Teknikträning 2 april, kurvbild

VI har nu kört fyra omgångar av poängorientering som en inledning på teknikträningen och orienteringssäsongen. Nu har sommartiden kommit och kvällarna är ljusare och därför drar vi igång teknikträningarna. På torsdag är det kurvbildsorientering som står på programmet. Samlingen är vid Klubbstugan. Sen är det en liten bit till starten. Målet är vid klubbstugan.



Kurvbildsorientering handlar om att träna på att använda hödjkurvorna för att orientera. På kartan är alla andra karttecken borttagna. Det är bara höjdkurvorna kvar. Ja, inte riktigt. På kartan finns elljuspåret, några ängar och några branter som är höga och kan vara farliga.

Det är viktigt att du försöker att bara använda höjdkurvorna. Det är inte tillåtet att springa på elljusspåret och på ängen. De finns kvar som en trygghet i fall något skulle gå snett. Försök att hitta de naturliga stråken som höjderna utgör. Till den första kontrollen finns det stråk i form av höjdsträckningar och en stor sänka att följa. Den sista biten mot kontrollen ska du ner för backen och sen upp på högsta toppen.

Till den andra kontrollen har du en höjdsträckning på höger sida som du kan följa mot kontrollen. För att veta när du börjar närma dig så gäller det att hålla koll på de tre punkthöjderna innan kontrollen och lite senare den avlånga höjden som ligger i ringkanten.

Till den tredje kontrollen ska du fortsätta att följa höjden. När höjden viker av till höger sk du rakt fram upp på höjden högsta topp och så vidare.

De karttecken som är borttagna kan du inte se på kartan, men de finns ju kvar i terrängen. Det gäller alltså att försöka bortse ifrån stigar, sankmarker, stenar, branter och annat. Försök att bara fokusera på hödjerna.

Det finns fyra olika banor. En som är lite enklare och som passar dig som springer gul bana. Den banan är 2,8 kilometer lång. De övriga banorna är lite svårare och är 3,5, 4,8 och 7,0 kilometer långa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0