Högt upp och långt ner

Sveriges natur bjuder på stor variation. Att resa runt i landet bjuder på många upplevelser, allt i från platta öppna jordbruksbygder till kuperad terräng och fjällnatur. Stora delar av landet är omgivet av hav, vi har stora insjöar och en massa skog. Jag har de senaste dryga tio åren haft förmånen att vistas en sommarvecka i fjällen. På vägen dit ser man hur mycket skog det finns. Det flesta av de här veckorna har jag tillbringat i Idre. De sista femton milen från Mora till Idre är det i stor sett bara skog. Väl framme i Idre har man faktiskt möjlighet att blicka bakåt.


Städjan 30 maj 2007

Från Idre fjäll är det en lagom tur att bestiga Städjan 1 131 meter över havet. Det kanske inte är världen hösta berg, men utsikten är fantastisk. Den här bilden är tagen mot syost och jag befinner mig straxt under toppen. Städjan har en ganska speciell profil och den sticker verkligen upp ur omgivningen. När man kommer med bil från Mora så ser man Städjan första gången när man kör in i Särna. Då har man drygt tre mil kvar till Idre. Från toppen kan man en klar dag se Sälenfjällen, en bra bit in i Norge mot Trysil och en bra bit av Härjedalen.

Att sen flytta sig till havsnivån blir en stor kontrast. Då upplever man verkligen skillnaderna i landet. Jag har tillbringat varje sommar sen 1988 på Tjörn på västkusten. Ja, faktiskt en och annan jul och en hel del påsklov också. Nästa bild är tagen på stranden där vi brukar hålla till, framför allt på sommaren. Men bilden är inte tagen på sommaren. Det är faktiskt påsken 2008. Det hade inte varit snö på hela vintern, men lagom till påsk kom det snö. Just den här dagen var det en del snöbyar över Stigfjorden. Det var knappt man såg den lilla klippön Gulskär. Plötsligt blev det en lucka i molnen och solen bröt fram och träffad just Gulskär med sina strålar. Snöbyarna drog bort och man kunde skymta Orust på andra sidan fjorden.


Tjörn, Gulskär 25 mars 2008

Två helt olika platser i landet, men samma möjlighet till speciella upplevelser. Det gäller att gå ut med öppet sinne och vara beredd på att ta in det som omgivningen erbjuder. Det finns alltid något att uppleva, stort som smått.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0