Poängorientering 26 mars 2009

Det är nu dags för den sista av vårens fyra poängorienteringar. Den här gången är samlingsplatsen vid Åbyskolan, före detta Nytorpsskolan, i Västerhaninge. Terrängen du ska springa i är densamma som ska användas vid 25-manna 2009. Terrängen är stigrik och det finns både större och mindre stigar. Framkomligheten är för det mesta bra eller på vissa ställen till och med mycket bra. Det finns flera områden med öppna berghäller med gles tallskog. Det finns också några områden med sämre framkomlighet. Det är både hyggen och områden med yngre och tätare skog.



Liksom tidigare omgångar av poängorienteringen så är det totalt 18 kontroller. Det finns två klasser. I den en klassen är maxtiden 45 minuter och i den andra är maxtiden 70 minuter. Du väljer själv vilken klass du är med i. Oavsett vilken klass du är med i så ska du ta så många kontroller som möjligt inom din maxtid. Varje kontroll är värd fem poäng. För varje minut du överskrider maxtiden får du en poängs avdrag. Om du är med i 70-minutersklassen och lyckas ta alla kontroller innan maxtiden går ut får du en poängs tillägg per minut du underskrider maxtiden.

Försök att genomföra ett lopp utan bommar. Var noga med att ta ut korrekta ritkningar och var sen noga med att hålla riktningen. För de som är lite yngre tror jag att det är viktigt att passa på och träna på att gå rakt igenom terrängen. Som yngre orienterare så är det främst stigar och andra ledstänger man använder sig av för att ta sig fram. På sikt gäller det att försöka att inte vara beroende av att springa på stigar och ledstänger för att komma fram till kontrollerna. Därför är träningarna ett utmärkt tillfälle att träna på att gå rakt igenom terrängen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0