Träning 24 april

Efter en veckas uppehåll är det dags för en ny teknikträning. Den här gången är det vägval som gäller. Förhoppningsvis har jag lyckats skapa banor där det finns olika vägvalsalternativ. Det kan vara olika saker som gör att du överväger olika alternativa vägar. Det kan vara kupering och framkomlighet och det kan vara din egen förmåga, det vill säga vilka dina styrkor är. Allt det här väger du in i ditt beslut. På tävling väljer du det vägval som du tror är bäst, snabbast och säkrast, för dig. Nu är det träning som gäller och då kan du ju tänka lite annorlunda. Vad behöver jag bli bättre på? Vilka är mina svagheter? Nu har du chansen att förbättra dem. Välj därför inte den för dig bästa vägen. Våga istället utmana dig själv på lite andra vägval än du brukar ta. Redan nu kan du få fundera över sträckan till första kontrollen. Så här ser den ut.
 
 
Kanske inte så många olika alternativ, men det kommer andra och mer utmanande sträckor.
 
Samlingen är klockan 18:00 vid Svartbäcksskolan. Här får du en karta som visar var den skolan ligger.
 

I bokskogen

 
 
 
 
 

Detaljer

 
 
 
 
 
 

Ingen träning 17 april

Den här veckan är torsdagen lika med skärtorsdag. Därför är det ingen organiserad träning den här veckan. Du får träna på egen hand. Dessutom finns det ju flera möjligheter till tävling både här på hemmaplan i Stockholmsområdet och på andra håll i landet.
 
 
 

Festmat

 
 
 
 
 
 

Kontrollen vid stenen

Några bilder från en vanlig träningskväll i april.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Träning 10 april

En dag för sent men så blir det när glömskan slår till. Hur som helst så är det teknikträning som vanligt på torsdag. Den här gången är det sluttningsorientering. Det innebär att de flest kontrollerna ligger i en sluttning. Du kommer att tvingas till lite olika strategi för att ta kontrollerna. Ibland kommer du nerifrån, ibland uppifrån, ett tredjealternativ är att du kommer längsmed sluttningen och kanske även diagonalt uppför eller nerför. Att ta en kontroll på en sluttning är svårt. Svårigheten ligger i att hålla rätt höjd. Det är lätt att man hamnar för långt ner i sluttningen, men ibland kan man i sin ambition att inte komma för långt ner få motsatt effekt. Så här ser en del av banan ut.
 
 
Samlingen är klockan 18:00 i södra Jordbro. På kartan här kan du se exakt var. Det finns begränsat med bilparkering så om du har möjlighet får du gärna ta cykeln.
 

Klart

I begynnelsen, när den här bloggen startade, hade jag en ambition att alla inlägg skulle innehålla ordet klart på något sätt. Jag insåg ganska snart att det skulle bli ganska svårt. I dag platsar det dock. Arbetet med att besöka och märka alla kontroller inför hösten 25-manna är klart. I dag besöktes de sista kontrollerna. I dag behövdes inga justeringar. Jo, en liten justering blev det. På ett ställe hade jag tänkt mig mellan stenarna men de låg så tätt att det inte fick plats ens en hopvikt skärm. Jag fick välja en av de två stenarna i stället. Ole dole doff... Det blev den sydöstra.
 
 
Nu ska alla bilder och alla kontrollbeskrivningar sammanställas så att bankontrollanten kan börja sitt arbete. Jag kommer att fortsätta att provlöpa alla banorna för att själv få en uppfattning om hur det ser ut i skogen ur löparens perspektiv. I slutet av maj kommer vi att ha en större provlöpning med fler deltagare.
 
Som jag nämnt tidigare gick förra vintern hårt åt skogen på en del ställen. Framför var det den yngre delen av skogen som bokstavligt fick ge vika för den stora snömängden. Så här ser det ut på flera ställen i skogen.
 

 
Till sist en bild från arenan som den såg ut i dag. Skärmen är från en nybörjarkurs som klubben genomför just nu. Det pågår alltså ingen tjuvträning inför 25-manna.
 
 

På fel plats

Ytterligare drygt 30 kontroller är besökta. De har fått en snitsel som markerar kontrollpunkten. Snitseln är märk med kodsiffran. Kontrollbeskrivningen är kompletterad med sidor om stenar och höjder sam mått. På ett ställe märkte jag upp en hög brant på drygt tre meter. När jag skulle därifrån stämde kartan väldigt dåligt. Jag gick en bit men oj vad kartan var dåligt, eller... Jag var på fel ställe och jag hade märkt ut fel brant. Det blev till att vända om och knyta loss snitseln och flytta den 30-40 meter. Väl på rätt plats stämde allt helt perfekt. Bra jobbat! Tänk om man kunde reagera så när man tävlar. Så fort det inte stämmer, stanna upp, kolla några extra gånger och backa tillbaka om det behövs. Då skulle kanske bommar bli lite mindre.
 
I dag var kameran med. Alla dagen kontroller är fotograferade. De är döpta med rätt kodsiffra och kompletterade med en skiss över hur kontrollställningen ska byggas. Så här ser det ut vid kontroll 36.
 
 
Jag bjuder också på kontroll 90. Först är det den felaktiga branten och sen den rätta.
 
 
 
 

Uppäten

 
Myrorna håller sakta på att äta upp den gamla trädstammen. Vardagsdrama någonstans i Tyresta nationalpark.
 

Kontrollmärkning

Nu har banläggningsarbetet inför årets 25-mannastafett gått in i en ny fas. 30 av de 88 kontrollerna är märkta med en snitsel med kodsiffran på. De 30 kontrollpunkterna är rekognoserade och höjden på stenar och branter är mätt. Kontrollbeskrivningarna börjar ta form. Det ser bra ut i skogen, men några justeringar har gjorts. Förra vintern gick hårt åt skogen och vid en kontroll låg en hel del avbrutna tallar. Kontrollen fick flyttas en liten bit. Vid en annan kontroll låg avbrutna tallar på marken och de gick att flytta på.
 
Tanken är att alla kontroller ska fotograferas så att de personer som ska bygga ställningarna får en bild att utgå ifrån inför byggandet. På varje bild ritar jag en skiss av hur ställningen ska stå för att löparna ska kunna passera så smidigt som möjligt. Tyvärr glömde jag att ta med kameran så jag får besöka kontrollerna en gång till. Därför för du se några av kontrollerna från tävlingen 2009.
 
 
 
Jag lovar att det kommer bilder från årets kontroller, bara jag kommer ihåg kameran.
 

RSS 2.0