Träning 23 april

Kontrollplockning är temat för den här veckan teknikträning. Det innebär att banan innehåller många kontroller. De sitter ganska tät och det finns inga långsträckor. Banan byter ofta riktning. Det gäller att hela tiden vara noga med kartkontakten och noga med att hålla riktningen. Terrängen är bitvis ganska svår med många detaljer och mycket kartläsning. Bitvis är det mera normal terräng med lite enklare orientering. Det gäller dock att inte slappna av. Då kommer bommarna.
 
 
Samlingen är vid Brinkvägen klockan 18:00. Nästa vecka är det valborgsmässoafton och ingen teknikträning. Den 7 maj är nästa teknikträning. Då är det samling vid korsningen Dalarövägen och Åvavägen. Temat den gången är orientering med dålig sikt och överblick. Ingen drönterräng kanske men en bra träning mer en rejäl utmaning.

Träning 16 april

Den här veckan är det sluttningsorientering. Det innebär att de flesta kontrollern ligger i en sluttning. För att ta kontrollerna måste du i bland komma nerifrån, ibland uppifrån och ibland på skrå. Vi några tillfällen kan du själv välja hur du vill attackera kontrollen. Terrängen är inte helt olik det som kommer att vara aktuellt på SM-tävlingarna i höst och det är inte helt osannolikt att du kommer att ställas inför liknande orienteringsproblem då. Kanske är terrängen mest relevant för SM-stafetten men det finns liknande terräng även på lång- och medel-SM. Här är ett exempel på en sträcka.
 
 
På just den här sträckan kan du ju välja mellan tre olika alternativ, nerifrån, på skrå eller uppifrån. Du måste själv väga för- och nackdelar mot varandra och fundera på vilka dina styrkor är. Utnyttja dina styrkor. På träning kan det också vara en god idé att försöka förbättra sina svagheter.
 
Samlingen är klockan 18:00 vid Svarbäcksskolans parkering. Svartbäcksskolan ligger på vägen ut till Tyresta by.
 
Nästa vecka är det kontrollplockning i svår terräng öster om Brinkvägen. Även det en höjdarträning.

Stor variation

Arbetet med banorna till höstens SM lång har nu gått in i en ny fas. De trettio första kontrollerna är nu rekognoserade och uppmärkta. Det mesta såg ut som förväntat men det blev några mindre justeringar på ett par ställen. Hemma vid skrivbordet ser man ju inte den vresiga enbusken som effektivt stoppar alla som vill fram till stenen som var tänkt som kontrollpunkt. Nu får det bli en höjd i stället.
 
Trots att jag bara rörde mig i ungefär en tredjedel av tävlingsområdet var variationen i terrängen stor. Det var alltifrån i stort sett helt platt till stark kupering. Framkomligheten var dock bra i stort sett hela tiden. Här är två bilder från terrängen. Det är bara några hundratal meter mellan platserna.
 
 
 

Träning 9 april

Några dagar för sent kommer nu förutsättningarna för den här veckans teknikträning. Den här veckan börjar den mer specialinriktade teknikträningen. Från och med nu kommer varje teknikträning att ha någon form av tema. Det kommer att variera lite från vecka till vecka. Ibland kommer det att finnas kopplingar mot den tidpunkt vi är inne i just nu. Lite senare kommer det också att finnas teknikträningar med inriktning mot höstens SM-tävlingar som går på Södertörn. Mer om det senare.
 
Den här veckan är det orienteringsintervaller. Syftet är att träna på att hålla lite högre fart i skogen och samtidigt ha kontroll på orienteringen. Banan består av ett antal delar med en startpunkt och tre kontroller. Dessa delar är relativt korta. Varje sån del ska springas i ett högt tempo, tävlingstempo. Efter den tredje kontrollen är det en förflyttning till nästa startpunkt och tre kontroller. Ta det lite lugnare under förflyttningen för att få ner pulsen. Sen är det full fart igen. Det här upprepar du för alla delar. För den som inte vill springa alla delar går det att korta av på några ställen.
 
Kontrollerna är oftast lite enklare än på en vanlig bana så att du ska kunna hålla ett ganska högt tempo. Pulsen ska gå upp, så ta i även i uppförsbackarna. Här kan du se ett exempel på en del av banan.
 
 
Just den här delen är kanske en av de svårare delarna men det går också att spinga runt på stigen för den som vill.
 
Samlingen är vid Åbyskolan, gamla Nytorpsskolan, i Västerhaninge klockan 18:00. Du startar när du är klar att ge dig iväg.
 
Nästa vecka blir det ett nytt tema. Då är det sluttningsorientering som gäller, men mer om det lite senare.
 

RSS 2.0