Klart att det gör ont

Ibland är det du ser bara en liten del av hur det verkligen är. Isberget är kanske den metafor som används mest i det här sammanhanget. Om du vill veta hur stort isberget egentligen är ska du ta det du ser gånger tre, minst. Det samma gäller för en hel del andra saker. Med en hel del brottslighet sägs det vara på samma sätt.

Häromdagen var var den yngsta tonåringen hos tandläkaren. Han ska få tandställning för att rätta till en felställning i munnen. Tandställningen ska han ha i mellan ett och två år beroende på hur bra det går och hur han själv sköter sig. Ja det handlar inte om någon bestraffning utan mer om hur han hanterar hygien och hur många gånger han äter saker som gör att tandställningen lossnar. Som en förberedelse är han tvungen att dra ut fyra tänder så att det ska finnas utrymme att flytta övriga tänder. Häromdagen drog han alltså ut två av de fyra tänderna.



När man ser de utdragna tänderna så förstår man att det gör ont. Själva utdragandet gör inte ont eftersom man är bedövad, men smärtan kommer efter ett par timmar när bedövningen släpper. Tänderna sitter djup ner i käkbenet och för att få loss dem påverkas ju även benet. Genom tändernas rötter och ner i käken löper nerver som helt enkelt slits av när tanden dras ut. Det klart att det gör ont. Tur att det finns Alvedon. Nu har det gått två dygn och det känns bättre. Om ytterligare två dygn ska de två andra tänderna tas bort och dagen efter det ska de första delarna av tandställningen sättas på plats. Det väntar några smärtsamma dygn framöver, men ska man vara fin så får man lida pin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0