Solnedgång

 
Katthammarsvik i juli 1990

1989

Det här året blev det bland annat en orienteringsresa till England.
 
 

 

 







Distriktsmästare

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Flytt

I dag har hon flyttat hemifrån.
 
Här hon för 20 år sen.

Träning 13 juni

På torsdag är det dags för vårens sista teknikträning. Efter det får du klara av teknikträningen på egen hand. Det finns ju flera olika möjligheter. Naturpasset är ett bra sätt att träna med karta med kontroller. På www.naturpasset.se kan du hitta ett Naturpass nära dig oavsett om du är hemma, på landet eller hos släktingarna. På www.luffarligan.se hittar du till Sommarserien. Dessutom finns det ju en massa bra sommartävlingar runt om i landet. Här i Stockholm arrangerar OK Ravinen som vanligt Trekvällars i början av juli.
 
Den här veckan teknikträning har som tema Ut och njut! Det är egentligen en helt vanlig bana men den går i den fina terrängen kring Tornberget. Det finns alltså alla möjligheter att njuta av turen i skogen. Här är en del av en av banorna.
 
 
Samlingen är vi Sadelmakartorp som ligger cirka fem kilometer från Tungelsta efter vägen mot Södertälje. För dig som är lite osäker finns en karta här. Samlingen är klockan 18,00. Ut och njut!
 

Aldrig varit här

Det ligger bara några minuters bilväg hemifrån, ändå har jag aldrig satt min fot i den skogen. Med några få undantag var det värt besöket.
 
 
 

Växtkraft(ledning)


Rep


300 timmar

I dagarna har jag börjat med ett nytt banläggaruppdrag lite mer på allvar. Jag har i och för sig vetat om uppdraget ett bra tag och jag har gjort en del. Det är ungefär tre månader till tävlingsdags och i dag fick jag hela den färdiga kartan. Min känsla är att planeringen inför arrangemang blir allt senare. För många delar i arrangemanget spelar det kanske inte så stor roll. Ska det bli bra banor krävs det dock tid och tanke. Banläggning är lite av ett skapande och ibland kan man sitta en lång stund utan att hitta några bra lösningar. Andra gånger kan man lägga flera bra banor på kort tid. Om det ska bli bra banor krävs mellan 300 och 400 timmar från början till slut. Ibland kanske ännu mer.
 
Det arrangemang som nu är på gång är distriktsmästerskapet i långdistans i Stockholm. Området har inte använts för några större tävlingar på ett bra tag. Efter att ha varit ute i terrängen ett par gånger kan jag konstatera att det för det mesta är snabbt och lättframkomligt. Det finns en hel del variation i terrängen vilket gör att det finns bra förutsättningar för intressant orientering. Kartan är helt nyritad och känns också bra. De eventuella fel som vi hittra kommer vi att kunna rätta till innan kartan ska tryckas. Här nedanför kan du se en liten del av kartan och lite bilder från terrängen.
 
 
 
 
 
Det har arrangerats tävlingar här tidigare. Men den här kontrollställningen har stått här i ganska många år.

Träning 6 juni

 
Stafett är det som gäller på den här veckans torsdagsträning. Samlingen är klockan 10,00 eftersom det är helgdag. När alla är på plats kommer vi att sätta ihop lag. Det finns tre sträckor där den längsta är 5,5 kilometer. Terrängen är fin och lättframkomlig för det mesta. Bitvis är det lite kuperat och det finns också områden med ganska mycket detaljer. Det finns också en del stigar och vägar i området. Så här ser en del av banorna ut.
 
 
Samlingen är på badplatsen vid Skälåker på Gålö klockan 10,00. Du parkerar på den allmänna parkeringen. Glöm inte att betala P-avgiften annars kan det bli dyrt. För dig som inte riktigt har koll på vart Skälåker ligger finns här en karta. Efteråt tänkte vi grilla lite korv och snacka lite vägval, bommar och annat intressant. Välkommen! Och du! Samlingen är klockan 10,00.

10 000 år

Så lång tid har gått sen de första säljägarna hittade fram till Topp 85. I Dagens Nyheter från den 25 maj fanns en artikel om fynd som gjort på Topp 85. Den ligger i östra delen av Tyresta nationalpark i den delen som brann för 14 år sen. Den här toppen var den första som stack upp efter att inlandsisen dragit sig tillbaka. Nyfiken som jag är ville jag försöka hitta dit. Jag trodde mig har identifierat toppen på kartan och i dag tog jag mig dit. Jo, visst hade jag rätt. Den närmaste ön på den tiden var Tornberget och några få skär i närheten av Tornberget. Fastlandet låg 12 mil bort, straxt söder om det som i dag är Hjälmaren. Längs en rad av sammanhängande öar och skär paddlade säljägarna ut hit. Hur hittade de fram? Vilka strapatser fick de vara med om? Det jag bara fantisera om när jag i dag, 10 000 år senare står och tittar ut över det brandhärjade området.
 
 
Boplatsen
 
 
Utsikt från Topp 85
 
 
 
 
 
Topp 85
 
 
Här låg sälarna på klippan intill vattenbrynet.

RSS 2.0