Blåhäll

Jag har många favoritplatser på Gotland. En av dem som låg på lämpligt avstånd för ett litet besök i går är Blåhäll. Det är ett litet fiskeläge som ligger om kring en och en halv mil söder om Visby. Fiskseläget har anor från 1700-talet. I november 1899 köpte Arméförvaltningen en massa marks söder om Visby och det är det som i dag är Tofta skjutfält. Det är ett stort övningsområde som sträcker sig i stort sätt från Visby till Tofta strand. Numera har allmänheten tillträde till skjutfältet på de tiden som militären inte har övningar. Blåhäll ligger precis vid havet mitt på skjutfältet.



Om det har funnits fler hus här tidigare vet jag inte men så här ser det ut i dag. Det finns ytterligare ett litet hus som ligger längre ned i sluttningen mot havet. Nere på stranden finns bland annat en gammal bunker som ett minne från tider då kriget var nära. Stranden består enbart av sten, sten och åter sten. När man går på stranden ser man vilken otrolig variation av stenar det finns. Stora och små och i olika färger. Det här stenarna har slipats av vatten och vind till släta och fina stenar. Då och då kan man hitta en och annan fosil.





Tofta skjutfält är bitvis ett mycket speciellt landskap. Troligen är det den militära verksamheten som präglar landskapet. När man långsamt glider fram på grusvägarna så får man känslan av att det snart kommer fram ett antal vilda djur. Det känns som att det inte skulle vara särskilt förvånande om det plötsligt dök upp en giraff, buffel, zebra eller kanske till och med ett lejon. Jag har aldrig varit på savannen, men jag inbillar mig att det kan se ut så här.



När vi lämnat vildmarken åkte vi in till Visby. Där var det skyltsöndag som en del av första advent. Det var mycket folk på stan men när vi skulle äta lunch var vi till att börja med alldeles ensamma på det lilla caféet Tidsfördriv.



Vill du se fler bilder från Blåhäll, Tofta skjutfält och Visby ska du besöka 

http://www.cig.canon-europe.com/p?p=ByMzfdyFGuz. Där finns 26 bilder från delar av Gotland.


Kommentarer
Postat av: Marie-Louise

Fina bilder Lasse!

Vid nästa tripp till ön så åker du ut till Närsudden. Den är ännu mera savannlik.

2009-11-30 @ 16:48:04
URL: http://orienteringstanten.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0