Allt på plats (nästan)

I dag har jag markerat de sista kontrollerna ute på Muskö. I alla fall nästan. En kontroll glömdes bort en av gångerna jag var på ön. Den återstår att besöka. Kontrollerna ska användas på kvalet, A-finalerna, B- och C-finalerna och publiktävlingen. Totalt är det över 170 kontroller i skogen. Totalt har det blivit lite drygt 12 timmar i skogen. Som flera gånger förut var kameran med.
 
 

För första gången kan du få se två av kontrollpunkterna som nu är markerade. Den övre är en punkthöjd och den undre en sten. De ska användas vi någon av de olika tävlingarna under SM-helgen. I praktiken är det ju fyra olika tävlingar. En av dem, kvalet, avgörs på lördagen. På söndagen är det tre olika tävlingar som avgörs. Först ut är B- och C-finalerna. Därefter startar publiktävlingen och till sist A-finalerna som ska avgöra vilka som åker hem med SM-medaljer.
 
Jag bjuder också på två terrängbilder från dagen pass i skogen. Så här ser det ut på några ställen i skogen. Det är fin och öppen tallskog med öppna och mossklädda hällar.
 
 
 
Självklart kommer en bild på utsikten. Ett nytt berg, ny utsikt.
 

Träning 28 maj

Även den här veckan är det SM-förberedelse som är temat för teknikträningen. I och med att tre av årets SM-tävling genomförs på Södertörn så har vi liknande, relevant, terräng på nära håll. Varje karta och terräng är ju i och för sig unik men genom att träna i liknande terräng kan man ändå förbereda sig bra. Terrängen den här veckan är relevant för alla tre tävlingar, det vill säga lång, medel och stafett. Oavsett vilken distans kommer du att möte liknande terräng. Utmaningarna ligger i att vara noga med kartläsningen, orientera i områden med lite sämre sikt, orientera i områden med många liknande detaljer där risken för förväxling är stor. Det kommer du att få möjlighet att prova på den här veckan. Den längsta banan kommer att kunna erbjuda allt. Väljer du en kortare bana så kanske du missar en del. Här är ett smakprov från två olika bandelar.
 
 
 
Kartan är lite äldre och är inte relevant för de kartor som kommer att användas i samband med SM. Det du ska fokusera på är orienteringstekniken och terrängen.
 
Samlingen är vid Riddartorp klockan 18:00. Det kommer att vara drygt 700 meter till startpunkten. Detta för att du snabbare ska komma ut i "rätt" terräng.

Träning 21 maj

I år arrangeras några av SM-tävlingarna i orientering i Stockholm. Natt-SM är redan avgjort och till hösten är det dags för lång, medel och stafett. I klubben ska vi arrangera SM-lång. Den här veckan är det SM-relevant träning som gäller. På Gålö finns två olika SM-träningar och Gålö är granne till Muskö där SM lång avgörs. Terrängen är bitvis ganska lik. Träningen den här veckan är lite speciell då det är en kontrollplockning med många kontroller i sluttningar. Hela träningen går på en avlång höjd där sydsluttningarna ofta är detaljrika och sönderskurna. De är branta och ibland svårt att ta sig fram. Norrsluttningarna är ofta branta men detaljfattiga och ofta lite lättare att ta sig fram. På kartan kan du se en del av banan.
 
 
Uppe på höjderna är det oftast fin terräng och ganska lättlöpt även om det ibland är ganska stark kupering även där. Liknande terräng finns även i området för SM lång. Det är ganska typisk terräng för många öar i den södra delen av Stockholms skärgård och även Södertörns kustterräng.
 
Samlingen är klockan 18:00 i den södra delen av den stora parkeringen vid Skälåker på Gålö. Tänk på att du kan behöva betala P-avgift för att parkera. Skälåker är den stora badplatsen på Gålö.
 

SM-guld

I dag har det varit första tävlingsdagen av två i stafett-SM, friidrott. Tävlingarna genomförs på Sollentunavallen och man tävlar bara i olika stafetter. I dag har den yngsta sprungit 3x400 meter med sin nya klubb Ullevi Friidrott. Det gick ju riktigt bra och det blev ett SM-guld. I morgon är det 4x100 meter på programmet och chans till nya framgångar. Här är lite bilder från dagens tävlingar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Många timmar blir det

För tredje dagen i rad har jag varit ute på Muskö för att märka upp kontroller. Totalt har det blivit 8 timmar i skogen. Trots det återstår några kontroller och kanske ytterligare en och en halv timma i skogen. Det som återstår är kontroller som ska användas vid kvalet och vid publiktävlingen. Det är för det mesta fint i skogen och det kommer att gå fort men det gäller naturligtvis att hålla koll och gå rätt. Lite mer utsikt har det också blivit och en fikastund på en klippa nere vid vattenbrynet.
 
 
 
 
I dag fick jag även uppleva en hagelskur. Muskö levererar omväxling.

Under ytan

Förberedelserna inför årets SM lång fortsätter. I dag är ett nytt gäng kontroller besökta, godkända och uppmärkta. Några är lite flyttade och justerade på grund av omgivningen runt kontrollen. Har också sprungit på lite nya gallringar. Nu gäller det att överväga om kartan behöver justeras eller inte.
 
På Muskö finns det mycket skog men det är aldrig långt till havet och en fantastisk utsikt över Stockholms södra skärgård. Som deltagare på SM kommer du att ha många möjligheter till att ta del av utsikten, om du har tid. Om du inte har full fokus på att lösa orienteringsproblemen kan du höra vågorna slå in mot stranden. Har du tur kanske du kan få se havsörnen sväva ovanför dig. För säkerhets skull kommer här ett par bilder på utsikten.
 
 
 
När tävlingsdagen kommer och du ska åka ut till Muskö kommer du att åka genom den tre kilometer långa tunneln. Den byggdes under början av 1960-talet och var de första åren bara öppen för militär trafik. I slutet av 1960-talet öppnades tunneln även för civil trafik. När du åker in i tunneln sluttar det brant ner tills du är på botten. Då är du cirka 70 meter under havsbotten. Sen sluttar det nästan lika brant uppför. Så här ser det ut på botten av tunneln.
 
 

Träning 7 maj

Dålig sikt, ingen överblick är temat för den här veckans teknikträning. Det innebär att delar av banan går i terräng med lite sämre sikt och framkomlighet. Det kanske tar emot att orientera i sämre terräng men på tävling sitter ju kontrollerna i tätare skog ibland och då måste man veta hur man ska göra. Det gäller att vara noga mer riktningen in mot kontrollen. Det gäller att vara noga med en sista säker punkt, attackpunkt, vid kontrolltagningen. Det gäller också att kunna vara offensiv i löpningen även om det tar emot lite. Allt det här får du möjlighet att träna på den hr veckan. Banorna kommer också att gå fram i bra terräng, så det finns en del positivt att se fram emot också. Så här ser det ut på en del av banan.
 
 
Som du ser så är det inte bara runt kontrollerna som det är lite tätare. Ibland är det tätare skog mellan kontrollerna. Då gäller det också att vara noga med riktningen så att du inte hamnar ur kurs. Ibland kan det kanske löna sig att planera vägen noga och försöka hitta mer lättlöpta stråk i terrängen.
 
Samlingen är i korsningen Dalarövägen och Åvavägen. Precis när du har svängt in på Åvavägen finns en liten grusplan där man kan parkera bilen. Var försiktig eftersom Dalarövägen ofta är ganska starkt trafikerad. Samlingen är klockan 18:00.
 
Nästa vecka är det ingen teknikträning eftersom det är helgdag igen. Om två veckor är teknikträningen tillbaka. Då är det träning i SM-lik terräng och förberedelse för SM lång senare i höst. Platsen då är Skälåker på Gålö, men mer om det om två veckor.

RSS 2.0