Poängorientering 8 april

Efter en veckas uppehåll på grund av skärtorsdag är nu poängorienteringen tillbaka. I och för sig är det påsklov för en del och några kanske är bortresta. Är du hemma har du möjlighet att samla ytterligare ett antal poäng. Det är ju nu det ska avgöras, det är nu på torsdag som vi vet vem eller vilka som har samlat flest poäng. Förutsättningarna är desamma som de tidigare gångerna med en vesäntlig skillnad. Nu är det betydligt mer barmark i skogen. Därför kommer mer av poängorienteringen den här gången att avgöras i skogen. Kanske kommer det att finnas några kontroller i det här området.



Det finns faktiskt en viktig skillnad till och det är ljuset. Vi har nu gått över till sommartid vilket gör att du inte behöver pannlampa. Därför är det inte reflexer vid kontrollerna utan skärmar.



I området här nedanför ska du springa. Den kartan tjänar som en översiktskarta och den hjälper dig att hitta fram till de områden där kontrollerna finns. För att veta i vilka områden det finns kontroller kommer du också att ha med ig en karta med ett antal kartklipp. På några av kartklippen finns det kontroller markerade. Totalt finns det 12 kontroller.



Det finns också några regler som du måste hålla dig till, mest för din egen säkerhets skull.

1. Totalt finns det 12 kontroller och varje kontroll är värd 10 poäng. Tar du alla kontroller får du alltså 120 poäng.
2. Maxtiden är 75 minuter för alla. Det är den tid du har på dig för att ta så många kontroller som möjligt. Vi kommer sen att göra en uppdelning i några olika klasser. Hur det blir bestämmer vi när vi ser vilka som är med.
3. Den som har samlat mest poäng vinner. Om två löpare har samma poäng vinner den som har kortast tid. Den som är ute i mer än 75 minuter kommer att få en poängs avdrag för varje påbörjad minut han eller hon överskrider maxtiden.
4. Du måste ha reflexer på dig! Eftersom det är mörkt och du kommer att vara ute i trafiken måste du har reflexer på dig så att du syns.
5. Du kommer att behöva pannlampa för att kunna läsa karta och ta dig fram till kontrollerna. Vid kontrollerna sitter det en reflexastav som syns bra när du lyser på den.
6. Du får aldrig korsa järnvägen på andra ställen än där det finns en bro eller en tunnel. Det kan innebära livsfara att korsa järnvägen.
7. Du får aldrig springa på vägar som är markerade med ett kryss på kartan. Det är nästan lika farligt som att korsa järnvägen.

Jag hoppas att du kommer att tycka att det är en rolig träning. Om du inte var med de tre första veckorna är det här kanske första gången sen i höstas som du håller i en karta. Det kanske kommer att kännas lite ovant men snart är snön helt borta så det gäller att börja förbereda sig inför orienteringssäsongen. Det är en del snö och det kommer att vara jobbigt men du kommer att bli stark. På den södra  och sydvästra sidan av höjderna är det ofta nästan helt snöfritt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0