Blått och vitt, men inte så mycket

Det var ganska många som ville spring backorientering i dag. Hela 28 personer kom till start. Efteråt var de flesta mycket nöjda med banorna och träningen. Jag tror att det till största delen beror på att det nu är nästan snöfritt i skogen. Själv sprang jag hela långa banan, som inte var så lång, och jag tog sammanlagt 5 steg i snö. Det var bara lite vitt i skogen.



Det blå i skogen stod två ensamma blåsippor för. Blåsippan ute i backen stod alldels intill samlingsplatsen för träningen. Det fanns flera blåsippor på andra ställen ute i skogen. Vi såg också några små vitsippsknoppar. Men de hade inte slagit ut ännu.



Det var en del av deltagarna som hade lite problem här och där med själva kontrolltagningen. Bland annat var det några som bommade kontroll 7. Det var den som jag använde som exempel i måndags. Felet som man gjorde, och som ofta är en orsak till bommar, var att man inte hade någon riktig startegi för när man skulle gå upp mot kontrollen. I måndags visade jag på två sätt att lösa kontrollen. Båda bygger på att man är noga med var man går upp på höjden och att man har klart för sig vad man ska passera. Om man går upp på ett ställe där man inte exakt vet sin position så är risken stor att man missar kontrollen. En annan kontroll som vållade problem för några var den 13:e kontrollen. Läser man kartan noga så ser man att kontrollen ligger längst upp i sluttningen. Man ska alltså springa tills det planar ut. Höjdkurvan bakom kontrollen luras lite och man kan lätt tro att den är en del av sluttningen, men den är faktiskt baksidan på den ås som kontrollen sitter vid. Man måste också vara extra noga när man ska gå på skrå uppför en sluttning. Är man inte noga så är risken stor att man går för rakt upp och hamnar norr om kontrollen eller att man följer höjdkurvorna för långt och hamnar söder om kontrollen. Avslutningsvis två bilder från eftersnacket.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0