Tränng 3 september

Höstens första SM-tävling är mindre än två veckor bort. Den här veckan genomför vi en sista SM-förberedande träningen. Samlingen är vid Skälåker på Gålö, mellan parkeringen och havsbadet. Terrängen på Gålö är nästan så nära Muskö man kan komma. Varje skog och varje terräng är ju unik på sitt sätt och inte som någon annan. Det finns dock en hel del likheter mellan de två öarna. Banan har långdistanskaraktär men området är lite begränsat så det finns delar på banan som har lite mer medeldistanskaraktär.
 
 
Samling vid Skälåker på Gålö klockan 18:00. Tänk på att betala parkeringsavgift.

Stolpar på plats

Arbetet inför SM lång 2015 går nu in i slutskedet och det är många bitar som nu faller på plats. I skogen börjar man kunna märka att något är på gång. Ett antal stolpar där det senare ska sitta en kontrollskärm och stämplingsenheter är på plats i skogen.
 
 
 

Träning 27 augusti

SM-förberedelserna fortsätter. Vi har ju gott om terräng som är relativt lik SM-tävlingarna som nu bara är några veckor bort. Den här veckan är det samling vid Brinkvägen. Banan är en vanlig bana med typisk långdistanskaraktär. Hela banan mäter 9,3 kilometer så det finns en del längre sträckor med olika vägvalsalternativ. Det finns också kortare sträckor som kräver noggrann orientering en svårighet ligger i att kunna hantera växlingarna mellan kortare och längre sträckor och mellan lite enklare orientering och svårare. Det kortare sträckorna på den här banan kan också var ungefär det du möter på SM medeldistans. Här är två kartklipp på kortare sträckor.
 
 
 
Banan är som sagt 9,3 kilometer men det finns flera ställen att korta av banan på så att du får en lagom lång bana. Behåller du kartan kan du ta den andra delen lite senare. Kontrollerna kommer att sitta ute minst tre veckor till.
 
Det du bör känna till är att kartskalan är 1:15 000. Om du är van vid 1:10 000 så kanske det kan vara bra med ett förstoringsglas eller en lupp. Samlingen är vid Brinkvägen klockan18:00. Det är fortfarande ljust ganska länge så du har tid på dig.

Träning 20 augusti

Nu dra höstens teknikträningar igång. Vi kommer att ägna de närmaste veckorna till SM-förberedande träningar. På Södertörn, där alla SM-tävlingar avgörs, är det viktigt att kunna växla tempo och teknik. Sikten och framkomligheten varierar men det är ofta många detaljer. Det är lätt att göra misstag i övergången från fin till sämre terräng, i övergången från bra sikt till sämre sikt, och tvärtom. Den här veckans bana finns det flera möjligheter att träna på just det. Här är ett avsnitt av banan.
 
 
En svårighet med tätare skog och sämre sikt är att det är svårt att få överblick. Det gäller att veta exat var man är när man springer in i det sämre området. Det gäller också att vara nog med riktningarna. En annan svårighet är att fortsatt hålla ett högt löptempo trots att det tar emot. Här finns en bra chans att träna på det.
 
Samling vid klubbstugan klockan 18:00. Eventuellt är klubbstugan uthyrd så det kanske inte går att komma åt omklädning och dusch.

RSS 2.0