2010


I början av januari gick tjock-TVn sönder. Vi blev med platt-TV.


GE-galan i Globen i februari


Grillsäsongen inleddes 14 mars


Efter en lång vinter startade orienteringssäsongen i slutet av april.


I början på maj lade jag banorna till Sprint-DM


Grillfest på flotte i Drevviken


Årets friidrottsbild?


Lars Winnerbäck på Långholmen i augusti


Svamp i september


Höstfärger i oktober


Sjö i Hälsingland


Årets sista skidtur 31 december 2010

Iskristaller
En vinterdag


Solnedgång


Snöfall


Dagens outfit

I dag har det varit modevisning ute i det fria. Praktiska plagg för sport och friluftsliv visades upp och visade sig vara funktionella för sitt ändamål.


På golfbanan

Jag har nog aldrig varit så ofta på en golfbana som de senaste dagarna. För tredje dagen i rad har jag och hustrun åkt skidor på Tjörns golfbana. Golfbanan ligger ganska mitt på Tjörn. Det är några skidentusiaster i pensionärsåldern som lägger ner tid på att köra upp spåren. Det är inte så ofta som det är så pass bra snöförhållanden att det går att köra upp så pass bra skidspår på Tjörn. Nu går det att åka riktigt bra. Golfbanan är kuperad och från den högsta punkten har man en fin utsikt.Jag fick en puls- och GPS-klocka i julklapp av hustrun. Så nu kan jag analysera träning på både längden och tvären. Bland annat kan man se att banans högsta punkt ligger på 80 meter över havet och den lägsta på 10 meter. I den brantaste backen åkte jag i nästan 30 kilometer i timmen. Det är kul med nya leksaker.


God Jul


Vinter på Tjörn
23 december 2010

Dagens outfit

Du har säkert saknat modebloggandet. Jag lovade ju att återkomma. Förra gången tog jag en titt i klädskåpet men det gav inte så mycket. I dag vill jag slå ett slag för det lite mer praktiska modet. Ja, egentligen är det ju kanske inte så mycket mode, i alla fall märks det inte på stan när man tittar sig omkring. Jag tycker dock att de här plaggen är ganska praktiska just nu.I dag på morgonen var de bra att när det var minus 18 grader och jag skulle sätta på takbågar och skidboxen på bilen. Temat på dagens modeblogg är alltså praktiska plagg!

Snö och is


En dag på jobbet

Huset där min arbetsplats ligger verkar leva sitt eget liv. Värmesystemet har inte fungerat och det har ofta varit kallt sådär en 16-17 grader. Sen i våras har våningen under renoverats med buller, damm och stök. Grannföretaget har börjat med en ny försäljningsmetod där man firar varje försäljningsavslut med raketen och dunka dunka. Fastighetsägaren fick isolera väggarna med isolering och tre lager gips.

I dag kom nästa överraskning. Plus tio grader på rummet och vatten i korridoren, i förråd och på lite andra ställen. Vattnet kom ifrån värmesystemet som frusit under helgen. Underhållsarbete av fjärvärmen gjorde att fjärvärmen stängdes av en stund under helgen. Eftersom fastighetägaren inte tömde systemet frös det och när värmen kopplades på gick det som det gick.

Det blev till att rädda det som kunde räddas undan vattendropparna som envis lämnade taket ner mot hyllor, pärmar, böcker, kopieringspapper och annat som fanns i vattnets väg. En ny dag i morgon och vem vet vad som väntar.

Det snöar och snöar och snöar...

... och snöar och snöar...


Pepparkakor
Fredagsnöje


Vinterbilder

Tjörn 14 december 2010


Hur...

ska man få upp den på taket?


Hoppa långt

Ännu en dag i Sätrahallen, eller om man ska vara helt korrekt några timmar. I dag var det längdhopp på programmet. Ambitionen var ganska hög hos den yngsta tonåringen. Nu infriades inte förväntningarna riktigt men sex godkända hopp och alla inom 40 centimeter med det längst på 5,45. Helt OK. Här är en liten stilstudie.
Svenskt rekord

I dag har den yngsta tonåringen gjort säsongsdebut inomhus. Det är alltså friidrott det handlar om. Han deltog i en gren den här gången. Två varv runt banan skulle springas, 400 meter alltså. Det är en ganska jobbig distans eftersom man måste springa så fort man bara kan samtidigt som det är tillräckligt långt för att dra på sig mjölksyra och bli trött. Nu gick det ganska bra. Eftersom det var minst fyra år sen det senaste 400-metersloppet blev det ett personligt rekord.Svenska rekord, ja det var inte tonåringen som slog till. Det var en betydligt äldre man. Lite utom tävlan ställde Mattias Sunneborn upp i klassen pojkar 17. Han var ute efter det svenska rekord på distansen för 40-åringar. 50,06 var det gällande rekordet och när Mattias passerade mållinjen visade klockan på 50,07. Efter en granskning av målfotot korrigerades tiden till 50,04.

I morgon ska vi tillbaka och då är det längdhopp. Här är ytterligare några sköna bilder från dagens tävling.
Musik

Det började med att hustrun vill höra lite julmusik när vi lagade mat. Det blev lite jullåtar med Ainbusk singers. Dottern tröttande och önskade en annan artist. Först ville jag dock hålla kvar vid jultemat. Det blev God Jul med Ulf Lundell. Ingen vacker jullåt kanske men mycket blues. Sen fick dottern sin vilja igenom och vi la in en CD-skiva med John Mayer. Bluestemat fortsatte med ett antal sköna låtar medan vi åt upp middagen. När vi plockade av bytte jag spår. Nu blev det Eldkvarnlåten Ta min hand, men inte med Eldkvarn. Istället blev det en kanonbra version med Lars Winnerbäck och Louise Hoffsten.Dottern började spexa med dans, luftgitarr och en pilatesboll. Spexet fortsatte till Tom Petty and the Heartbreakers och låtarna Runnin´down a dream och Free fallin´. Nu var jag igång och fortsatte med Eric Clapton och klassikern Layla i en liveinspelning. Clapton fick fortsätta med JJ Cales Cocain.

Sen började Idolfinalen och jag längtar efter att få bestämma musiken själv. Eftersom det är första Idolprogrammet jag ser får jag väl stå ut. Imorgon är det avslutning på Så mycket bättre. Favoriterna därifrån är Kungarna från Broadway med Tomas Di Leva och Den hon vill ha med Plura.


Säga vad man vill ...

... men visst är det vacker med all snö som ligger på trädets grenar, staket och en massa andra ställen. Snön ändrar formen på saker och ting och gör att man ibland har svårt att se vad som döljer sig under snön.


Tomtar

Julen närmar sig och tomtarna börjar visa sig. Om du inte redan visste det så håller de kollen på om du är snäll eller inte. Det är ju avgörande för om och i så fall hur mycket julklappar du får. Det är inte alla gånger som tomtarna syns. De kan ligga gömda på ett tak, i ett träd eller på andra ställen. Du ser dem inte men de ser dig. Det är bäst att du sköter dig. Här är några tomtar som har visat sig. Hustrun har hantverkat och gjort några tomtetavlor.


Inga ursäkter kvar

Snön ligger vit och djup, det är åtta minusgrader och det lär vara fina skidspår alldeles i närheten. Skidorna är framplockade och de var förberedda och nästan klara att använda. Nu finns det inga ursäkter kvar. I morgon då....


Den dagliga utsikten

Jag liksom många andra tillbringar mycket tid på jobbet. Utsikten genom fönstret är ganska bekant. Ändå varierar det. Just nu är det en hel del snö utanför. För några veckor sen stod ett antal praktfulla träd utanför och skiftade färg från grönt till gult, rött, brunt och andra färger. Om ytterliger en tid kommer de att börja skifta i grönt igen. Just nu ser man de knappt. Den här årstiden är det mörkt när jag kommer till jobbet. En liten stund mitt på dagen är det ljust.

På anslagstavlan har jag satt upp några visdomsord som jag tittar på då och då när jag tycker att jag behöver lite vägledning. Det gäller att hela tiden veta vad som är viktigt och var fokus ska ligga.
Snöpulsning

I dag har jag återigen varit ute i skogen för att kolla kartan och en del tänkbara kontrollpunkter inför tävlingarna i maj 2011. Än så länge går det bra hyfsat att springa i skogen. I genomsnitt är det omkring tre decimeter snö men den är lätt och luftig och bjuder inte så stort motstånd. Men det tar lite tid att ta sig fram. I dag har jag kollat ett antal tänkbara kontrollpunkter i områden jag inte varit så mycket i tidigare. Kartan stämmer bra och det går alldeles utmärkt att orientera från punkt till punkt. De flesta punkterna går ganska bra att se trots all snö. Det är svårt att se små stigar, sankmarker och när snön ligger tung på träden grenar blir man ibland lite osäker på var gränserna för tät skog går.

För varje gång jag är ute i området känns det som att tävlingarna kan bli riktigt bra med intressant och spännande orientering. Det är för det mesta öppen och fin terräng. Det finns några områden med lite yngre skog där sikten är lite sämre och det finns några få områden med tät skog. I stora delar av området kommer det att gå undan för de som är bra tränade och orkar ligga på, men det gäller att gå rätt också.

I dag var det en fin vinterdag. Solen sken och det var ungefär åtta minusgrader. Trädens grenar är nedtyngda av snön som har fallit. Det är inte fruset i mossarna så det gäller att hålla lite koll så man inte går ned sig och blir blöt. Det är nog inte så skönt när det är kyligt i luften. Kameran var med så med hjälp av bilderna kan du få en uppfattning om hur det var.
Midvinternattens köld ...

... är hård. Därför har vi tänt den nyinköpta och skorstensfria öppna spisen. Fredagsmys!


Sakta men säkert ...

... blir fler banor klara till tävlingarna till våren. Det stora problemet just nu är snön. Det känns bekant. Arbetet inför sprint-DM tidigare i år präglades av all snö och frågan om kartan skulle bli klar i tid eller inte. Nu ligger det massor av snö i skogen igen och arbetet med kartritningen har stannat av. Kanske får jag ta till en reservplan och använda ett annat område till stafettbanorna. Det finns tillräckligt med karta klar men inte riktigt över det område som ursprungligen är tänkt att användas.

                                                               

Eventuella ändringar av stafettbanorna får vänta lite. Just nu fokuserar jag på medeldistansbanorna. Min förhoppning är att det inte kommer så mycket mer snö de närmaste veckorna. Då kan jag nämligen hinna lägga alla banor och även börja arbetet med att märka upp kontrollerna i skogen. Tyvärr så styr jag inte över vädret så hur det än blir är det bara att gilla läget. Blir det mera snö så får jag plocka fram skidorna i stället. Så småningom kommer det en vår.

RSS 2.0