orienteringsteknisk utmaning, terrängval, framkomlighet och spänning. Min ambition har varit att den som är ensam och går rätt ska kunna hålla undan. Den som ligger bakom och jagar ska kunna gå ikapp en löpare som bommar. Om en klunga jagar tillsammans ska det vara möjligt att ta ett alternativ vägval och tjäna på det.



För all publik som väntar på upplösningen kommer den första rapporten från skogen efter 13 minuter. Sen tar det bara 6 minuter till täten är vid varvningen. Då kan publiken själva se hur tjejerna som nu ligger längst fram i tävlingen ser ut. Ser någon jagad och stressad ut? Börjar någon bli trött? Eller är löparna lugna och samlade? 12 minuter efter varvningen kommer det första laget till förvarningen. Är det ett ensamt lag som kransmasen ska möta med lagerkransen eller är det flera lag tillsammans som kommer att göra upp om segern i en spurtstrid? Vilket lag kommer först över mållinjen? Knappt 3 minuter efter förvarningen vet vi.

De första kontrollerna på plats
I dag har de 45 första kontrollerna kommit på plats. Jag har varit ute och hängt upp kontrollskärmen samt satt fast fästplattorna för kontrollenheterna och kodsiffrorna. Samtidigt har jag inspekterat ställningarna. Det såg mycket bra ut utom på ett ställe där kontrollställningen var för kort. I stället för fyra fästplattor fick det nu bara plats två. Det kommer vi att fixa innan tävlingen eftersom just den kontrollen är den första kontrollen på sträcka 24 och det behöver vara fyra enheter så att det inte blir trängsel vid omstarten. Så här ser det ut i skogen.



Så här der det ut vid en av kontrollerna som tjejerna på sträcka 3 ska passera. Inga andra sträckor besöker den här kontrollen. Kommer någon annan hit är de på helt fel ställe.



Vid andra kontroller kommer det att vara betydligt fler kontrollenheter. Det här är en av två förstakontroller på sträcka 1. För rättvisans skull visar jag även den andra.

 

Sträcka 24

Sträcka 24, 8 340 meter, blå svårighet
Tävlingens längsta sträcka ligger i år som näst sista sträcka. Den här sträckan är öppen för alla kategorier av löpare. Det gör att de flesta lagen slänger in killar på den här sträckan. Det finns dock några undantag och de tjejer som springer den här sträckan är inte vilka som helst. Kanske har du redan letet upp dem via laguppställningarna på www.25manna.nu. Många av de tippade topplagen sätter in sin bästa herrlöpare på den här sträckan. Det innebär att det finns landslagslöpare från flera länder på den här sträckan. Det finns dock ett litet dilemma för laguttagarna. Det gäller att ha bra löpare även på de två första sträckorna så att man inte halkar för långt efter från början.



Eftersom det här är den längsta sträckan så har den ingen annan motsvarighet i tävlingen. Det innebär också att den har en lite egen karaktär. Vissa delar påminner om andra sträckor men det finns också delar som är helt egna. Den 24:e sträckan innehåller en blandning av kortare kartläsningssträckor och längre sträckor med flera olika vägvalsalternativ. Några av sträckorna och kontrollerna kommer att ställa stora krav på nogrann kartläsning. Det finns flera möjligheter till att göra större eller mindre misstag. Tävlingen är nu inne i ett avgörande skede och all förlorad tid kan göra att chanserna att slåss om slutsegern försvinner. Går något lag riktigt bra kan man kanske rycka åt sig en ledning som blir svår att ta in. Det börjar dra i hop sig och spänningen stiger. Det kommer att dröja omkring 19 minuter efter växlingen innan vi som är kvar på tävlingsarenan får den första rapporten från skogen. Då passeras nämligen radiokontrollen. Efter ytterligare 14 minuter passerar täten vid varvningen på tävlingsarenan. Då kan publiken med egna ögon se vilket eller vilka lag som ligger längst fram. Sen dröjer det 9 minuter innan förvarningen passeras och sen ytterligare 3 minuter innan det eller de första lagen går ut på den sista sträckan. Beräknad löptid på sträcka 24 är 45 minuter. De lag som är med i omstarten på sträcka 24 kommer att springa en förkortad variant. Den banan är 6 030 meter lång och passerar inte varvningen.

Sträcka 23

Sträcka 23, 3 910 meter, orange svårighet
Tävlingen går nu in i sitt slutskede och närmar sig upplösningen. De lag som inte har tätkänning nu kommer att få det svårt att blanda sig i slutstriden. Men ge inte upp. Det finns möjligheter för täten att göra misstag och tappa tid. Den 23:e sträckan är en sträcka som trots att den är relativt kort och inte tillhör de svårare sträckorna ofta bjuder på överraskningra och en del omkastningar. På den här sträckan brukar det också vara en ganska stor blandning av löpare, unga och äldre, tjejer och killar. På www.25manna.nu har de deltagande föreningarna börjat lägga in sina laguppställningar. Här kan man få en liten känsla av blandningen av löpare.



Den här sträckan liknar ingen annan sträcka i tävlingen även om det finns vissa likheter med tidigare sträckor på sina håll. Den har dock en egen karaktär. Jämfört med andra sträckor är det relativt få kontroller och lite längre sträckor. Det innebär att det kan finnas olika vägvalsalternativ som du som löpare tvingas ta ställning till. Titta noga innan du bestämmer dig. Det uppenbara är kanske inte alltid det bästa. Här finns också några sträckor som kräver lite mer intensiv kartläsning. För de som springer snabbast kommer det dock att gå undan, precis som på de övriga sträckorna. Från växlingen är det beräknat att det ska ta 9 minuter till radiokontrollen. Efter ytterligare 10 minuter är det dags för förvarning. Sen är det 3 minuter till växling ut på den 24:e och näst sista sträckan. Om allt har gått som planerat är nu klockan 12.55. Se till att få något i magen, besök markan.

Jag avslutar med några bilder från tävlingsarenan nu i kväll.



Så här ser det ut från den sista kontrollen. När du stämplat ska du springa längs med staketet och ha det på vänster sida. I den vänstra delen av bilden kan du skymta speakertribunen.



Inne i speakertribunen har man den här utsikten. I bilden kan du se några reflexer från fönsterrutan.

Träning 8 oktober

Vi har nu kommit så långt in i hösten att mörkret kommer mitt i vår träning. Ska du vara ute längre än till 18.30 måste du ha en välladdad pannlampa. Annars kommer du att få problem. Nu när lamporna måste fram upprepar vi den uppskattade poängorienteringen. Liksom i våras så är det totalt 18 kontroller ute i skogen. Det finns två klasser. I den en klassen är maxtiden 45 minuter och i den andra är maxtiden 70 minuter. Du väljer själv vilken klass du är med i. Oavsett vilken klass du är med i så ska du ta så många kontroller som möjligt inom din maxtid. Varje kontroll är värd fem poäng. För varje minut du överskrider maxtiden får du en poängs avdrag. Om du är med i 70-minutersklassen och lyckas ta alla kontroller innan maxtiden går ut får du en poängs tillägg per minut du underskrider maxtiden.



Samlingen är vid Kvarnbäcksskolan. Du parkerar bilen vid den lilla pizzerian. Därifrån är det snitslat till start och målplatsen. Det är omkring 400 meter att gå. Om du var med i våras så är det på samma ställe som då. Kontrollerna ligger dock inte på samma ställe. Eftersom du får ta kontrollerna i valfri ordning så är det lite svårare berätta om hur du ska lösa orienteringsproblemet. Du kommer dock att ha nytta av att ha en plan för hur du ska lösa orienteringsproblemet. Man ska aldrig springa iväg mot en kontroll utan att första ha bestämt sig för hur man ska göra. Var noga med att försöka fullfölja planen. I bland måste man dock ändra planen av olika orsaker. Det kan bero på att det inte ser ut som du tänkt dig när du tittat på kartan. På torsdag finns det en risk att du kommer till ett sånt ställe. Just nu är det nämligen väldigt mycket vatten i sankmarken mellan den 17:e och 18:e kontrollen. Du kan alltså redan nu leta efter en alternativ plan. Jag bjuder på det den här gången. Lycka till och glöm inte att ladda lampan.

Stormen är här

Ja, i alla fall nästan. För några dagar sen skrev jag ett inlägg med rubriken "Lugnet före stormen". I dag kändes det som om stormen hade kommit. Det blåste rejält på den blivande tävlingsarenan. Nu har det börjat hända lite på arenan. Man kan börja ana hur det hela kommer att se ut nästa helg. Men det är fortfarande mycket kvar att göra. Här är några bilder från tävlingsarenan i dag på förmiddagen.


Mållinjen sedd från speakertribunen. Bortanför den byggs resultattavlan upp.


Upploppet sett från speakertribunen. Bort vid ställningen ska löparna välja rätt fålla.


Så här ser det ut från löparnas perspektiv.

Ute i skogen börjar det också bli klart för tävling. Alla kontrollställningarna är färdiga. På onsdag kommer vi att börja skruva fast alla fästplattor för kontrollenheterna, sätta fast kodsiffrorna och hänga upp kontrollskärmarna. På fredag eftermiddag ska allt det jobbet vara klart. Här är lite bilder i från skogen så som det såg ut i dag på förmiddagen.


Det är den här snitseln som varit nedriven fyra gånger, men nu var den kvar tillsammans med ställningen.

Alla ställningar är byggda av utburet virke. Här finns inga nedsågade träd och inga spikar i träden. Vid den här kontrollen och några andra har vi tvingats använda buntband för att allt ska bli stadigt.


På alla ställen går det inte slå ner ställningen i marken. Just här är det bara berget. Då får man vara lite kreativ, och grenen är inte nedsågad. En storm i vintras tog ned den åt oss.



Till sist kan jag inte låta bli att visa en bild från den fina terrängen. Naturligtvis ser det inte ut så här på alla ställen men det finns ganska gott om fin terräng. Just här har kartritaren valt att lägga lite gul färg på kartan för att visa att det är en öppen berghäll som är lättlöpt. Det finns flera.


Tillbaka efter 31 år

Nja, det är inte riktigt sant. Jag har varit där sen dess, men 1978 sprang jag Österåkersklavlen på nästan samma ställe som dagens upplaga avgjordes. Sen var det ju det där med min ålder. Det var ju ett tag sen jag platsade i något lag på Österåkerskavlen som ju är för ungdomar upp till och med 20 år. Det enda som stämde någorlunda var att det var på samma plats.

Det är alltid lite intressant att jämföra dagens kartor med kartor som har ett antal år på nacken. Så här såg kartan ut för 31 år sen.



Den var ganska detaljerad, i alla fall när det gäller stenar och branter. Om man jämför kurvbilden så har man ett annat sätt att återge topografin nu 31 år senare. Man kan också konstatera att det hänt en del andra saker i området. Så här ser det ut i dag.



Österåkerskavlen har sen ett antal år tillbaka även en medeldistanstävling för oss som inte är juniorer längre. Här ovanför ser du början och slutet av min bana i dag. Men som sagt det är ungdomarnas tävling. Här är några av de som var med.

 

 

Sträcka 7

Sträcka 7, 4 820 - 4 880 meter, röd svårighetsgrad
Den sjunde sträckan är öppen för alla vilket innebär att det kommer att vara en massa herrseniorer som ger sig ut i skogen. Men eftersom sträckan är relativt kort så kommer det också att vara en härlig blandning av tjejer och killar, unga och äldre, det där med själen igen. Den som har följt bloggen ett tag, eller kanske tittat tillbaka, kanske kommer ihåg inlägget om felstämplingar. Då kanske du också kommer ihåg vilken sträcka där det var vanligast med felstämplingar vid förra årets tävling. Ja just det, sträcka 7. Kanske är det läge att vara extra noga om du ska springa den här sträckan.

Den sjunde sträckan innebär också slutet för de sträckor som har fyra löpare. Nu ska fyra bli en. Har lagledaren lyckats coacha laget på ett bra sätt så kommer de fyra löparna ungefär samtidigt in till växling. De tre första löparna ska ta en blindkarta från kartplanket och lämna över till lagkamraten på den 23:e sträckan. Först när fjärde löparen kommer till kartplanket lämnas kartan över. De tre blindkartorna ska lämnas till en funktionär på väg till startpunkten.



Den sjunde sträckan skiljer sig en del från den sjätte trots att banlängden är i stort sätt lika. På den här sträckan finns det några lite längre sträckor, i alla fall i förhållande till banlängden. Min ambition har varit skapa sträckor med vägvalsproblem kombinerat med sträckor som kräver mer kartläsning. Liksom på flera av de tidigare sträckorna kommer det att finnas lite klurigheter som kräver nogrannhet och fokusering. Till radiokontrollen är det beräknat att det ska ta 11 minuter. Efter ytterligare 12 minuter är täten vid förvarningen och sen syns snart de första löparna på väg mot sista kontrollen och växlingen. Nu börjar det dra ihop sig. De lag som inte är med nu får lägga på ett kol för att ha en chans att blanda sig i slutstriden. Tre sträckor återstår.

Lugnet före stormen

Än så länge är det inte mycket som tyder på att det ska hända något på den stora ängen som kommer att utgöra tävlingsarenan för årets 25-manna. Det ända som vittnar om att något är på gång är att gräset på ängen är slaget så det är lätt att ta sig fram och två broar är bygda över ett dike som tävlande och publik ska passera. En av broarna ska användas av löparna som har sprungit klart och ska till och från duschen. När jag passerade tävlingsarenen nu på kvällen var det stilla och solen hade gått ner i väster.



När jag vände mig åt andra hållet hade en nästan full måne börjat sin nattvandring över himlen. Klockan var kvart i sju och och temperaturen hade börjat gå ned till bara några plusgrader. Det kändes redan då att det kommar att bli en ännu en frostnatt.

I morgon, fredag, är nog lugnet över. Då kommer en del material att transporteras till arenan. Under lördagen och söndagen kommer byggandet av arenan att starta. Under veckan kommer den sen att växa fram undan för undan för att vara klart till tävlingsdagen.



Jag tjuvstartade lite genom att mäta ut och märka upp platsen för den sista kontrollen. Den sitter ute på ängen och det finns ingen egentlig kontrollpunkt här men här kommer det att byggas, ställas upp eller fixas något. Exakt vad får du se på tävlingsdagen. Jag kan dock avslöja att det är en kändis som kommer att stå för bygget.

RSS 2.0