Snäckor


Tjörn 25 mars 2008

Hemma hos mig i dag

Här är några bilder hemma hos mig. Så här ser det ut i dag.


Gott och blandat

För ett tag sen skaffade jag mig en Ipod. Det är en liten multimediamaskin där du kan ladda in musik, film, bilder och en del annat. Man kan lyssna på radio, spela spel, bli väckt, spela in videofilmer och så vidare. Jag har än så länge bara lyssnat på musik. Jag laddade in en hel del musik, 980 olika låtar för att vara exakt. Mätaren som indikerar hur mycket utrymme det finns kvar indikerar en halvfull enhet. Börjar man tänka efter är det ofattbart vilken mängd data man kan lagra i den. För 25 år sen krävdes det en dator stor som ett hus för att lagra samma mängd data, om det ens var möjligt.Den är nio centimeter lång, fyra centimeter bredd och sex millimeter tjock. Man kan välja att lyssna på ett album, det vill säga typ en CD-skiva. Man kan också välja att lyssna på allt av en artist. Eller så kan man välja att lyssna på alla låterna i bokstavsordning. Det kom jag på eter ett tag och då började jag med det. Just den låten jag lyssnade på då började på C. Nu har jag kommit till mitt i K. Det  har blivit en brokig blandning. På en rad kan det komma låtar av Pink Floyd, Thåström, Louise Hoffsten, Eldkvarn, Melody Gardot, Fleet Foxes, mera Thåström, Elin Ruth Sigvardsson, Jan Johansson, Lars Winnerbäck, Beatles, Eric Clapton, ännu mera Thåström, Camilla Perez Walin och så vidare. Två låtar med Pink Floyd kom efter varandra. Jag har aldrig lyssnat på dem på det sättet men de passade bra ihop. Det var Echoes och Eclips. Visste du förresten att Echoes som är drygt 25 minuter lång varar hela vägen från det att dörrarna på pendeltåget stängs på Stockholms Central tills man kliver av tåget i Handen? Jag vet det nu i alla fall. En annan höjdare är Camilla Perez Wallin som gör egna tolkningar av Kent-låtar. Hon gör det på ett eget och helt suveränt sätt. Jag har aldrig lyssnat på Kent tidigare men det här är bra.

Nordic championchip in Denmark

Magne Lystad and Evy Garsell defended their victories when the third Nordic championships were decided in Denmark. The year was 1959 and the contest was held in Jutland in October. After the race the talk was that it was Magnes training camp in Vålådalen a month earlier, which yielded results. Gösta Olander on Vålådalen had never seen anyone train as hard as Magne Lystad did. At this time, the Nordic countries within the dominant orientation. It was seen as a nice presetation that the Swiss master Hansruedi Scheller came in thirteenth place. Team competition was won by Finland by Sweden. The other countries had no full team.Women's races were dominated by Sweden, which also won the team competition. It was only Sweden had the full team in the team competition. In the women was the only Nordic runners who participated.

I would like to conclude with a few lines from the yearbook Skärmen. It describes the contestants lives outside the actual races.

"After the awards ceremony were each handle themselves during Sunday night but even then cohesion was so great that most societies made in the beautiful Hanseatic city. It was then include visits to some very decent nightclubs, that is fairly dance restaurants, which, according to the barely years old law had to have open until the small hours. For most of the squad, this was tantamount to debut in such a place and even if the excitement was greater than the experience itself that helped the Swedish boys and girls in a peaceful manner, that the atmosphere was good and happy. "


Poängorientering 25 mars

Första veckan var det 20 personer, förra veckan var det 26 och den här veckan är det dags för den tredje omgången av poängorienteringen. Det har varit några dagar med lite varmare väder och regn. Det har kommit lite mer snö som har försvunnit och det har blivit lite kallare. Vädret är som det brukar vara den här årstiden. Det är fortfarande ganska mycket snö kvar i skogen så har du varit med tidigare vet du vad som väntar. Har du inte varit med tidigare så kommer här en liten sammanfattning.I det här området ska du springa. Den här kartan tjänar som en översiktskarta och den hjälper dig att hitta fram till de områden där kontrollerna finns. För att veta i vilka områden det finns kontroller kommer du också att ha med ig en karta med ett antal kartklipp. På några av kartklippen finns det kontroller markerade. Totalt finns det 12 kontroller. Så här ser kartan med kartklippen ut.Och så här kan ett område med kontroller se ut. Just det här exemplet är hämtat från förra veckan.Här är några regler som gäller.

1. Totalt finns det 12 kontroller och varje kontroll är värd 10 poäng. Tar du alla kontroller får du alltså 120 poäng.
2. Maxtiden är 75 minuter för alla. Det är den tid du har på dig för att ta så många kontroller som möjligt. Vi kommer sem att göra en uppdelning i några olika klasser. Hur det blir bestämmer vi när vi ser vilka som är med.
3. Den som har samlat mest poäng vinner. Om två löpare har samma poäng vinner den som har kortast tid. Den som är ute i mer än 75 minuter kommer att få en poängs avdrag för varje påbörjad minut han eller hon överskrider maxtiden.
4. Du måste ha reflexer på dig! Eftersom det är mörkt och du kommer att vara ute i trafiken måste du har reflexer på dig så att du syns.
5. Du kommer att behöva pannlampa för att kunna läsa karta och ta dig fram till kontrollerna. Vid kontrollerna sitter det en reflexastav som syns bra när du lyser på den.
6. Du får aldrig korsa järnvägen på andra ställen än där det finns en bro eller en tunnel. Det kan innebära livsfara att korsa järnvägen.
7. Du får aldrig springa på vägar som är markerade med ett kryss på kartan. Det är nästan lika farligt som att korsa järnvägen.

Jag hoppas att du kommer att tycka att det är roliga träningar. Om du inte var med de två första veckorna är det här kanske första gången sen i höstas som du håller i en karta. Det kanske kommer att kännas lite ovant men snart är snön borta så det gäller att börja förbereda sig inför orienteringssäsongen. Det kommer att vara mycket snö och det kommer att vara jobbigt men du kommer att bli stark.

Nordiska mästerskap i Danmark

Magne Lystad och Evy Garsell försvarade sina segrar när de tredej nordiska mästerskapen avgjordes i Danmark. Året var 1959 och tävlingen arrangerades på Jylland i oktober. Efter tävlingen pratades det om att det var Magnes träningsläger i Vålådalen en månad tidigare som gav resultat. Gösta Olander på Vålådalen hade aldrig sett någon träna så hårt som Magne Lystad gjorde. På den här tiden var de nordiska länderna de dominerande inom orienteringen. Det sågs som en fin presetation att den Schweiziske mästaren Hansruedi Scheller kom på trettonde plats. Lagtävlingen vanns av Finland före Sverige. De övriga länderan hade inte fulla lag.Damtävlingen dominerades av Sverige som också vann lagtävlingen. Det var bara Sverige som hade fullt lag i lagtävlingen. I damtävlingen var det bara nordiska löpare som deltog.

Jag vill passa på att avsluta med några rader ur årsboken Skärmen. Här beskrivs de tävlandes liv vid sidan om själva tävlingen.

"Efter prisutdelningen fick var och en sköta sig själva under söndagskvällen men även då var sammanhållningen så stor att de flesta gjorde sällskap i den vackra hansestaden. Det blev då bland annat besök på några mycket anständiga nattklubbar, det vill säga hyffsade dansrestauranger, som enligt den knappt året gamla lagen fick ha öppet fram på småtimmarna. För de flesta i truppen var detta liktydigt med debut på ett sådant ställe och även om spänningen var större än själva upplevelsen så bidrog de svenska pojkarna och flickorna på ett stillfullt sätt att stämningen blev god och glad."

Ligger lågt, ligger djupt

Banläggningsarbetet inför Sprint-DM senare i vår (för det är väl lite vår nu?) ligger fortfarande lågt och snön ligger fortfarande djup. Tidigare i veckan hade vi ett planeringsmöte och på vägen dit och hem cyklade jag igenom tävlingsområdet. Jag hade inte kameran med mig, men det behövdes inte. Det såg ut på samma sätt som den gången jag hade kameran med. Snövallarna är lika höga och på det här stället såg det ut på precis samma sätt. Därför en upprepning av en tidigare bild.

På mötet bestämde vi att fatta beslut om en eventuell framflyttning av tävlingen den 6 april. Bakgrunden är att kartan ännu inte är klar. Det återstår ungefär en veckas arbete. För att kunna avsluta banläggningsarbetet på ett bra sätt behöver jag ha tillgång till den slutliga kartan i mitten av april. Den 6 april måste alltså kartritningen komma igång om det ska finnas någon möjlighet att hinna med allt.

På mötet pratade vi också om eventuellt behov av viltavdrivning. Vi har haft kontakt med kommunens viltvårade och diskuterat frågan. Vi kommer inte att göra någon avdrivning eftersom området är tätort eller nästan tätort. Det finns dessutom ingenstans att driva viltet. Någon på mötet trode inte att det finns något vilt i område. Morgonen satt jag hemma, fågelvägen mindre än två kilometer från tävlingsområdet, och åt frukost samtidigt som jag tittade ut genom fönstret. Det här är vad jag såg.En fjolårskalv letar efter mat medan kon ligger några meter längre bort och avvaktar. De var kvar hela dagen för vi såg dem på kvällen när vi åkte till klubbträningen. Nog finns det vilt i närheten alltid.

Vårkänslor

Jag är ute på resa igen och den här veckan är jag tillbaka i Småland. I går kväll jobade jag i Skillingaryd och i kväll ska jag till Aneby. Jag har min bas i Jönköping. I dag på förmiddagen har jag varit ute och sprungit en sväng i det fina vädret. Himlen är klarblå och solen värmer. Tyvärr blåser en kall vind så man måste vara i lä för vinden om man ska kunna känna av solens värmande strålar. Jag sprang på Bondberget som är ett naturreservat i södra kanten av Jönköping. På Bondberget finns det flera platser där man har utsikt över Vättern, Jönköping och Huskvarna. Så här kan det se ut.På ett annat stäle med minst lika fin utsikt träffade jag på en man som satt och njöt av solen. Vi pratade en stund och konstaterade tillsammans att det var fina dagar nu men att snön gärna får smälta bort. Även om solen värmer bra så är det fortfarande kallt och minusgrader i skuggan. På nätterna är det kallt. När jag åkte från Skillingaryd i går kväll stod det -8,5 grader på bilens temometer. På nyheterna i morse sa man att det hade varit -17 grader i Smålands inland.

Eftersom jag sprang i ett naturreservat fanns det en hel del anläggningar i skogen. Det var grillplatser, vindskydd, bord och bänkar och andra anordningar för att människor ska kunna ha det bra och njuta av naturen. Så här såg det ut på ett ställe.På en bänk i solen had enågon skrivit ett namn och ritat ett hjärta. Mina tanker gick direkt till att det var någon förälskad kille som skapat en kärleksförklaring till sin tjej. Sen kom jag på att det kanske var en tjej som skapat en hyllning till sig själv. Eller så var det ... Plötsligt blev det många möjligheter. Vilken som var den rätta vet jag inte men mina tankar gick mot vårkänslor. Hur än sanningen såg ut så lät jag den inte försöra mina vårkänslor. Jag såg klottret på bänken som en kärleksförklaring.

Poängorientering 18 mars

Förra veckan var det 20 personer som trots all snö gav sig ut för att jaga kontroller. Förra veckan var det 20 personer som kom tillbaka och hade hittat några av årets första kontroller. Att det var mycket snö gjorde inte så mycket. De flesta var glada och nöjda. Nu är det dags för den andra omgången poängorientering. Upplägget är detsamma den här veckan.Alla deltagare kommer att få två kartor där den som du ser här ovanför är en av dem. Den kartan ska du ha för att kunna ta dig fram till områdena där kontrollerna finns. Den andra kartan du kommer att ha med dig ser ut så här.På den kartan finns 13 olika små områden som är urklippta ur den stora kartan. I fyra av de här små områdena finns det kontroller som du kan besöka. Totalt är det 12 kontroller. Med hjälp av den stora kartan kan du tar reda på var de små områdena finns. Sen använder du den stora kartan för att ta dig fram till de små områden. Väl där orienterar du på den lilla kartan för att ta kontrollerna. När du är klar med ett litet område tar du dig vidare till nästa. Här nedanför kan se ett exempel på hur ett av områdena med kontroller så ut förra veckan.Det kommer att bli en del löpning längs vägar, gångbanor, och upptrampade stigar fram till de små områdena. För att ta sig fram den sista biten till kontrollerna kommer du att behöva pulsa i snö. För poängorienteringarna kommer följande regler att gälla.

1. Totalt finns det 12 kontroller och varje kontroll är värd 10 poäng. Tar du alla kontroller får du alltså 120 poäng.
2. Maxtiden är 75 minuter för alla. Det är den tid du har på dig för att ta så många kontroller som möjligt. Vi kommer sem att göra en uppdelning i några olika klasser. Hur det blir bestämmer vi när vi ser vilka som är med.
3. Den som har samlat mest poäng vinner. Om två löpare har samma poäng vinner den som har kortast tid. Den som är ute i mer än 75 minuter kommer att få en poängs avdrag för varje påbörjad minut han eller hon överskrider maxtiden.
4. Du måste ha reflexer på dig! Eftersom det är mörkt och du kommer att vara ute i trafiken måste du har reflexer på dig så att du syns.
5. Du kommer att behöva pannlampa för att kunna läsa karta och ta dig fram till kontrollerna. Vid kontrollerna sitter det en reflexastav som syns bra när du lyser på den.
6. Du får aldrig korsa järnvägen på andra ställen än där det finns en bro eller en tunnel. Det kan innebära livsfara att korsa järnvägen.
7. Du får aldrig springa på vägar som är markerade med ett kryss på kartan. Det är nästan lika farligt som att korsa järnvägen.

Jag hoppas att du kommer att tycka att det är roliga träningar. Om du inte var med förra veckan är det här kanske första gången sen i höstas som du håller i en karta. Det kanske kommer att kännas lite ovant men snart är snön borta så det gäller att börja förbereda sig inför orienteringssäsongen. Det kommer att vara mycket snö och det kommer att vara jobbigt men du komer att bli stark.

Jakten på våren

Fortfarande ligger snön djup. Jag var ute i går och försökte springa i skogen. Just springa är inte helt lätt. På ett ställe var snön så djup att den räckte upp på halva låret på mig. Uppskattningsvis 70-75 centimeter. Det finns dock små tecken på att vi går mot varmare tider.Längs trädgårdsgången kan man tydligt se att på den kant som vätter mot söder har snön börjat dra sig tillbaka. Man kan ana att det finns en gräsmatta unnder all snö. Ljuslyktorna ställdes ut till jul och har varit helt översnöade. Den vänstra har precis börjat titta fram medan den högra går att använda om man vill.På altanen har snö legat knädjup. I dag har jag skottat den. Snart är det påsk och jag hoppas på så mycket värme att man kan sitta på altanen och fika. I dag har vi använt altanen till något annat.


Utsikt från ett fönster

När jag är ute och reser, som jag har varit nu i ett antal dagar, så sitter jag och tittar ut genom bilfönstret. Det finns mycket att se på och jag ser ofta möjliga bilder att ta med kameran. Nu är det ju inte så lätt att bara stanna bilen för att slänga upp kameran och ta en massa bilder. I går när jag var på väg norrut från Kalmar åkte jag en lite mindre väg de sista milen innan Mönsterås. Vägen slingrade sig fram utmed kusten. Det fanns flera tänkbara motiv, men jag stannade inte. När jag kom fram till Västervik letade jag upp hotellet där jag skulle bo. Hotellet låg i ett äldre hus där rummen inte hade några räta vinklar. Glasen i förnstren var så där ojämna som gammalt glas är. Genom fönstret såg jag ett lämpligt motiv. Dessutom sken solen och gjorde färgerna extra klara. Jag tog fram kameran och tog några bilder. Här är en av dem.


Om någon i början av december skulle ha talat om för mig...

... att jag skulle åka drygt två mil på skidor den 9 mars i Nybro, i helt perfekta spår och i strålande solsken skulle jag nog inte ha trott på det. I dag på förmiddagen har jag gjort precis det.Jag är ute på resa igen för att träffa ännu fler orienteirngsföreningar. Den här gången är det Småland som gäller. I går kväll var jag i Nybro och jag bott kvar här i natt. Nu på förmiddagen passade jag på att åka skidor. Jag blev tipsad att åka ut till skidklubbens anläggning i Svartbäcksmåla straxt utanför Nybro. Där finns både längdspår och en liten backe. Backen är nypistad eftersom pistmaskinen åkte upp och ner för backen. Längdspåren var mycket bra, i alla fall så bra de kan vara när det har fallit ner en del barr i spåren och solen går allt den kan för att smälta snön.I skuggan var det fortfarande hårda och kalla spår men i solen var det blött och mjukt. Jag var inte så väl förberedd som jag trodde. Jag hade inte rätt valla med mig och jag hade glömt skidhandskarna. Jag la på den mjukaste kallvallan jag hade med mig och det gick faktiskt överraskande bra. Det fäste bra i de skuggade delarna av banan. Ute i solen var det dock hopplöst bakhalt. Ju längre tid jag åkte desto mer sol blev det och dest tröttare blev jag. Det var ingen bra kombination. I spåret mötte jag två som inte hade åkt så mycket skidor. Den ena av dem hade köpt nya skidor, vallningsfria. Det gick inte så bra i de isiga spåren. De hade dessutom bytt skidor med varandra och lyckats para ihop skidskor och bindningar av olika system. På det sättet tog de sig runt milspåret. Väl tillbaka i vid spårcentralen bytte de tillbaka och åkte fem kilometer till.I kväll ska jag vara i Alvesta för en ny träff. Jag kommer att bo kvar i Nybro i natt så det blir en bilresa på några mil. I morgon flyttar jag till Västervik där jag ska bo en natt. Träffen i morgon kväll är i Folkets hus i Ankarsrum. Hinner jag med så blir det lite mer bilder i morgon.

Poängorientering 11 mars

Snön ligger fortfarande djup i skogen och plogvallarna är på många håll över en meter höga. Vintern håller fortfarande sitt grepp. Men det finns små tecken på att vi går mot vår och så småningom sommar. Det börja bli dags att så smått komma igång med orienteringsträningen. Förra året  drog vi igång med poängorienteringar på torsdagarna i mars. Det blev populära träningar med ganska många deltagare. Tanken har varit att upprepa det även det här året. All snö har dock gjort att det blir en lite annan utformning på poängorienteirngarna i år. Men nu är det i alla fall dags. Så här kommer det att gå till.Poängorienteringen kommer att genomföras under fyra torsdagar. Samlingen är klockan 18,00 i Klubbstugan alla fyra torsdagarna och här ovanför ser du i vilket område vi kommer att vara. Alla deltagare kommer att få två kartor där den som du ser här ovanför är en av dem. Den kartan ska du ha för att kunna ta dig fram till områdena där kontrollerna finns. Den andra kartan du kommer att ha med dig ser ut så här.På den kartan finns 13 olika små områden som är urklippta ur den stora kartan. I fyra av de här små områdena finns det kontroller som du kan besöka. Totalt är det 12 kontroller. Med hjälp av den stora kartan kan du tar reda på var de små områdena finns. Sen använder du den stora kartan för att ta dig fram till de små områden. Väl där orienterar du på den lilla kartan för att ta kontrollerna. När du är klar med ett litet område tar du dig vidare till nästa. Här är några exempel på hur de små områdena ser ut.

 Det kommer att bli en del löpning längs vägar, gångbanor, och upptrampade stigar fram till de små områdena. För att ta sig fram den sista biten till kontrollerna kommer du att behöva pulsa i snö. För poängorienteringarna kommer följande regler att gälla.

1. Totalt finns det 12 kontroller och varje kontroll är värd 10 poäng. Tar du alla kontroller får du alltså 120 poäng.
2. Maxtiden är 75 minuter för alla. Det är den tid du har på dig för att ta så många kontroller som möjligt. Vi kommer sem att göra en uppdelning i några olika klasser. Hur det blir bestämmer vi när vi ser vilka som är med.
3. Den som har samlat mest poäng vinner. Om två löpare har samma poäng vinner den som har kortast tid. Den som är ute i mer än 75 minuter kommer att få en poängs avdrag för varje påbörjad minut han eller hon överskrider maxtiden.
4. Du måste ha reflexer på dig! Eftersom det är mörkt och du kommer att vara ute i trafiken måste du har reflexer på dig så att du syns.
5. Du kommer att behöva pannlampa för att kunna läsa karta och ta dig fram till kontrollerna. Vid kontrollerna sitter det en reflexastav som syns bra när du lyser på den.
6. Du får aldrig korsa järnvägen på andra ställen än där det finns en bro eller en tunnel. Det kan innebära livsfara att korsa järnvägen.
7. Du får aldrig springa på vägar som är markerade med ett kryss på kartan. Det är nästan lika farligt som att korsa järnvägen.

Jag hoppas att du kommer att tycka att det är roliga träningar. Det här är kanske första gången sen i höstas som du håller i en karta. Det kanske kommer att kännas lite ovant men snart är snön borta så det gäller att börja förbereda sig inför orienteringssäsongen. Det kommer att vara mycket snö och det kommer att vara jobbigt men du komer att bli stark.

Än så länge är det långt kvarI dag har jag varit ute i skogen och satt ut kontroller till klubbträningen på torsdag. (Mer om den träningen kan du läsa i morgondagens inlägg) Det är dags att börja komma igång med teknikträningen. Jag sprang på väg och tilltrampad stig för det mesta men jag var lika länge i skogen. Det beror naturligtvis på snödjupet. På de ställen där det var som djupast nådde snön en bit över knät på mig. När jag senare mätte så fick jag det till 60-65 centimeter. Jag har också kollat  långtidsprognosen på www.yr.no. Fram till den 16 mars kommer det bara att var plusgrader under några timmar. Snön kommer att ligga kvar ett bra tag till. Det kommer att dröja länge innan vi kan se blommorna på bilden. Men när snön på sydsluttningen i dikeskanten är borta kommer de att dyka upp. Den här bilden är tagen den 30 mars 2004. Jag tror inte vi kan se tussilago den 30 mars i år. Inte här i alla fall.

Oskarp

Jag har försökt att fånga en droppe vatten på bild. Det var svårare än jag hade tänkt mig. Jag tog drygt 260 bilder, men ingen blev helt skarp. Det var troligen för svagt ljus vilket gjorde att jag var tvungen att ta bilderna på lite för lång tid. Jag får göra ett nytt försök en annan gång. Oskarpa bilder behöver inte vara dåliga, men det var inte det jag var ute efter. Det här är i alla fall en av de skarpare.


Nordic championships in WOC-terrain

The year was 1957 and the second Nordic championships were decided three mil east of Trondheim, not far from the 2010 World Cup. Sweden and Finland dominated the first Nordic championchips two years earlier but now it was a lot of Norway. Among men were Magne Lystad superior to all other opposition and won the race by nearly six minutes before three Norwegians. The first Finn was beaten by 12 minutes and best of Swedish runners whith 15 minutes. Norwegians won the team competition of course, with 10 among the 21 first in the results list.

Among women, it was Sweden who dominated the race. Three Swedes before the first Finnish. Evy Garsell was almost as superb winner as Magne Lystad. Team competition was won by Sweden, Norway.

The race was also a participant from a country outside Scandinavia. On the 14th spot in the men's competition ranked Edgar Bächtold from Switzerland. He wass not participating in the competition because it would be many years before the Nordic Championships opened up to participants from countries outside Scandinavia.

In the yearbook Skärmen is not so much written as from the first competitiont. It is perhaps because it was settled in Norway. The map is, however, and it might give an idea of what to expect at the World Championships in Trondheim later this year.Denmark was also in the race but not with enough participants to be in the team competition. The Danish participants were far behind the best runners. Danish runners will achieve better results at the Nordic championships later in time.

Nordiska mästerskap i VM-terräng

Året var 1957 och det andra Nordiska mästerskapet avgjordes tre mil öster om Tronheim, inte långt från VM 2010. Sverige och Finland dominerade de första tävlingarna två år tidigare men nu var det mycket Norge. Bland männen var Magne Lystad överlägsen allt annat motstånd och vann tävlingen med nästan sex minuter före ytterligare tre norrmän. Bästa finländare blev slagen med 12 minuter och bästa svenska med 15 minuter. Norrmänne vann självklart lagtävlingen med 10 man bland de 21 första i resultatlistan.

Bland kvinnorna var det Sverige som dominerade tävlingen. Tre svenskor före första finska. Evy Garsell var nästan lika överlägsen segrare som Magne Lystad. Lagtävlingen vanns av Sverige före Norge.

Tävlingen hade också en deltagare från ett land utanför Norden. På 14:e plats i herrtävlingen placerade sig Edgar Bächtold från Schweiz. Han deltog utom tävlan eftersom det skulle dröja många år innan de Nordiska mästerskapen öppnades upp för deltagare från länder utanför Norden.

I årsboken Skärmen finns inte lika mycket skrivet som från den första tävlingen. Det beror kanske på att den avgjordes i Norge. Kartan finns dock med och den kan kanske ge en bild av vad som väntar vid VM i Trondheim senare i år.Danmark var också med i tävlingen men inte med tillräckligt många deltagare för att kunna vara med i lagtävlingen. De danska deltagarna var också en bit efter de bästa löparna. Danska löpare kommer att nå bättre resultat vid Nordiska mästerskap längre fram i tiden.

Efter ett par dar...

... med töväder har vintern slagit till igen. Jag gillar vintern när det verkligen är vinter. Därför har de två senaste månaderna varit bra. Nu när det har börjat töa så vill jag att det går fort. Men det är väl bara en önskedröm. Nu är det kallt igen och snön vräker ner. Jag tittade tillbaka bland alla mina bilder för att hitta en fin vårbild från början av mars. Jag har inget minne av att de senaste åren varit så vintriga så det borde bli gaanska enkelt att hitta en snöfri bild frå början av mars. Jag hittade ingen sån bild. Däremot hittade jag en massa vinterbilder från mars de senaste åren. Jag får väl bjuda på en fin vinterbild från den 25 mars 2006. Platsen är Mysingen alldeles söder om Muskö.Än är det troligen långt kvar tills våren är här. Tills dess får vi hoppas på några fina vinterdagar då vi kan gå ut och känna att solen värmer.

RSS 2.0