Lampa

Höstens första pass med pannlampa, och då blir det glapp i kontakten. Tuff prövning att hitta de sista kontrollerna utan lampa. Tur att de var ganska enkla.


En liten smak av sommar


På flykt


Träning 29 september

Momentbana är temat för den här veckans teknikträning. En momentbana är en bana med två eller flera olika moment som tränas. Banorna på torsdag innehåller tre olika moment. Det börjar med en linjeorientering.



Linjeorientering går ut på att följa linjen som är utritad på kartan. Längs linjen sitter ett okänt antal kontroller. Det kan var allt från ingen alls till nästan hur många som helst. Du får inte vet i förväg hur många det finns. Du ska följa linjen och se kontrollerna. Alla kontroller sitter vid ett terrängföremål som en sten, brant, sänka, höjd och så vidare. Vid linjeorientering tränar du den noggranna kartläsningsförmågan.

Nästa moment är en kontrollplockning. Även här tränar du noggrann kartläsningsförmåga men också att hålla ordning på riktingar. Banan är lagd med många ritkningsändringar vilket gör att det är lätt att springa ut från en kontroll med en felaktig riktning.



Det tredje och sista momentet är längre sträckor och lite lättare orientering. Här är det hög fart som gäller samtidigt som det gäller att hålla koll på vilket vägval som är bäst. Exemplet här nedanför kanske inte innehåller så många vägvalsalternativ men det finns andra sträckor som gör det.



Samlingen är vid Torvalla spårcentral. Kan du ta cykeln så är det att föredra. Har du pannlampan laddad så ta med den. Det kommer att bli mörkt ganska snart efter start. Den här torsdagen går solen ner 18,29. I skogen hänger reflexstavar vilket gör att de kan vara lite svåra att se längs linjen när det fortfarande är ljust. Ju längre tiden går detso mörkare blir det och det är därför som banan blir enklare och enklare.

Nytt hus

I dag har jag fortsatt att ta mig igenom området tävlingarna den 21-22 april nästa år. Kartan håller bra men det finns en del mindre justeringar att göra. I dag har jag hittat ett nytt hus i skogen.



Jag hittade också några otydliga stigar som också kommer att finnas med på tävlingskartan när det är dags. För att få lite jämnvikt har jag också tagit bortt några mindre grönområden som gallarts och inte längre är gröna.

Svävar


Död ...

... men ändå på topp!


Se igenom


Strävan


Träning 22 september

Förra veckan var det kurvbildsträning och den här veckan fortsätter vi på samma tema. Den här gången består banan av tre olika slingor. Slingorna är mellan 1,8 och 2,2 kilometer. Springer man alla slingorna blir den totala banlängden 6,2 kilometer. Kurvbildsträning handlar om att orientera sig fram enbart med hjälp av höjdkurvorna. Det är lätt att tycka att kurvbildsorientering är svårt. Det beror på att antalet referenspunkter är få. Du kommer att se stenar, branter, sankmarker och annat som inte är med på kartan. Det gäller att bortse från allt detta och bara fokusera på kurvbilden.



Samlingen är vid Riddartorp och du parkerar på den avlånga grusytan närmast start och mål. Det blir allt mörkare på kvällarna. Den här torsdagen går solen ner 18,50. Är det dessutom molningt blir det mörkt redan vid 19-tiden. Kanske kan ett kartlyse vara bra att ha.

Några bilder ...

från dagens Hanvikensspel. När man ser bilderna slås man av vilka extrema kroppsvinklar man utsätter kroppen för i vissa grenar.












Bättre sent än aldrig

Ibland stämmer det påståendet och ibland inte. Just nu vet jag inte riktigt vad jag gett mig in på. Jag har nämligen påbörjat nästa banläggarprojekt. Efter en del diskussion om både det ena och det andra är det nu i alla fall bestämt att vi ska arrangera en dubbeltävling den 21 och 22 april 2012. Nu har arbetet startat och det är egentligen alldeles för sent. Jag räknar med att det blir en liknanande vinter som de två senaste åren. Det betyder snö i skogen från slutet av november till i början av april. Det innebär också att alla banor helst ska vara klara innan snön kommer och att alla kontrollpunkter i skogen ska vara besökta och uppmärkta. Det handlar alltså om en hel del jobb de närmaste två månaderna.

Häromdagen började jag arbetet. Från början handlar banläggningen mycket om att hitta en bra logistik i skogen och även på själva tävlingsarenan. Eftersom det är två tävlingsdagar ska helst inte banorna de olika dagarna gå i varandra för mycket. Samtidigt vill jag hålla nere antalet kontroller och också ytan på området vi ska använda. Allt för att hålla nere på jobbet. Jag tycker jag har hittat en ganska bra lösning så här långt. Det går att få ut både långa och korta banor båda dagarna. På långdistanstävlingen jobbar jag just nu med varvning på tävlingsarenan och kartbyte för de längre banorna.

I dag har jag varit ute i skogen för att kolla hur kartan stämmer. Kartan reviderades senast 2008 så det kan ju ha hänt en del. Det har ryktats om både en ny väg och avverkningar. Jag var ute i nästan tre timmar men jag hittade varken någon ny väg eller avverkningar. Däremot hittade jag en del nya stigar. De är dock lite svårbedömda eftersom det egentligen är terränggående bilar som gjort spåren. Ibland är de tydliga men ibland syns de nästan inte alls. Jag har i alla fall lagt in dem som liten tydlig stig. På några ställen har jag också tagit bort stigar som vuxit igen och några grönområden som är gallrade.

Jag hittade också både kantareller och svart trumpetsvamp som jag plockade. Jag såg också mycket trattkantarell men de fick stå kvar. De får växa till sig lite. Jag hittade även annan svamp. Den plockade jag inte men några bilder blev det.






Spegelbild


Träning 15 september

På torsdag är det dags för höstens första kurvbildsträning. Någon kanske tänker negativa tankar medan någon annan jublar lite tyst inombords. Att kunna läsa kurvbilden och följa höjdkurvorna på kartan är en nödvändig kunskap om man vill lyckas med lite svårare orientering. När vi tränar kurvbildsorientering är de flesta andra karttecken bortpolckade. Din uppgift är att ta dig fram med hjälp av hödjkurvorna. Ibland kan du springa längsmed en hödsträckning. Andra gånger är du i tomma intet på väg mot en höjd. Du kan också hamna i situationer då du måste vara noggrann och orientera via små hållpunkter som mindre höjder, punkthöjder, sänkor och åsar. Det kommer också att finnas en Gul bana som inte är på en kurvbildskarta.



Samlingen är utefter Dalarövägen. Klicka på länken så får du hjälp av kartan arr hitta rätt http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=2&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221635442%22%20y%3D%226561866%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3ESamling%20tr%E4ning%2015%20september%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E.

Jag fortsätter att tjata om solens nedgång. På torsdag går solen ner 19,11. Enligt norska vädersajten www.yr.no ska det vara molningt på torsdag eftermiddag och kväll. Kanske dags att plocka fram kartlyset.


Branden

För 12 år sen i augusti 1999 blossade en storbrand upp i Tyresta nationalpark. Omkring 450 hektar skog motsvarande 10 procent av nationalparkens och det omgivande naturreservatets sammanlagda yta förstördes. Branden var svårsläkt eftersom brandområdet till största delen låg långt från farbara vägar. Totalt användes över 18 mil slang för att räddningstjänsten skulle kunna släcka branden. Det tog nio månader innan området var säkert och allmänheten fick tillträde till området. Området förändrades totalt och kvar blev ett öde och säreget landskap. Branden förstörde många arter men gav också näring till nya och sällsynta arter. Brandnäva, svedjenäva och sotsvart praktbagge är några arter som tack vare branden vuxit sig starka. Man har även upptäckt flera helt okända insekter efter branden. Branden gav också ett unikt tillfälle för arkeologer att undersöka området reftersom torvskiktet brändes bort. Det blev lättare att hitta spår efter forntida människor.

I går gjorde jag ett besök i den södra delen av brandområdet. På många håll är det mycket svårt att ta sig fram eftersom alla träd vars rötter brunnit av ligger huller om buller. Fortfarande synn tydliga spår av branden. Men det finns också spår av nytt liv i området.






Nu ...

... börjar naturen att byta färg. Än så länge dominerar den gröna färgen men snart kommer en mängd olika färger att visa sig.


Vid Grödinge kyrka 10 september 2011

På besök i ...


Nätverk


Träning 8 september

Det finns många olika tekniker och taktiska färdigheter som du behöver behärska för att bli en duktig orienterare. Det är också en skillnad mellan taktik och teknik. Teknik kan man närmast likna ett antal verktyg i en verktygslåda. För att bli duktig behöver du kunna hantera vart och ett av de olika verktygen, teknikerna. Taktik handlar om att använda rätt teknik vid rätt tillfälle. Den här veckan ska vi träna mer på taktik än teknik. Naturligtvis kommer du att ha användning av all den teknik du kan. Veckans tema är tempoväxling.

Tempoväxling handlar om förmågan att kunna växla tempo beroende på hur orienteringsproblemet ser ut. Ibland möts man av en liten längre sträcka där orienteringen är relativt enkel och du kan hålla ett högt tempo. I andra situationer möts du av svårare sträckor som kräver mer intensiv kartläsning och noggranhet och även ett lägre tempo. Banan du ska springa på torsdag innehåller en blandning av långa och korta sträckor. De långa sträckorna avslutas med en reltivt enkel kontroll medan de kortare sträckorna är svårare. I övergången mellan en lång och en kort sträcka finns en inbyggd svårighet. Det är lätt att man fortsätter orientera som på långsträckan även på den kortare och svårare sträckan. Då är risken stor att man begår misstag och förlorar tid. Så här ser en del av banan ut.



Samlingen är på Brinkvägen. Klicka på länken och du får hjälp av kartan http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=2&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221629572%22%20y%3D%226562318%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3ESamling%20och%20parkering%20tr%E4ningen%208%20september%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E. Från rondellen på Gamla Nynäsvägen mellen Handen och Jordbro åker du mot Huddinge. När du är nästan framme vid Lissma ska du svänga till väster mot Öran. Samlingen är vid den andra parekeringen, den som ligger på vänster sida.

Och du; solan går ner allt tidigare. På torsdag försvinner den under horisonten redan 19,31. Starta i tid och spring fort, men glöm inte att växla tempo på rätt ställe.

Konsert

Jag har varit på en hel del konserter, men den i går tog nog priset. Näae, det var egentligen ingen konsert. Jag var funktionär på Tjejmilen och skulle se till att 30 000 tjejer håll sig i rätt startgrupp. Då kliver överrskaningen Martin Stenmark upp på ett lastbilsflak och river av några låtar. Jag stod i stort sett längst fram och hade alla tjejerna bakom mig. Jag överlevde!


Lite bilder ...

... från Ungdomsserien regionfinal syd 31 augusti 2011.










RSS 2.0