Träning 2 oktober

Nu är det nog mörkt under halva träningen. Förra veckan lyckades jag fullfölja träningen utan lampa men till den här veckan är det nog bäst att ladda batteriet. Vi ska köra slingor och det finns fyra stycken. Springer man alla fyra blir det ungefär 8 kilometer. Det är inget speciellt tema utan bara vanliga banor. Samlingen är vid Jordbro gravfält så det blir ganska snabblöpt på många ställen. Så här ser en av slingorna ut.
 
 
Samlingen är 18:00 och du kan parkera din cykel eller bil vid start och mål på kartan här ovanför.
 

Sträcka 1

Nu är det 18 dagar kvar till årets 25-manna. Alla banor är klara sen en tid tillbaka och alla kartorna är på väg från tryckeriet. I helgen börjar kartorna att plockas i plastfickor lagvis. Alla förberedelser går nu in i slutskedet. Förmodligen är det likadant i alla de orienteringsklubbar som ska vara med. Planeringen för hur lagen ska se ut är i full gång. I år är det tjejernas tur att springa första sträckan Här är en liten beskrivning av vad som väntar.
 
Tidigt på morgonen kommer nästan 400 tjejer att stå uppställda på ängen där arenan är belägen. När startskottet går kommer alla tjejerna att passera förbi i stort sätt all publik och alla vindskydd innan de når startpunkten. Kanske har några löpare redan bestämt sig för hur de ska angripa första kontrollen. Det gäller att hålla kartkontakt och vara noga med orienteringen. De första kontrollerna är inte så svåra men det går naturligtvis att göra misstag. Efter cirka 17 minuter bör de första rapporterna komma från radiokontrollen. Har någon redan kommit loss, eller är det flera löpare tillsammans?
 
Efter totalt 23 minuter, ungefär, bör det första löparna bli synliga på arenan och vid den passering som finns. Här kan publiken se löparna och heja på dem. Nu går det undan för 9 minuter senare bör första lag vara vid förvarningen och ytterligare några minuter senare svänga in på upploppet. Växlingen beräknas ske efter totalt 36 minuter. Här nedanför kan du se ett litet kartklipp där sträcka 1 kommer att passera.
 
 
Nu väntar sträcka 2.
 
 

Träning 25 september

Nu har det plötsligt blivit höst och det är regnigt, blåsigt och framför allt mörkare. Solen går ner 18:40, så det gäller att vara ute i tid. Kanske ska du till och med ha lampa med dig. Har vi tur så är det klart väder vilket innebär lite mer ljus.
 
Den här veckan är det intervallorientering. Det innebär att banan består av ett antal korta banor med en startpunkt och tre kontroller. Kontrollerna är ganska enkla och du kan hålla ett högt tempo. När du har genomfört den första banan tar du det lite lugnare till nästa startpunkt. Där är det full fart igen. Du väljer så många intervaller du vill och hinner med. Banan är lagd så att det finns några ställen där du kan välja mellan flera olika intervaller. Så här ser några av dem ut.
 

Samlingen är vid Riddartorp klockan 18:00. Om du inte vet var Riddartorp ligger så finns det en karta här.

Snitselkoll

I kväll ägnade jag kvällens träning till att kolla ett antal kontrollpunkter som ska användas på 25-manna. De flesta snitslar som markerar kontrollpunkten satt kvar men några var borta. Nu sitter en ny snitsel på plats där de saknades. Nu kan de som ska bygga ställningar göra det på rätt plats. Här är en av kontrollerna som nu har en ny snitsel.
 
 

Träning 18 september

I programmet står det kontrollplockning på kurvbildskarta. På torsdag kommer det att bli kontrollplockning men inte på kurvbildskarta. Jag har drabbats av en ganska stor dataförlust där bland annat höstens träningar är borta. Jag kommer inte att hinna fixa en ny kurvbildskarta. Däremot blir det som sagt kontrollplockning. Just nu finns det ingen bana lagd. Jag kommer att återskapa den och på torsdag är allt som vanligt igen. Därför kan jag inte visa den här veckans träning men så här kommer det att se ut.
 

Det här exemplet är från träningen för två veckor sen. Då var det också kontrollplockning. Det är tätt mellan kontrollerna och det blir en hel del riktningsändringar. samlingen är vid Åbyskolan klockan 18:00. Solen går ner 19:01 så det gäller att anpassa sin löpning efter ljusförhållandena. För dig som inte har kolla på var Åbyskolan ligger finns en karta här.
 

Träning 11 september

Ibland har banläggaren lagt banan i terräng där framkomligheten är sämre och där sikten är dålig. Ofta blir det problem med bommar som resultat. Bommarna är ett resultat av flera olika saker. Sämre sikt gör att du har sämre överblick och du har färre referenspunkter att använda dig av. Det gör att du tvingas till att vara mer noga med att hålla rätt riktning. Om framkomligheten är sämre kan det vara svårt att hålla riktningen. Du kommer att behöva vika åt sidan för tätare skog och sämre framkomlighet. Är det svårt att ta sig fram är det lätt att tappa fokus på orienteringen och i stället lägga all fokus på att terrängen är dålig och att det är svårt att ta sig fram. På torsdag kommer du att ha en bra möjlighet att träna på att bli bättre på att orientera i terräng med lite sämre framkomlighet och sikt.
 
 
Här kan du se en del av banan, Du kan redan nu börja fundera över vilken strategi och taktik du ska använda dig av för att ta just de här kontrollerna. Var är det extra noga att hålla rätt riktning? Vilka terrängföremål är det viktigt att jag läser av? Hur läser jag in mig om jag trots allt bommar?
 
Det kommer inte att vara dålig terräng hela tiden. En stor del av banorna går fram i riktigt fin terräng. Men även växlingen mellan fin terräng och sämre terräng kan innebära en risk för bommar.
 
Samling är utefter Åvavägen klockan 18:00. Den här torsdagen går solen ner 19:22. Du har en hel del tid på dig men planera för hur du tar dig tillbaka till målet om det börja bli för mörkt. För dig som är lite osäker på var samlingsplatsen är finns en karta här.

102-åringen

Varje gång jag är på Stockholms stadion fascineras jag av byggnaden. Det finns en mängd detaljer både här och där som tillsammans ger helheten.
 
 
 
 

Tiden förändrar

Vilken dag som helst skickas årets 25-mannakarta till tryckeriet. När man ser en nyreviderad karta över ett välkänt område för första gången är det alltid spännande att jämföra med de äldre versionen. Vilka förändringar har skett? Hur har kartritaren tolkat förändringarna? På den nya kartan till årets tävling kan man dels spåra förändringar som naturen själv skapar. Gamla gallringar och avverkningar börjar växa igen. Områden som gallrades för ett antal år sen och där en hel del lämnades kvar blev svårframkomliga. Nu några år senare är det enklare att ta sig fram. Naturen har gjort sitt. På andra hålla har några tuffa och snörika vintrar gjort att ungskogen tagit en hel del stryk. De unga träden har tvingats till marken av den tunga snön och på flera håll gått av. På något ställe har en mindre skogsbrand förändrat landskapet
 
Människan påverkar också naturen. En kraftledningsgata röjs från sly och plötsligt är den lite bredare och öppnare. Nya stigar kommer till. I just det här området så beror det på att det finns en hel del mountainbikecyklister som tränar i området. Orienterarna har gjort en reflexbana som vintertid används i stort sätt varje vecka. Här kan du se några jämförelser mellan det gamla och det nya.
 
   
 
  
 
   
 
 

Träning 4 september

Kontrollplockning i den allra finaste av terränger! Ja det blir det på torsdag. Då är det nämligen samling vid Brinkvägen, igen. Men den här gången springer vi västerut. Terrängen är öppen och fin och det är relativt lättlöpt. Det finns många kontroller ute i skogen och de sitter ganska tätt. Det är en del riktningsändringar och andra variationer som kanske gör det lite svårare. Det gäller att vara noga med riktningar, hålla kontakten med kartan hela tiden och vara noga. Annars blir det lätt bommar. Så här ser hela den kortaste banan ut.
 

Samlingen är som sagt vid Brinkvägen klockan 18:00. Solen går ner 19:42 så du har fortfarande ganska gott om tid på dig. Enligt prognosen ska det dessutom vara klart väder vilket gör att det är ljust lite till. Det finns en lång banan på drygt 5,1 kilometer. Den går att korta av på fyra ställen. Du kommer säker att kunna hitta en lämplig banlängd för dig. Här är samlingen.

RSS 2.0